قطعی نامتعارف سامانههای مالیاتی گزارش نشده است
رئیسکل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه قطعی و وصلی سیستم در یک حدی ممکن است متعارف باشد اما از یک حدی بیشتر قابلقبول نیست، گفت: موضوعی که خارج از غیرمتعارف باشد رویت و گزارش نشده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سید محمدهادی سبحانیان رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور در نشست صمیمانه با فعالان اقتصادی استان هرمزگان، اظهار داشت: بهعنوان مجری قوانین بر خود وظیفه میدانیم تا بر اساس رسالتمان زمینه مفاهمه و تفاهم حداکثری بین نظام مالیاتی و فعالان اقتصادی که سربازان خط مقدم جبهه اقتصادی بهحساب میآیند، ایجاد کنیم.
وی افزود: سازمان امور مالیاتی خود را مکلف میداند تا به طور حداکثری فعالیتهای مالیاتستانی را تسهیل کند که بخشی از این امر با استماع نقاط نظرات شما عزیزان و مسائلی که شما در عمل با آن مواجه هستید رخ خواهد داد.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: بخشی از مسائلی که شما عزیزان به آن اشاره داشتید ممکن است در اجرا مشکلی مواجه شده باشد به طور مثال یک پرداختی صورتگرفته اما امکان دارد در حسابی نشسته باشد.
سبحانیان گفت: اینها را مدیران کل استانها باید پیگیری کنند تا این مسائل و مشکلات اجرایی به حداقل تنزل یابد.
وی تصریح کرد: یکبخشی از مسائل ناظر به برداشت نادرستی است که احیاناً در ادارات کل به وجود آمده باشد که این مسئله باید موردتوجه مدیران قرار بگیرد تا قبل از اوجگرفتن مسائل و ارجاع آن به سمت مرکز، خودشان با راهنماییهایی که از سوی ستاد صورت میگیرد خودشان آن را حل کنند.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: اکنون رویکرد ما در حوزه مالیاتستانی سیستمی شدن فرایندهای مالیاتستانی است تا ما بتوانیم مبتنی بر واقعیات و دادههای واقعی شما مالیات را سیستمی اخذ کرده و آن را به طور مجدد با بهرهگیری از سیستمها تعیین کنیم، این موضوع خود میتواند به تسهیل فضای کسبوکار و بهبود این حوزه کمک کند.
قطعی نامتعارف سامانههای مالیاتی گزارش نشده است
سبحانیان افزود: قطعی و وصلی سیستم در یک حدی ممکن است متعارف باشد اما از یک حدی بیشتر قابلقبول نیست البته ما نظارتهای خود را روی این موضوع افزایش دادیم و درحال رصد هستیم. موضوعی که خارج از غیرمتعارف باشد رویت و گزارش نشده است.
وی بیان کرد: بخش مهمی از دغدغه دوستان موضوعی است که قانونگذار در قانون آورده و شما ممکن است چهبسا آن را قبول نداشته باشد و حتی امکان دارد بخشی را هم ما بهعنوان نظام مالیاتی که مجری قانون است قبول نداشته باشیم.
سبحانیان: الزامات قانونی مالیاتستانی در مناطق آزاد بازبینی میشود
رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور تأکید کرد: به طور مثال در حوزه مناطق آزاد ما میدانیم که قانون مسائل و مشکلاتی را ایجاد کرده است به طور مثال احتساب مضاعف مالیات در مناطق یا کارکنان حقوق بگیر در مناطق که بعضاً ما فهمی که از قانون داشتیم بخشی را با بخشنامههایمان ساری و جاری کردیم اما توسط دیوان عدالت ابطال شده بهطوریکه میتوان به حوزه حقوق کارکنان اشاره کرد.
سبحانیان گفت: اینها مواردی است که باید بدانید یک هم نظری وجود دارد در این حوزهها و باید یک هم نظری صورت گیرد تا باهم مسائل را به طور قانونی برویم و برطرف کنیم.
وی بیان کرد: استحضار دارید اگر بخشنامههای ما تفسیر به رأی باشد و منطبق بر قانون نباشد قطعاً توسط دیوان ابطال میشود کمااینکه موضوعاتی که ما خودمان فکر میکنیم درست است مانند موضوع حقوق کارکنان اما بهاشتباه از سمت ما ابطال شده است که باید این موضوع برطرف شود اما درعینحال این مسئله به این معنا نیست که ما هیچ بخشنامهای که خلاف باشد را صادر نکردهایم اما بدانید یک مکان مرجعی هست که او به لحاظ قانونی میتواند بگوید آیا بخشنامه ما منطبق بر قانون است یا خیر، به طور مثال در حوزه حملونقل که اشاره کردید معاونت حقوقی مجلس نیز ممکن است تفسیر نظری انجام دهد اما او مرجع قانونی برای ارائه نظریه تفسیری نیست میتواند صرفاً نظریه مشورتی به ما دهد.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: ما بهعنوان مجری قانون، فهممان از قانون را با صدور بخشنامههایی در واقع ارائه میکنیم که مورد تأیید دیوان باشد، در همین راستا ضمن قدردانی از تمام مراجعی که در خصوص قوانین نظر میدهند ما مکلف هستیم فهممان را از قانون مبتنی بر بخشنامه ارجاع کنیم و مرجعی هم که این را میتواند صحه بگذارد یا رد کند دیوان عدالت اداری است.
سبحانیان گفت: بخش دیگری از مسائل نیز با برگزاری چنین جلساتی میتواند برطرف شود، الحمدلله سؤالات امروز بسیار متنوع و متکثر و حاوی اطلاعات دقیق بود.
وی گفت: سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص اعمال ماده 163، هیچ نگاه درآمدی نداشته و ندارد ما به جهت اینکه رعایت عدالت مالیاتی بین مودی خوشحساب و مودی که با عدم پرداخت مالیات به اشکال گوناگون سعی در پرداخت دارد تلاش کردیم که از این ابزار در راستای تمکین مودی بدحساب استفاده کنیم.
افزایش اختیارات استانی؛ گامی برای بهبود فرایندهای مالیاتی
سبحانیان خاطرنشان کرد: بهموجب نامهای که معاونت درآمدهای ما صادر شده است، ادارات ما حق ندارند برای مودی خوشحساب ماده 163 را اعمال کنند اگر چنین مواردی است حتماً بفرمایید، ما حتی به اداراتمان چکلیست دادیم و گفتیم اگر قرار است مودی مشمول ماده 163 قرار گیرد دلایل خود را در آن بنویس و با مرکز چک کنید، یکی از موارد تفویضی همین بوده است چرا که من نمیدانم مودی بنده در اداره هرمزگان، کیش، قشم خوشحساب است یا خیر، این کاملاً در اختیار اداره کل است.
وی بیان کرد: ازآنجاییکه ما نگاهمان به این مسئله درآمدی نبود و ابزاری برای تمکین مودی بدحساب بود به ادارات کل گفتیم باید چک کنند که شرایط سهگانه را برایشان احراز کردهاید یاخیر، بازهم عرض میکنم که این صحبتهای من به معنای آن نیست که خللی در موضوع ماده 163 در ادات ما نیست اما اگر از منظر اعمال این ماده یا از منظر عدد مطالبه نقدی وجود دارد حتماً گزارش دهید لذا نباید نگرانی در بین فعال اقتصادی اعمال شود که سازمان امور مالیاتی دارد مالیات علیالحساب 1403 را میگیرد تعداد بسیار انگشت شماری به نسب تمام مودیان ما داریم تقریباً در حدود 600 الی 700 مودی مورد اعمال ماده 163 قرار گرفتهاند بنابراین لحاظ تعدادی و ریالی اصلاً عدد آن قابلتوجه نیست.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی گفت: در حوزه صدور بخشنامهها نیز حداقل 10 روز قبل روی سایت سازمان قرار میگیرد حتی پیامک هم به تمام فعالان اقتصادی ارسال میشود.
وی افزود: در حوزه تفویض اختیار نیز بهصورت 100 درصدی است اما وقتی مودیان قلیل ما تکالیف خودشان را انجام نمیدهند و در پرداخت و انجام تکلیفشان تطویل ایجاد میکنند ما بازهم بهعنوان یکی از ابزار مدیریتی یکی از کارهایی که انجام میدهیم تفویض اختیار اداره کلمان را کاهش میدهیم.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور بیان داشت: تمام تفویضهایی که در بدو امر رخ میدهد 100 درصدی است حتی همین جرائم ماده 22 در سامانه مودیان هم عرض کردیم، سامان مودیان یکی از قوانین مهم است که در صورت اجرای کامل بسیاری از مسائل شما را در حوزه ارزشافزوده برطرف خواهد کرد اما در ابتدا نیازمند یک آموزش و فراگیر هم از جانب همکاران سازمان امور مالیاتی و هم از سمت مودیان است.
سبحانیان افزود: بهعنوان یک حرکت هدفمند داریم در سازمان به سمت یک نظام مالیات ستانی پرشتاب و پیشرفته و سیستمی گام بر میداریم که این امر نیازمند همراهی همکاران نظام مالیاتی و مودیان مالیاتی است البته در این موضوع نباید شتاب کرد ما این را در یک شیب ملایم در حال پیشبردن هستیم.
وی بیان کرد: از تمام مودیانمان بهویژه مودیان بورسی و دولتی میخواهیم در تمکین قانون پیشرو باشند، اعمال جرائم ماده 22 را نیز عرض میکنم ما شروطی گذاشتیم و گفتیم که اگر مودی بیاید و پرداخت کند مالیات ابرازی خود را و ترتیب پرداخت دهد ما بعضاً با مودیان مواجه میشویم که ابرازی ارزشافزوده خود را پرداخت نمیکند، یا حتی ترتیب پرداخت نمیدهد قطعاً ما در اینجا از ابزارهای مدیریتمان استفاده میکنیم تا تمکین او به قانون را افزایش دهیم.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی بیان کرد: در خصوص مالیات حقوق و مشاغل نیز مستحضر هستید که الحمدلله باتدبیر و درایت بهموقع دکتر پزشکیان رئیس محترم جمهور، یک افزایش دوبرابری را در بودجه 1404 شاهد هستیم.
سبحانیان گفت: یک چالش و یک تفاوت در برداشت نسب مالیات حقوق بین سازمان مالیات و دیوان عدالت اداری وجود داشت که با جلسات فشردهای که برگزار شد به یک متن مشترکی رسیدیم که در قالب یک بخشنامه صادر کردیم تا دیگر ابطال نشود.
وی بیان کرد: در حال حاضر باتوجهبه درایت معاونت حقوقی سازمان امور مالیاتی، ابطال بخشنامههایمان نسبت به قبل کاهشیافته است.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی بیان کرد: در حوزه مشاغل اختیارات قابلتوجهی را به اداره کل و مدیرانمان تفویض کردیم تلاش کردیم با اجرای طرح نشاندار کردن اعتماد را بین مودیان بازگردانیم و توسعه دهیم.
سبحانیان گفت: نسبت به ضرایب سودآوری این حرف را قبول دارم که استانهای مختلف شرایط متفاوتی را دارند از جمله هزینههای استهلاک اینها مواردی است که قابلمذاکره است که مدیرکل استان پیگیری خواهند کرد. در خصوص تراکنشهای بانکی نیز در رسیدگی به این امر دقت لازم وجود نداشت یا مودی ما تکالیف خود را بهدرستی انجام نمیداد و مشمول اعداد و ارقام مالیاتی بالایی میشد. وی گفت: از حدود یک الی دو ماه پیش رسیدگی سنتی به تراکنشها را متوقف کردیم و انشاءالله بهصورت سیستمی تراکنشها رصد خواهند شد.
گفتنی است پیش از سخنان رئیسکل سازمان امور مالیاتی، فعالان اقتصادی به بیان مسائل و دغدغههای خود در حوزه اقتصادی و مالیاتی پرداختند.
درخواست فعالان اقتصادی هرمزگان: انتقال پروندههای مالیاتی به استان
فعالان اقتصادی درخواست کردند پروندههای مالیاتی و کارتهای بازرگانی بازرگانانی که دفاتر اصلیشان در تهران ثبت شده اما فعالیت اصلی آنها در هرمزگان است به این استان منتقل شوند که این امر مزایایی چون تسهیل فرایندها، کاهش بروکراسی و افزایش رضایت را در پی خواهد داشت.
ناترازی انرژی و اختلالات مکرر در سیستمهای الکترونیکی مالیاتی از دیگر موضوعات مهم مطرحشده در این جلسه بود. فعالان اقتصادی تأکید کردند این قطعیها نهتنها موجب ایجاد نارضایتی در بین صاحبان کسبوکار میشود، بلکه کارکنان سازمان امور مالیاتی را نیز با چالشهای جدی مواجه میکند. پیشنهاد شد که با اختصاص اختیارات بیشتر به ادارات استانی، این مشکلات بهصورت مؤثرتری مدیریت شود.
بهبود ماده 25 قانون بهبود محیط کسبوکار، پیگیری سه مصوبه مهم در حوزه مالیات باهدف بهبود فرایندهای مالیاتی و تسهیل فعالیتهای اقتصادی برای بازرگانان و صاحبان املاک و مستغلات، تعریف ردیف حساب خاص برای مودیان با تعدد املاک و مستغلات باهدف شفافسازی و کاهش تداخل حسابها، ایجاد گروه ویژه برای هزینههای تعمیرات و نگهداری در سامانه مودیان و افزایش سقف صدور فاکتورهای الکترونیکی در سامانههای فروش باهدف رفع محدودیتهای فعلی و تسهیل فعالیتهای تجاری از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست بودند.