قیمت جدید دامزنده امروز 23 آذر 1403/ قیمت واقعی گوشت اعلام شد + جزییات
علی رغم افزایش 2 برابری واردات گوشت نسبت به سال قبل شاهد نابه سامانی و صفهای طولانی برای خرید گوشتهای تنظیم بازار هستیم.
بررسی های میدانی از سطح بازار نشان می دهد که اختلاف قیمت گوشت های تنظیم بازار با مغازه ها 2 تا 3 برابر است که این امر منجر به تشکیل های صف های طولانی خرید گوشت های تنظیم بازار و گلایه متقاضیان شده است چراکه برای خرید گوشت گرم وارداتی مجبورند ساعتها در صف بایستند و در برخی موارد هم حتی گوشت به آن ها نمی رسد.
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: بنابر آمار گمرک در 7 ماهه امسال بیش از 161 هزارتن گوشت وارد شد که به رغم افزایش 2 برابری واردات نسبت به سال قبل، اما نتوانسته در تنظیم بازار و کاهش قیمت گوشت داخل اثر گذار باشد که هریک از فعالان بازار دلایلی برای این امر مطرح می کنند، اما آنچه حائز اهمیت است با وجود شرایط مساعد زایش و جمعیت دام پروار سبک و سنگین نباید شاهد نابه سامانی در بازار گوشت باشیم.
براساس آمار سالانه یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزارتن گوشت در کشور مصرف می شود که با احتساب 900 هزارتن خروجی لاشه و تولید 750 هزارتن گوشت خالص، 20 تا 25 درصد کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود، درحالیکه فعالان بازار گوشت اذعان می کنند که اگر یارانه واردات گوشت به تولیدکنندگان داخل داده شود علاوه بر تامین نیاز بازار شاهد تعادل بازار گوشت بودیم.
قیمت منطقی هرکیلو گوشت تولید داخل کمتر از 650 هزارتومان است
گوشت قرمز یکی از تأمین کنندگان پروتئین سبد غذایی انسان است که این محصول در کنار انواع گوشت طیور و تخم مرغ مصرف روزانه دارد، اما متاسفانه افزایش قیمت در سنوات اخیر منجر به کاهش یا حتی حذف این محصول پروتئینی از سبد خانوار شده است به طوریکه بنابر اعلام مرکز آمار سرانه مصرف گوشت قرمز از 12 کیلو به 5 تا 6 کیلو رسیده است.
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: با توجه به شرایط مساعد بارش، وضعیت تولید دام سبک مساعد بوده است به طوریکه اکنون شاهد انباشتگی دام در پرواربندی ها و عدم جذب در بازار هستیم. تجربه امسال به خوبی نشان داد که وزارت جهاد برنامه ای برای جذب و حمایت تولید داخل ندارد و تنها برنامه ای که معاونت بازرگانی وزارت جهاد بر آن تاکید دارد، واردات است، درحالیکه واردات برای تولیدکننده و مصرف کننده صرفه ای نداشته است.
او مجموع واردات گوشت منجمد و گرم و دام زنده را 161 هزار و 700 تن اعلام کرد و افزود: بنابر آمار 7 ماهه گمرک امسال 153 هزارتن گوشت گرم و منجمد و 8 هزار و 600 تن دام سبک و سنگین با ارزش 900میلیون دلار وارد شده است، همچنین در 7 ماهه امسال یک میلیون و 358 هزارتن جو با ارزش حدود 315 میلیون دلار وارد کشور شده است. حال به لحاظ اقتصادی باید دید واردات کدامیک صرفه اقتصادی دارد؟ اکنون تامین ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی معضل جدی است، درحالیکه اگر به جای واردات گوشت و خروج 900 میلیون دلار جو وارد کنیم یا یارانه پس از تبدیل به ریال به تولیدکننده دهیم، برای اینکه قیمت گوشت را کاهش دهیم تا گوشت داخل مصرف کنند کدام باصرفه تر است؟ براین اساس تصمیم گیران با دقت نظر کافی به این مسئله نگاه کنند.
صدردادرس با بیان اینکه قیمت دامنسبت به ماه قبل تفاوتی نداشته است، گفت: قیمت کنونی هرکیلو دام سبک 275 هزارتومان است، براساس گزارش از استان های شمال غرب قیمت دام به 260 تا 265 هزارتومان سقوط کرده و قیمت دام سنگین 160 تا 165 هزارتومان پایین آمده که این مسئولان باید هشدار عدم جذب را جدی بگیرند، در غیراین صورت شاهد کشتار دام های مولد خواهیم بود.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک متوسط قیمت دام سبک را 280 هزارتومان اعلام کرد و گفت: قیمت کنونی هرکیلو لاشه درب کشتارگاه 560 هزارتومان است که با نرخ حداکثر 610 تا 620 هزارتومان و کمتر از 650 هزارتومان باید گوشت قطعه بندی بدست مصرف کننده برسد که متاسفانه با اختلاف قیمت معنادار در بازار عرضه می شود، به همین خاطر تقاضا داریم که مکان هایی برای عرضه مستقیم گوشت در اختیار تشکل ها قرار دهند که به رغم تلاش های متعدد، هنوز به نتیجه نرسیده ایم.
تولید سالانه 750 هزارتن گوشت در کشور
در ادامه منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام از ثبات بازار گوشت خبر داد و گفت: اکنون عرضه گوشت های گرم و منجمد در بازار در حال انجام است و در بخش دام داخلی عرضه به تقاضا زیاد است به طوریکه وضعیت کشتارگاه به گونه ای است که در اطراف شهرها زیاد شده است و بصورت عادی گوشت ها توزیع می شود.
او قیمت دام داخلی گوساله پایه پروار 170 هزارتومان و گوسفند 255 تا 260 هزارتومان اعلام کرد و افزود: بنابر آمار سال گذشته قیمت هرکیلو دام سبک 350 هزارتومان و دام سنگین 290 تا 300 هزارتومان بود که امسال قیمت دام نسبت به سال قبل کاهش معناداری داشته که این شرایط برای تولیدکننده زیان آور است.
پوریان ادامه داد: علی رغم آنکه در فصل پرمصرف هستیم، اما بازار به خوبی تامین شده است به طوریکه اکنون در بخش دام سبک و سنگین شرایط نرمالی داریم. براین اساس صادرات گوشت منجمد به منظور تنظیم بازار با حمایت بخش دولتی و خصوصی باید در دستور کار قرار بگیرد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام سالانه یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزارتن گوشت قرمز در کشور مصرف می شود، افزود: بنابر آمار ورودی لاشه سالانه 930 هزارتن و تولید گوشت خالص 750 هزارتن است که براین اساس 20 تا 25 درصد کسری گوشت در برخی فصول باید از طریق واردات تامین شود.
به گفته او، علی رغم شرایط مساعد زایش در بخش دام سبک و جمعیت مناسب دام سبک و سنگین و کاهش قیمت در این حوزه، اما در بخش گوشت بازار داخل شاهد کاهش قیمت نبودیم و به عبارت دیگر بازار در بخش گوشت نهایی و لاشه با واقعیت دام زنده تطابق ندارد که در نهایت با توجه به شرایط اقتصادی، خانوار ناگریزند به سمت گوشت های تنظیم بازار روند.
پوریان اختلاف منطقی قیمت گوشت تولید داخل با وارداتی را 100 تا 150 هزارتومان اعلام کرد و گفت: در حال حاضر اختلاف قیمت گوشت تولید داخل با وارداتی ها 250 تا 300 هزارتومان است که در نهایت اختلاف غیرمنطقی قیمت باعث صف های طولانی شده است که بدلیل وضعیت مساعد واردات، با ایجاد شرایطی باید رقابت پذیری ایجاد شود.
چند سالی است که در کشور به دلیل عدم مدیریت درست در صنعت دامپروری قیمت گوشت قرمز صعودی بوده که متاسفانه افزایش حجم واردات هم نتوانسته تاثیری براین موضوع داشته باشد به طوریکه اختلاف قیمت گوشت تولید داخل با تنظیم بازار به 2 تا 3 برابر می رسد که در برخی موارد همین امر زمینه را برای سوء استفاده مغازه داران در سایه کمبود نظارت ها فراهم کرده است.