لرستان خاستگاه خاکیترین آیین عاشورایی جهان؛ عشقی که از آبوخاک میروید
همزمان با روز عاشورا، مردم استان لرستان در سوگ اباعبدالله (ع) گل ماتم بر سر می گیرند و به یاد شهدای دشت کربلا بر سر و سینه می زنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک عاشورایی دیگر فرا رسیده، روزی که امام حسین (ع) با هدف احیای اسلام و امر و به معروف و نهی از منکر در برابر دشمنان ایستاد و در ظهر عاشورا به شهادت رسید و هر ساله عشق به حسین (ع) در سینه های مسلمانان شعله ورتر می شود.
با فرا رسیدن ایام محرم پرچم های عزاداری در شهر برپا می شود و در این ایام مراسم و آئین های مختلف عزاداری برگزار می شود، استان لرستان یکی از استان هایی است که مراسمی از جمله گل مالی روز عاشورا را دارد که قدمت این آئین عزاداری به هزاران سال پیش برمی گردد.
لرستان غرق در عزا
اما یکی از مهمترین آئین های سنتی در استان لرستان، گل مالی است، رسمی که نماد عزا و ماتم در غم از دست دادن عزیزان است و در روز عاشورا و غم شهادت امام حسین (ع) عزاداران لرستانی این آئین را برپا می کنند.
برای برگزاری این مراسم، حوضچه هایی مهیا می شود و گل مورد نیاز با خاک رس و گلاب تهیه می شود. در صبح روز عاشورا نوای "چمری" به گوش می رسد، صدای ساز و دهل محلی با صدایی غم انگیز بلند می شود، این ساز محلی رسیدن روزی سرشار از غم و اندوه را خبر می دهد و همه عزادارن با ارادت به امام حسین (ع) و با شنیدن صدای چمری خود را برای عزاداری روز عاشورا آماده می کنند.
نوای چمری
عزاداران حسینی، سراپا غرق در گل عزاداری می شوند و پس از خشک شدن در کنار آتش، در دستجات سینه زنی و زنجیر زنی عزاداری می کنند و در غم شهادت مظلومانه سرور و سالار شهیدان بر سر و سینه می زنند.
مردم استان لرستان، مالیدن گل روز عاشورا را تبرک و شفا می دانند تا جایی که آیت اله بروجردی (ره) در زمان حیات، مدتی چشمشان کم نور می شود، در روز عاشورا از گل سر شانه یکی از عزاداران حسینی مقداری بر پشت چشمش می مالد و به گفته اطرافیان آیت اله بروجردی (ره)، سالها مشکل بینایی وی برطرف شد.
گل مالی، اوج ارادت مردم لرستان به اباعبدالله (ع)
زنان و کودکان لرستانی در روز عاشورا گل تبرکی را در ظرف ریخته و با دست بر سر و صورت و لباس های خود می مالند و این کار اوج ارادت و اخلاص مردم خطه لرستان در روز عاشوراست و از آن به عنوان تبرک و شفا نیز استفاده می نمایند.
بعد از گل مالی عزاداران حسینی، وقتی دستجات مشغول سینه زنی می شوند، غباری از خاک تا آسمان بلند می شود و دوباره بر صورت عزاداران می نشیند و عزاداران حسینی در روز عاشورا، خاک عزا بر سر می گیرند.
قدمت این آئین سنتی و مذهبی در استان لرستان به قرنها پیش برمی گردد و همچنان این آئین امروز با گذشت سالها بدون ذره ای تغییر در روز عاشورا برگزار می شود.
در سوگ سالار شهیدان
متاسفانه با شیوع کرونا بسیاری از برنامه های مختلف تغییر کرده است به طوری که این مراسم نیز دستخوش تغییراتی شده و به دلیل مسائل بهداشتی برگزاری این مراسم دو سال است به صورت محدود برگزار می شود و عزاداران سعی می کنند این آئین را با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار نمایند.
سال گذشته گل هایی بهداشتی در قالب بسته بندی تهیه و در بین عزاداران توزیع شد و عزاداران حسینی به رسم تبرک از این گل بر سر و صورت مالیدند.
عزاداران حسینی در روز عاشورا در کنار خیمه هایی به یاد خیمه سیدالشهدا (ع) در کربلا عزاداری می کنند.
انتهای پیام /