شنبه 10 آذر 1403

ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد

ماه مبارک رمضان برای ما مسمانان بسیار ارزشمند است؛ جای جای کشور عزیزمان دارای آداب و رسوم خاص بوده و در جنوبی ترین نقطه کشور با زدودن گرد و غبار و نظافت مسجد و منازل آغاز می شود و با راه اندازی جشن صلح و دوستی در روز عید فطر به پایان می رسد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ ایران اسلامی که از تمدنی چندین هزار ساله برخوردار است در مناسبت های مختلف دارای رسم و رسومات ویژه ای هستند؛ هر چند که در برخی از موارد مردمان جنوب با شمال کشور و شرق و غرب در خرده فرهنگ ها متفاوت هستند اما در بسیاری از موارد فرهنگی مشابه دارند.

جشن های ملی و مذهبی، چهارشنبه سوری، آغاز سال نو، جشن های شعبانیه، و..... از جمله مراسمات مشترک مردم ایران به شمار می رود که در جای جای ایران اسلامی به نحوه خاصی اجرا می شود.

ماه مبارک رمضان که برای ما مسمانان بسیار ارزشمند بوده نیز در کشور عزیزمان دارای آداب و رسوم خاص بوده و در جنوبی ترین نقطه کشور با زدودن گرد و غبار و نظافت مسجد و منازل آغاز می شود و با راه اندازی جشن صلح و دوستی در روز عید فطر به پایان می رسد.

غباررویی مساجد قبل از شروع ماه رمضان

چندین روز قبل از آغاز ماه مبارک رمضان مردمان دریا دل هرمزگانی مساجد و تکیه ها را برای برگزاری مراسمات ویژه این ماه از جمله برگزاری کلاس های قرآن، جز خوانی قرآن کریم، برگزاری کلاس های احکام، دادن سحری و افطار در مساجد آماده می کنند.

غباررویی از مسجد که با شور و شوق فراوانی صورت می گیرد، کودک و نوجوان، پیر و جوان نمی شناسد و همه با یک دلی و همکاری و هماهنگی مساجد را از هر گونه غبار پاک می کنند.

امام جماعت مسجد روز های خاصی که معمولا سه روز پایانی ماه شعبان بوده مردم را برای کمک در غبار رویی مسجد فرامی خواند و مردم با استقبال بی نظیر خود با در دست داشتن آب و گلاب مسجد را غبار رویی می کنند.

گُم گُم سحری؛ صدای دهل برای بیدار کردن شهروندان برای سحری

یکی دیگر از سنت های ماه مبارک رمضان گُم گُم سحری است؛ به صدای طبل و دهل در گویش محلی هرمزگان گُم گُم سحری می گویند و در گذشته های دور که تکنولوژی این چنین پیشرفت نکرده بود در شهرها و روستاهای هرمزگان چند نفر از اهالی به همراه بزرگ محله با نواختن بر روی طبل و دهل و نواختن درب های منازل مردم آنها را برای سحری بیدار می کردند.

مردم با شنیدن صدای گم گم سحری ضمن گفتن خداقوت به مناجات خوانان که همراه با زننده طبل و دهل بودن اعلام بیداری می کردند؛ اگرچه آیین و سنت های کهن ما در طول تاریخ دست خوش تغییراتی شده اما در محلات قدیمی بندرعباس مانند سید کامل، پشت شهر، محله فینی ها و حسین آباد و روستاهای هرمزگان همچنان با قوت این سنت ها وجود دارد.

گروهی دیگری نیز با مناجات خوانی بر روی بام خانه ها یک ساعت قبل از اذان صبح مردم را هوشیار می کنند که برای سحری بیدار باشند.

خواندن روزانه یک جز قرآن و نماز «تراویح» در میان اهل سنت هرمزگان

با آغاز ماه رمضان خواندن جزء خوانی قرآن کریم توسط روزه داران آغاز می شود به طوری که در مساجد و تکاها صدای جز خوانی قرآن بلند می شودو قاریان قرآن مردم را تشویق برای حضور به مساجد می کنند.

دریادلان هرمزگانی روزانه یک جز قرآن را با دل و جان می خوانند و ماه رمضان را ماه انس و الفت گرفتن با قرآن می دانند و اهل سنت های هرمزگانی علاوه بر قرائت یک جز قرآن نماز تراویح نیز دارند که روزانه خوانده می شود.

مراسم سنتی «گرگشو» در میان عرب زبانان غرب هرمزگان

مراسم سنتی «گرگشو» یکی دیگر از سنت های خاص و ویژه ای به شمار می رود که در حال حاضر در غرب هرمزگان و در شهرستان های پارسیان و بندرلنگه در شب میلاد امام حسن مجتبی (ع) برگزار می شود.

در این شب «مُم گپو» (مادر بزرگ) و بَپ گَپو (پدربزرگ) ها حیاط خانه ها که سکو زده اند و با ریسه تزیین کرده اند با انواع و اقسام خوراکی می نشینند و کودکان و نوجوان برای گرفتن شیرینی و تنقلات به پیش آنها می آیند.

خانواده ها از چند روز قبل از نیمه ماه مبارک رمضان برای بچه ها کیسه هایی که معمولا از جنس پارچه بوده و در رنگ های مختلفی بوده و به کیسه های گرگشویی شهرت دارد می دوزند.

کودکان که با آغاز ماه مبارک رمضان منتظر نیمه رمضان هستند از بعد از افطار به صورت دسته جمعی با خواندن اشعار عربی با مضمون های که گرگشو شب خوبی هست، از برکت مال خودتان چیزی به ما بدهید، خداوند فرزندان شما را حفط کند به درب منازل می روند.

با پیچیده شدن سر و صدای کودکان در محلات مردم هدایا و شیرینی و تنقلات خود را آماده می کنند و کودکان بعد از گرفتن آن به اهل خانه دعا می کنند.

این مراسم بعد از افطار آغاز می شود و تا نیمه های شب ادامه پیدا می کند و کودکان با کیسه هایی مملو از هدایا، تنقلات و شیرینی به خانه های خود باز می گردند.

مراسم عید فطر؛ از آشتی کنان تا زیارت اهل قبور

در روز عید فطر درب منازل هرمزگانی ها برای پذیرایی از مهمان باز بوده و در برخی از مناطق سفره های باشکوه برای پذیرایی پهن می کنند و با روی گشاده از آن ها استقبال می شود.

روز عید فطر ساحل نشینان هرمزگانی بعد از خواندن نماز عید فطر بزرگان محله ها و روستاها اگر بدانند کدورتی در میان افرادی وجود دارد آنها را به صلح و سازش دعوت می کنند و عید آشتی کنان راه می اندازند.

هرمزگانی در ماه مبارک رمضان به یاد رفتگان خود نیز هستند و با شروع شب های قدر مراسم یادبود رفتگان تا قبل از عید فطر برگزار می کنند و با دادن افطاری به مومنان طلب آمرزش برای رفتگان می کنند و در روز عید فطر به زیارت اهل قبور می روند و با خواندن فاتحه ای از آنان یاد می کنند.

انتهای پیام /

ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد 2
ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد 3
ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد 4
ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد 5
ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد 6
ماه رمضان با غباررویی در مساجد آغاز و با زدودن کدورت ها در جشن آشتی کنان پایان می یابد 7