یک‌شنبه 4 آذر 1403

مجید و پیروز بازوان دفاعی ایران در مقابل دشمنان

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
مجید و پیروز بازوان دفاعی ایران در مقابل دشمنان

صنایع دفاعی کشورمان در سال های اخیر به دستاوردهای متفاوتی در حوزه سامانه‌های کوتاه‌برد دست یافته‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان - روز گذشته بود که اعلام شد سامانه دفاع موشکی کوتاه‌برد پیروز در نیروی زمینی سپاه پاسداران عملیاتی شده است. این سامانه در واقع نمونه متحرک شده موشک‌های دهلاویه است که بر روی یک خودروی راهکنشی و تاکتیکی (ارس) نصب و عملیاتی می‌شوند. علت اصلی طراحی چنین سامانه‌ای را باید این دانست که پرتابگر موشک‌های دهلاویه تک فروندی هستند و برای استفاده بیشتر از آن‌ها در میدان‌های نبرد این تدبیر اندیشده شده است.

سامانه دفاع موشکی پیروز از یک سکوی پرتاب آسانسوری با دو درجه آزادی و تجهیز به چهار پرتابگر موشک دهلاویه با یک سامانه الکترواپتیک ساخته شده است. این سامانه می‌تواند دو موشک را به صورت همزمان و با فاصله زمانی 0.4 ثانیه از یکدیگر شلیک کرده و تا فاصله 5 کیلومتری تعقیب کند.

نمونه عملیاتی شده سامانه پیروز در نیروی زمینی سپاه پاسداران

برد عملیاتی سامانه پیروز تا ارتفاع 2 کیلومتری و فاصله 5 یا 8 کیلومتری عنوان شده که مقدار فاصله برحسب نوع موشک متغیر است. این سامانه مزیت‌های فراوانی دارد که از آن جمله می‌توان به قابلیت تحرک بالا، درگیری با انواع پهپاد‌ها و بالگرد‌ها، عبور از سد سامانه‌های دفاع فعال و افزایش قدرت تخریب نقطه‌ای اشاره کرد.

سامانه الکترواپتیکی پیروز امکان استفاده از این سامانه در شب و روز با استفاده از دوربین‌های حرارتی و دید در شب و همچنین قفل روی هدف را برای این سامانه فراهم می‌کند. از طرف دیگر سامانه هدایت آن در داخل خودرو تعبیه شده است که کاربر را از خطرات احتمالی مصون می‌سازد.

اما این تنها سامانه ساخت نیروهای مسلح کشورمان نیست و سامانه‌های بومی دیگری نیز تولید و عملیاتی شده است.

مجید یار پیروز در مقابله با تهدیدات هوایی دشمنان

سامانه دفاع موشکی مجید دیگر سامانه بومی است که مشخصاتی مشابه با سامانه پیروز دارد. این سامانه نیز ساخت وزارت دفاعی و پشتیبانی نیرو‌های مسلح بوده و تمام بخش‌های آن در داخل ساخته شده.

سردار تقی‌زاده جانشین سابق وزیر دفاع اول مهر 99 در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان از رونمایی سامانه مجید تا پایان سال خبر داده بود. این سامانه چندی بعد 29 فروردین 1400 در رژه روز ارتش کنار رادار کاشف 99 حضور داشت و به نمایش درآمد.

این سامانه مجهز به موشک‌هایی نسبتاً کوچک و سامانه الکترواپتیکی برای کشف و شناسایی هدف بوده و کل مجموعه روی یک خودروی راهکنشی (تاکتیکی) ارس 2 سوار شده بود، به این ترتیب کلیات سامانه مجید مشخص شد و کوتاه‌برد بودن آن محرز شد.

سامانه مجید بر روی یک ارس 2 سوار می‌شود و از موشک AD-02 استفاده می‌کند. هدایت موشک‌های آن از نوع تصویرسازی حرارتی IIR بوده و سامانه هدف‌یابی الکترواپتیک آن با برد 15 کیلومتری قادر است به صورت 360 درجه محیط را پایش کند. البته این سامانه می‌تواند در مقابل جنگ الکترونیک دشمن مقاومت کرده و عملیات انجام بدهد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

مشخصات سامانه پدافندی مجید عبارتند از؛ کمینه برد 700 متری، بیشینه برد 8000 متری یا 8 کیلومتری، ارتفاع درگیری 20 تا 6000 متری، طول موشک 2 متری، قطر موشک 15.6 سانتی‌متری، وزن سرجنگی 14 کیلوگرمی و وزن مجموع 75 کیلوگرمی. یک سیستم کشف اپتیکی پسیو در کنار لانچرهای موشک ضد هوایی و امکان ارتباط با رادار کاشف 99 نیز جزو ویژگی‌هاست.

سامانه مجید جه زمانی برای اولین‌بار عملیاتی شد؟

نخستین آزمایش عملیاتی سامانه مجید در رزمایش مشترک تخصصی پدافند هوایی مدافعان آسمان ولایت 1400 انجام شد. در جریان این رزمایش، سامانه پدافند هوایی مجید، هدف پرنده‌ای را با موفقیت منهدم کرد.

مجید و پیروز بازوان دفاعی ایران در مقابل دشمنان 2
مجید و پیروز بازوان دفاعی ایران در مقابل دشمنان 3
مجید و پیروز بازوان دفاعی ایران در مقابل دشمنان 4