دوشنبه 5 آذر 1403

مرکز تحقیقات علم با الهام از قرآن راه‌اندازی شود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مرکز تحقیقات علم با الهام از قرآن راه‌اندازی شود

دبیر علمی کنگره بین‌المللی علم و قرآن ابراز امیدواری کرد با تشکیل دبیرخانه دائمی این گنگره، شبکه‌ای از اندیشمندان، دانشمندان و پژوهشگران تشکیل شود و مباحثات قرآنی و علمی در سطح جهانی فراگیر شود.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، نخستین کنگره بین‌المللی علم و قرآن امروز یکشنبه، سی اردیبهشت با حضور پژوهشگران و اندیشمندان در دانشگاه تهران برگزار شد.

علی اکبر موسوی موحدی، دبیر علمی نخستین کنگره بین‌المللی علم و قرآن و رئیس انجمن بیوشیمی فیزیک کشور، در این مراسم با اشاره به ضرورت هدایت گرفتن از قرآن کریم در همه زمینه‌های علمی و معرفتی اظهار داشت: قرآن کریم حاوی حکمت و دانش برای همه عالم و در همه زمان‌هاست. در واقع این کتاب تنها کتابی از کلمه‌ها نیست، بلکه کتاب هدایت پارسایان است.

موسوی موحدی با اشاره به اینکه قرآن کتاب قدیم و جدید است که نسبت به مراتب پارسایی، نور آن بر قلب و نفس انسان متجلی می‌شود، تصریح کرد: قرآن کتاب نور است که در آن تصریح شده است: «واتَقُوا الله ویعَلِمُکمُ الله» از خدا پروا کنید، خدا به شما علم می‌آموزد.

دریافت علم از قرآن به مراتب پارسایی انسان بستگی دارد

دبیر علمی کنگره بین‌المللی علم و قرآن با اشاره به اینکه آموزش و دریافت علم از قرآن به مراتب پارسایی انسان بستگی دارد، خاطرنشان کرد: قرآن نور است و نور به معنای روشنایی و فروغ آن چیزی است که در حقیقت نفس خودش ظاهر است. بنابراین در پرتو قرآن همه چیز روشن و ظاهر می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: نور برای ذهن انسان در مقایسه با تاریکی و ظلمت فهم می‌شود، همان طور که چراغی از نور تاریکی را در هم می‌شکند و به سبب آن رنگ و شکل پیدا می‌شود.

او تصریح کرد: نور حقیقت از ذات پروردگار هستی و به اراده او جاری شده از حجاب‌های بسیار عبور می‌کند غلیظ‌تر و با نور کمتر می‌شود تا به شکل این روشنایی حسی که اذهان ما آن را می‌شناسد تجلی پیدا می‌کند. پس نور دارای مراتب است که هر یک نمایانگر ایده‌ها و طبیعت‌های متمایز است.

دستیابی به عقلانیت از مسیر آموزه‌های قرآن ممکن می‌شود

موسوی موحدی با بیان اینکه هر اندازه وجود انسان زلال‌تر و شفاف‌تر باشد نور او درخشان‌تر می‌شود، خاطرنشان کرد: با این مسیر باید به دنبال دیدن نور قرآن و حقیقت باشیم تا بلکه پروردگار هستی پرتویی از آن را بر نفس ما بتاباند که آن پرتو علم الهی است که حسب مراتب بر انسان الهام و هویدا می‌شود.

دبیر علمی کنگره بین‌المللی علم و قرآن بر لزوم طرح پرسش دقیق از قرآن تأکید کرد و گفت: روش‌ها و آزمایش‌ها و محاسبات علم (Science) بر مبنای پرسش، فرضیه و طرح نامه (Proposal) شکل می‌گیرد. هر اندازه پرسش طرحنامه غنی تر و حکیمانه‌تر باشد، دستاورد متعادل‌تر و کارآمدتری حاصل خواهد شد.

رئیس انجمن بیوشیمی فیزیک ایران با اشاره به اینکه اگر سؤال الهام از قرآن و یا خلقت آسمان‌ها، زمین و آنچه بین آن‌هاست باشد موضوع بسیار منطقی و غنی از محتوای عقلی و علمی است، خاطرنشان کرد: امروز جهت‌گیری علم به سوی زیست الگو، بیوممتیک و الهام زیستی است. اما الهام از قرآن بسیار فراگیرتر از موضوع مذکور است، چون محتوای قرآن زیر بنای علوم عالم در دو دنیاست و رهنمود آن هدایت علم را در بر دارد.

او ادامه داد: یکی از مهمترین توانایی‌های علم در موضوع شناخت ملکولی و تصویر برداری و بزرگنمایی از پدیده های طبیعت است که می تواند از قرآن الهام دریافت کند.

تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند

ضرورت ترکیب هوش مصنوعی با تربیت الهی

موسوی موحدی، موضوع هوش مصنوعی کوانتومی را هم از موضوعات بسیار مهم عنوان کرد و گفت: باید توجه خاصی به ورود داده‌ها بر مبنای قرآن، علوم الهی، اخلاق و ادب در دادگان‌های هوش مصنوعی داشت که در حال حاضر انسان آن را ایجاد و پرورش می‌دهد تا هوش مصنوعی با داده‌ها و غایت الهی تربیت شود و بتواند نقش سالم و اخلاقی را بهتر ایفا کند.

رئیس انجمن بیوشیمی فیزیک ایران ابراز امیدواری کرد کنگره بین‌المللی علم و قرآن، موجب طراحی پرسش‌ها و رهنمودهای اثرگذار برای طرح در جلسات هم‌اندیشی در آینده به صورت حضوری و مجازی شود و بستر گفتمان متعالی مبنای الهام از قرآن در میان اندیشمندان و پژوهشگران فراهم شود.

دبیر علمی کنگره بین‌المللی علم و قرآن همچنین ابراز امیدواری کرد با تشکیل دبیرخانه دائمی این گنکره، شبکه‌ای از اندیشمندان، دانشمندان و پژوهشگران تشکیل شود و مباحثات قرآنی و علمی در سطح جهانی فراگیر شود.

او در پایان سخنان خود تصریح کرد: ضروری به نظر می‌رسد که مرکز تحقیقات علم با الهام از قرآن کریم تأسیس شود تا بتوان پرسش‌های اصیل و حکیمانه را طراحی کرد تا رهنمودی برای جهت‌گیری روش‌ها و تکنیک‌های علمی باشد و مورد استفاده دانشمندان و پژوهشگران قرار بگیرد.