معایب معرفتشناختی و الهیاتی فضای سایبر در گفتوگو با علیرضا قائمینیا

علیرضا قائمینیا میگوید: سیطره فضای سایبر بر حیات بشر همه چیز را دگرگون کرده و با جایگزین کردن "ایمانگرایی" به جای "ایمان" به ظهور مفاهیمی چون خدا و روح دیجیتال منتهی شده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، انسان معاصر در مختصات جهان عصر دیجیتال در برابر چالشی اساسی قرار گرفته است؛ چراکه با کنترل هر چه بیشتر فضای شبکههای اجتماعی و تکامل اَلگوریتمهای پنهان در لابهلای صفحههای اینترنتی، نمیتوان این فضا را بستری کاملاً آزاد دانست.
چالش بزرگ انسان معاصر تعریف دوباره آزادی و راه رسیدن به آن در فضای اجتماعی واقعی و خارج از فضای مجازی است.
جامعهای که در آن شبکههای اجتماعی متشکل از افراد حقیقی، در محیطی واقعی و با ارتباطاتی مستقیم شکل میگیرد و با فضای مجازی تکمیل میشود. کنشی دشوار، مبارزهای سخت و خطرناک اما تعیینکننده که در نهایت منجر به تحول و تغییری حقیقی در فضای اجتماعی ارگانیک و واقعی میشود.
قضایا و مزایایِ "آزادی دیجیتال" / تمامیتخواهی در کمین استعلیرضا قائمینیا، پژوهشگر و دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، از جدیترین نظریهپردازان حوزه "الهیات سایبر" است که با دغدغه و نگرشی فلسفی، مصائب و مسائل اندیشگی این فضا را دنبال میکند و به دنبال راهی برای ارائه صورتبندی جدید از مختصات جهان عصر دیجیتال و کاستن از دامنه آسیبهای آن است.
قائمینیا در گفتوگو با تسنیم، از "تعلق وجودی" بشر امروز به فضای سایبر به مثابه یکی از جدیترین معایب و توابع این فضا نام میبرد که منجر به سلب قدرت انتقادی بشر و اصالت حیات میشود. او تلاش میکند که با احصاء و دستهبندی مشکلات این فضا راهی برای برونرفت از آن ارائه دهد.
گفتوگوی ما را با این پژوهشگر در فیلم زیر میبینید:
قائمینیا: آیت الله مصباح یزدی، اتمسفر فکری غرب را بهتر از دیگران میشناخت قائمینیا: وجه سیاسی متافیزیک، در رویکردهای آیتالله مصباح یزدی خودش را نشان میداد انقلاب اسلامی در تقاطع روایتهای مجعول / "آب و برق مجانی" از چه زمانی وارد روایت انقلاب شد؟ اسلامی سازی علوم انسانی دست کم 100 سال زمان میخواهد / جمهوری اسلامی، معنای علم را توسعه داد