شنبه 10 آذر 1403

مقام افغانستانی: طالبان با جنایت در سمنگان دروازه صلح را مسدود کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مقام افغانستانی: طالبان با جنایت در سمنگان دروازه صلح را مسدود کرد

کابل - ایرنا - طالبان در چهار ماه گذشته با پنج هزار و 900 حمله که آخرین مورد ان روز گذشته به اداره امنیت ملی سمنگان رخ داد به گفته مقامات دولتی افغانستان امید دستیابی به صلح را کمرنگ کرده اند.

مشاور امور فرهنگی رئیس جمهوری افغانستان پس از حمله روز گذشته به امنیت ملی در شهر «ایبک» که 11 کشته و 63 زخمی برجای گذشت، در صفحه اجتماعی خود نوشت: طالبان با جنایت در سمنگان دروازه صلح را مسدود کرد.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان که مسئولیت این حمله را برعهده گرفت، روز یکشنبه گذشته نیز در پاسخ به خواست دولت افغانستان برای کاهش خشونت، در توئیتی نوشت که آنها جز جنگ گزینه‌ای ندارند و دولت افغانستان اگر صلح می خواهد باید پنج هزار زندانی این گروه آزاد کند.

اما دولت افغانستان گفته است که حدود 600 زندانی طالبان را به دلیل ارتکاب جرائم جنایی آزاد نخواهند کرد و از طالبان خواهان فهرست جایگزین شد که طالبان این خواسته کابل را نیز رد کرده است.

رئیس جمهوری افغانستان در روزهای امضای توافقنامه صلح طالبان و آمریکا در سفری به استان «ننگرهار» در پاسخ به خواسته طالبان برای آزادی پنج هزار زندانی طالبان گفته بود که پیش از آغاز گفت وگوهای صلح هیچ زندانی طالبان را آزاد نخواهد کرد ولی پس از فشار آمریکا با آزادی پنج هزار زندانی طالبان موافقت کرد و تاکنون چهار هزار و 200 زندانی طالبان را آزاد کرده است.

اکنون دولت افغانستان وطالبان در باره آزادی 592 زندانی اختلاف دارند و دولت می گوید افراد باقیمانده مرتکب جرائم مختلف شده و آزاد نخواهند شد ولی طالبان ادامه گفت وگوها را مشروط به ازادی این افراد کرده است.

برخی از رسانه‌های داخلی افغانستان از جمله روزنامه 8 صبح فهرستی را منتشر کرده و نوشته اند که افراد مورد اختلاف، تروریست‌های خارجی هستند.

در این فهرست نام تروریست هایی از سودان، بنگلادیش، ازبکستان، تاجیکستان و پاکستان به چشم می خوردکه طالبان نام آنها برای برای آزاد به دولت این کشور سپرده است، دولت افغانستان و طالبان تاکنون در این باره اعلام موضع نکرده‌اند.

کابل پیش از آن رهایی انس حقانی یکی از رهبران ارشد گروه طالبان را نیز خط قرمز عنوان کرده بود که در نهایت با فشار آمریکایی‌ها مجبور شد آنرا نیز در قبال آزادی دو استاد دانشگاه آمریکایی کابل که در اسارت طالبان بسر می بردند، آزاد کند.

حمله روز گذشته طالبان با واکنش های زیاد داخلی و خارجی مواجه شد. عده ای این حملات را باعث آسیب جدی به روند صلح افغانستان دانستند و خواستار توقف این حملات شدند.

کاخ ریاست جمهوری افغانستان و شورای عالی مصالحه با محکوم کردن این حمله اعلام کرد ادامه چنین حملات به پیشرفت صلح آسیب می زند.

اشرف غنی رئیس جمهوری این کشور گفته است که گروه طالبان برای بدست آوردن امتیازات در گفت‌وگوهای صلح به ادامه خشونت و کشتن مردم روی آورده است.

زلمی خلیلزاد فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان در توئیتی حمله سمنگان را محکوم کرده و افزوده است که این گونه حملات قابل قبول نیست و موجب تقویت کسانی خواهد شد که مخالف صلح هستند. همه طرف ها باید خشونت را کاهش دهند.

وی افزود، خشونت در روزها و هفته های اخیر افزایش یافته و بدون هیچ دلیلی افغان‌های زیادی کشته می‌شوند.

ماموریت حمایت قاطع به رهبری ناتو در افغانستان هم در حساب توئیتر خود نوشته است که حمله به سمنگان و کشتار غیرنظامیان قابل توجیه نیست.

ناتو هم اعلام کرده است که ادامه خشونت‌ها از طرف گروه طالبان یگانه فرصت برای صلح افغانستان به مخاطره می اندازد.

طلوع نیوز افغانستان در گزارشی تازه‌ای نوشته است که طالبان طی چهار ماه گذشته از دی ماه تا آخر خرداد ماه امسال پنج‌هزارو 900 حمله بر هواداران دولتی انجام داده است.

براساس این گزارش نیروهای دولتی با حمایت نظامیان خارجی در افغانستان نیز یکهزارو 600 حمله متقابل داشته است.

آنچه آینده مذاکرات صلح و تأمین امنیت در افغانستان را تاریک نشان می دهد تحقیق تازه‌ای واشنگتن پست است که در روزنامه اطلاعات روز افغانستان منتشر شده است.

در این تحقیق جنگجویان طالبان و فرماندهان میانی این گروه در سنگرهای جنگ علیه دولت بر طبل پیروزی و رسیدن به قدرت از راه جنگ تأکید می کنند.

در این تحقیق آمده است که فرماندهان طالبان در شهرستان «مروره» در استان کنر پیروزی نظامی خود علیه نظامیان آمریکایی در این کشور را به رخ می‌کشند؛ پیروزی که از نظر آنان با دشواری به دست آمده است.

یاسر، جنگجوی 26 ساله طالبان در این شهرستان گفته است که تنها با قدرت کامل در افغانستان راضی خواهد شد، فرماندهان و سایر جنگ‌جویان طالبان در مروره، هم با یاسر هم نظر هستند.

دانستن این‌که نظرات جنگ‌جویان طالبان در مروره، تا چه اندازه در سایر مناطق تحت کنترل طالبان عمومیت دارد، به‌دلیل محدودیت شدید در دسترسی به آن مناطق، کار دشوار است اما شدت حملات این گروه و اظهارات سخنگوی طالبان به جنگ بعنوان تنها گزینه آنها نشان می دهد که جنگجویان طالبان برای رسیدن به قدرت کامل از مسیر جنگ می اندیشند.

*س_برچسب‌ها_س*