سه‌شنبه 4 اردیبهشت 1403

مکانیزاسیون برداشت پنبه در حد صفر است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
مکانیزاسیون برداشت پنبه در حد صفر است

کاویانی گفت: علی رغم آنکه توسعه مکانیزاسیون یکی از راه‌های خودکفایی در زراعت پنبه است، اما مکانیزاسیون برداشت در حد صفر است.

محمد حسین کاویانی مدیر عامل صندوق پنبه در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه خودکفایی پنبه در کشور دست یافتنی است، اظهار کرد: خودکفایی پنبه در کشور با شروطی همچون اعمال مدیریت صحیح بر روی محصول همراه است که متاسفانه توجهی به این موضوع نمی‌شود.

او افزود: علی رغم اشتغال بالا، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت به تولید پنبه بی توجه هستند، در حالی که بسیاری از کشور‌ها برای تولیدپنبه، وزارت پنبه دارند، اما در کشور ما با کوچک کردن ساختارها، سازمان پنبه به مجری طرح پنبه تبدیل شده است.

*س_پتانسیل تولید 500 هزار تن پنبه در کشور وجود دارد_س*

کاویانی با اشاره به اینکه پتانسیل تولید 500 هزار تن پنبه در کشور وجود دارد، بیان کرد: در سنوات نه چندان دور 350 هزار تن پنبه در کشور تولید می‌شد که 100 هزار تن از پنبه های تولیدی از استان گلستان به بازار‌های هدف صادر می‌شد.

مدیر عامل صندوق پنبه ادامه داد: در استان مازندران 50 هزار هکتار پنبه کاری بود، در حالی که هم اکنون به یک هزار هکتار رسیده است. همچنین در استان گلستان هم 180 هزار هکتار پنبه کاری به 17 هزار هکتار رسیده است.

او با بیان اینکه در سال‌های قبل از انقلاب سطح شالی در استان گلستان 2 هزار و 500 تا 2 هزار و 700 هکتار بوده است، گفت: علی رغم هشدار‌های مکرر در خصوص صرفه جویی در مصرف آب، اما سطح شالی در استان‌های شمالی توسعه پیدا کرده است به طوری که کشاورزان به جای کشت پنبه، شالی می‌کارند.

این مقام مسئول افزود: با وجود آنکه شالی چند برابر پنبه آب بری دارد، اما دولت سیاستی به کار می‌برد که در استان گلستان بالای 150 هزار هکتار شالی کشت می‌شود که با این سیاست به خوداتکایی یا خودکفایی پنبه دست نخواهیم یافت.

به گفته او، علی رغم آنکه مسئولان انتظار دارند که در استان گلستان 25 هزار هکتار پنبه کاری باشد، اما از 16 تا 17 هزار هکتار، سطح زیر کشت فراتر نخواهد رفت.

مدیرعامل صندوق پنبه با اشاره به اینکه سالیانه 120 هزار تن پنبه مورد نیاز صنعت نساجی کشور است، بیان کرد: برآورد‌ها حاکی از آن است که امسال 200 هزار تن وش و 60 هزار تن پنبه تصفیه شده تولید شود که با توجه به نیاز کشور، 60 هزار تن مابقی نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود.

*س_پنبه باقی مانده در انبار‌ها جوابگوی صنعت نساجی نیست_س*

کاویانی درباره آخرین وضعیت واردات پنبه بیان کرد: بنابر آمار سال گذشته 97 هزار و 300 تن پنبه از کشور‌های آسیای میانه وارد شد که امسال به دلیل گسترش ویروس کرونا، تا کنون پنبه وارد نشده است و به همین خاطر صنعت نساجی در تنگنا قرار دارد.

او با اشاره به اینکه پنبه باقی مانده در انبار‌ها چندان چشمگیر نیست، بیان کرد: در حال حاضر تنها 10 هزار تن پنبه در انبار‌ها موجود است که با توجه به برداشت محصول از سه ماه آینده، این میزان جواب نیاز صنعت نساجی را نمی‌دهد. حال امیدوار هستیم ظرف 10 تا 15 روز آینده پنبه وارد شود تا مشکلات صنعت نساجی مرتفع شود.

مدیر عامل صندوق پنبه با انتقاد از ضعف در وضعیت مکانیزاسیون زراعت پنبه بیان کرد: با وجود آنکه یک کارگر از صبح تا شب بیشتر از 50 کیلو نمی‌تواند از یک هکتار زمین پنبه برداشت کند، بنابراین در زمینی که 2 هزار و 500 کیلو محصول دارد، برای هر هکتار به 50 کارگر نیاز دارد، در حالی که ماشین‌های برداشت پنبه روزانه 10 تا 20 هکتار پنبه با کیفیت برداشت می‌کنند.

کاویانی در پایان با بیان اینکه مکانیزاسیون برداشت پنبه در حد صفر است، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 10 دستگاه ماشین برداشت پنبه در کشور وجود ندارد، در حالی که یکی از راه‌های توسعه زراعت پنبه مکانیزاسیون است.

انتهای پیام /