دوشنبه 5 آذر 1403

میزان زیادی از آب مصرفی برای آبیاری زمین‌های کشاورزی استفاده می‌شود

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
میزان زیادی از آب مصرفی برای آبیاری زمین‌های کشاورزی استفاده می‌شود

رئیس اتاق کرمان مشکل اصلی استفاده از آب برای زمین‌های بی‌ارزش را قانونی می‌داند که مالکیت زمین بدون کشت را طی دو سال تغییر داده و به دولت برمی‌گرداند.

دنیای اقتصاد_کرمان: سیدمهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان با بیان این مطلب، توضیح داد که میزان زیادی از آب مصرفی استان برای آبیاری زمین‌های کشاورزی با بهره‌وری پایین در تولید، استفاده می‌شود.

طبیب‌زاده معتقد است انتقال فراحوزه‌ای آب از خلیج‌فارس با هزینه گزاف در صورتی مراحل اجرایی را می‌گذراند که 20 تا 30 درصد یعنی حدود یک‌میلیارد و 800 میلیون مترمکعب مصرف آب استان، برابر با 12 خط آب 100 هزار میلیارد تومانی، صرف حفظ مالکیت زمین‌های بی‌ارزش می‌شود.

وی تاکید دارد که به‌راحتی می‌توان با اصلاح قانون، مصرف آب و بهره‌وری را ارتقا داد.

وی در رویداد مدیریت منابع آب و پساب‌های صنعتی» با بیان این‌که کم‌آبی استان کرمان از مرز فوق‌بحرانی گذر کرده است، گفت: حدود 94 درصد از 6 میلیارد مترمکعب آب استان در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود و حوزه صنعت فقط 2 درصد آب کشور را مصرف می‌کند.

طبیب‌زاده افزود: با وجود تمامی تهدیدات و صحبت‌ها و این‌که گفته می‌شود آب از مرز فوق‌بحرانی گذشته، جنگ آب اتفاق می‌افتد و بحران و تنش کم‌آبی داریم، به نظر می‌رسد اراده جدی برای مدیریت مصرف آب وجود ندارد.

وی گفت:110 هزار هکتار باغ پسته در رفسنجان داریم که چهار تن در هکتار محصول از آن‌ها برداشت می‌شود و به‌راحتی می‌توان با کشت اصولی، با همان مصرف آب، راندمان را تا پنج برابر ارتقا داد.

طبیب‌زاده ادامه داد: کشاورز بر اساس قانون نمی‌تواند این کار را انجام دهد زیرا قانون توزیع عادلانه آب اجازه استفاده بهینه از مصرف آب را نمی‌دهد.

وی اضافه کرد: سال 67 می‌خواستند زمین‌های بایر را زیر کشت ببرند و مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوباتی ایجاد کرد که مالکیت زمین بدون کشت طی دو سال به دولت برمی‌گردد.

رئیس اتاق کرمان گفت: این قانون به معضلی برای استفاده بهینه آب تبدیل شده و کشاورز را برای حفظ مالکیت خود، مجبور به مصرف آب می‌کند.

وی بیان کرد: خط انتقال آب از خلیج‌فارس توانایی انتقال 150 میلیون مترمکعب آب را با هزینه 25 هزار میلیارد تومان میسر کرده و خط دوم انتقال نیز 100 هزار میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد.

طبیب‌زاده خاطرنشان کرد: انتقال فراحوزه‌ای با هزینه گزاف در صورتی مراحل اجرایی را می‌گذراند که 20 تا 30 درصد یعنی حدود یک‌میلیارد و 800 میلیون مترمکعب مصرف آب ما صرف حفظ مالکیت زمین‌های بی‌ارزش می‌شود.

وی افزود: یک‌میلیارد و 800 میلیون مترمکعب برابر با 12 خط آب 100 هزار میلیارد تومانی است و ما به‌راحتی می‌توانیم با اصلاح قانون، مصرف آب و بهره‌وری را ارتقا دهیم.

رئیس اتاق کرمان گفت: این موضوع را به پنج وزیر نیرو اعلام کردیم اما این کار زیان‌بار برای کشور را همچنان انجام می‌دهیم.

وی با اشاره به تأسیس اندیشکده آب با حضور کارشناسان زبده در استان کرمان اظهار کرد: ماده‌واحده مجمع تشخیص مصلحت نظام به دلایل متعدد شرعی و غیرشرعی صحیح نیست.

طبیب‌زاده همچنین گفت: یارانه به حوزه انرژی بخش کشاورزی پرداخت می‌شود تا کشاورزان آب را از اعماق 300 متری بیرون بیاورند و مصرف کنند در صورتی که این یارانه را می‌توانید به تولید بدهید تا مصرف آب کمتر شود.

وی خاطرنشان کرد: چند حکم کلیدی باید برای رفع تنش کم‌آبی اتفاق بیفتد و در این زمینه کارهای بزرگی به‌صورت مبتکرانه انجام شده اما برای کسب نتیجه بهتر باید بیشتر در حوزه کشاورزی متمرکز شویم.

--> اخبار مرتبط