ناوشکن «تفتان» نگهبان جدید خلیج فارس میشود / جدیدترین عضو خانواده موج چه ویژگیهایی دارد؟ + عکس
به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی خبرگزاری دانشجو، دریادار حبیبالله سیاری دیروز در بیست و سومین دوره نظری هیئت معارف جنگ شهید صیاد شیرازی از الحاق ناوشکن «تفتان» در آینده نزدیک خبر داد. تفتان جدیدترین شناور جنگی ارتش از کلاس «موج» خواهد بود. سیاری اظهار کرد: پس از تولید جماران، دماوند، سهند و دنا در آینده ناوشکن تفتان نیز به نیروی دریایی الحاق میشود. ناوشکن دیلمان نیز آخرین دستاور نیروی...
به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی خبرگزاری دانشجو، دریادار حبیبالله سیاری دیروز در بیست و سومین دوره نظری هیئت معارف جنگ شهید صیاد شیرازی از الحاق ناوشکن «تفتان» در آینده نزدیک خبر داد. تفتان جدیدترین شناور جنگی ارتش از کلاس «موج» خواهد بود.
سیاری اظهار کرد: پس از تولید جماران، دماوند، سهند و دنا در آینده ناوشکن تفتان نیز به نیروی دریایی الحاق میشود.
ناوشکن دیلمان نیز آخرین دستاور نیروی دریایی ارتش است که چندی پیش با تجهیز شدن به رادارهای پیشرفته و تسلیحات جدید توانست ضمن پیوستن به ناوگان شمال نیروی دریایی، جای ناو دماوند را که پیش از این در آبهای مازندران مشغول خدکت بود پر کند.
ناوشکن تفتان چه ویژگیهایی دارد؟
برای شناخت ناو تفتان ابتدا باید خانواده موج را بشناسیم. «موج» پروژهای بود که در سالهای پایانی دهه 70 شمسی و با دستور فرماندهی معظم کل قوا کلید خورد و براساس آن، ساخت ناوشکنی با قابلیتهایی مانند «حمل بالگرد و موشک» در دستورکار قرار گرفت.
این پروژه اقدام بزرگی در مسیر خوداتکایی در حوزه نیروی دریایی ارتش جمهوریاسلامی بهحساب میآمد و با توجه به نبود تجربه کافی و پیشینه قبلی دراین زمینه و همچنین تحریمهای خارجی و عدم دسترسی به قطعات و تجهیزات موردنیاز، راه دشواری دراین عرصه درپیش بود.
در پروژه «موج» بیشاز 120 مرکز دانشگاهی و و حدود هزار متخصص همکاری کردند و درمجموع، بیشاز 100 تخصص بهمنظور اجراییسازی این پروژه بهکار گرفته شد؛ موضوعی که به جرات میتوان گفت «موج» را به بزرگترین پروژه نظامی تاریخ ایران تبدیل کرد.
یکی از تصاویر منتشر شده از مراحل ساخت ناوشکن که تفتان در پاین تصویر مشاهده میشود
به نظر میآید تفتان بیشترین شباهت را به ناو دیلمان داشته باشد. دیلمان جدیدترین ناو ساخته شده از کلاس موج است. این ناوشکن بعنوان پنجمین عضو خانواده ناوشکنهای کلاس موج توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع طراحی و ساخته شده است و در آن، یک میلیون و 400 هزار قطعه بکار رفته است.
دیلمان دارای 94 متر طول، 11.1 متر عرض و آبخور بهارتفاع 3.25 متر است، از سویی ناوشکن دیلمان 1300 تا 1500 تن وزن و 26 نات سرعت دارد. ظرفیت سوخت آن، 190 تا 220 تن و ظرفیت آب آن نیز، 50 تا 90 تن است. همچنین؛ توانایی دیلمان برای ایستایی در دریا 6 تا 7 فورس دریا اعلام شد.
شعاع عملیاتی دیلمان 3600 مایل دریایی است که در این شعاع میتواند تعداد پرسنل 64 نفر نیروی عملیات ویژه + 80 نفر پرسنل ناوشکن را با خود همراه کند. دیلمان از سامانه بوتراستر با توان 86 کیلووات و دور متغیر تا 1480 دور بهره میبرد قدرت مانور شناور را افزایش میدهد. یکی از مزیتهای دیلمان نسبت به نمونه قبلی خود در حوزه سامانه رانش این ناوشکن است. در این ناوشکن سیستم رانش چهارخطی شده است و به این ترتیب دیلمان از 4 شفت و 4 پروانه بهره میبرد در حالی که ناوشکنهای قبلی سری موج از دو شفت و دو پروانه بهره میبردند.
در حوزه تسلیحاتی نیز ناوشکن دیلمان به یک توپ 76 میلیمتری فجر27 در سینه ناو، 6 قبضه توپ 20 میلیمتری اورلیکن در جلو، عقب و طرفین ناو، 8 فروند موشکهای ضدکشتی قادر و قدیر با بردهای 200 و 300 کیلومتر و 6 اژدر مارک 46 مجهز شده است. تعداد موشکهای کروز در ناوشکن دیلمان افزایش داشته دو برابری نسبت به همکلاسهای خود داشته است.
سامانه دفاع نقطهای کمند
قرار است موشکهای پدافندی خانواده صیاد نیز بروی ناوشکن دیلمان نصب و عملیاتی شوند تا دیلمان به قدرت پدافندی نیز تجهیز شود. علاوه بر این، ناوشکن دیلمان به یک سامانه دفاع نقطهای «کمند» برای مقابله با موشکهای کروز نیز مجهز شده است که توان شلیک 4 تا 7 هزار گلوله در دقیقه را دارد و میتواند از فاصله 2 کیلومتری با اهداف درگیر شود.
یکی از نقاط قوت ناوشکن تفتان استفاده از سلولهای پرتابگر عمودی موشک VLS است که تعداد موشکهای پرتابی و حجم آتش را هم در آفند و هم پدفند به شدت افزایش خواهد داد.
نیروی دریایی ارتش؛ یک نیروی راهبردی
رهبر انقلاب در دیدار با دستاندرکاران ساخت ناوشکن جماران - سال 1388 فرمودند: ما هفتصد هشتصد سال سابقهی دریانوردی داریم. آن روزی که از بنادر خلیج فارس کشتیهایمان به اقصی نقاط آسیا میرفت، خیلی از کشورهائی که امروز در دریانوردی تبحر و شهرت پیدا کردهاند، اصلاً وجود قابل ذکری نداشتند.
بازدید رهبر انقلاب از ناوشکن جماران، اولین شناور جنگی بومی ساخت ایران مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی دریایی ارتش با تاکید بر ارتقای بیش از پیش توان و آمادگیهای رزمی نیروی دریایی ارتش با استفاده از ظرفیتهای این نیرو خاطرنشان کردند: یکی از ظرفیتهای نیروی دریایی ارتش که میتواند موجب ایجاد امید و نشاط در میان جوانان شود، زمینه سازی برای امکان بازدید اردوهای راهیان پیشرفت از کارخانهها و توانمندی های این نیرو است.حضرت آیتالله خامنهای همواره تاکید دارند: باید تلاش شود تا نیروی دریایی ارتش یک نیروی راهبردی، به صورت جامع باشد.
در ادامه به معرفی 4 ناوشکن از پروژه «موج» میپردازیم
ناوشکن «جماران»
ناوشکن «جماران» در آخرین روز بهمنماه 1388 در مراسمی با حضور فرمانده معظم کل قوا به ناوگان نیروی دریایی ارتش ملحق شد تا نخستین شناور نظامی ساخت ایران فعالیت خود را آغاز کند. در ادامه با مشخصات فنی و ویژگیهای «جماران» آشنا میشوید.
مشخصات فنی
طول: 94 متر
وزن:1500 تن
ظرفیت: 1420 تن
سرعت: 30گره دریایی (56 کیلومتر بر ساعت)
خدمه: قابلیت حمل 140 ملوان
تسلیحات: مجهز به موشکهای «ضد کشتی» و «سطح به هوا» و نیز انواع اژدر و توپهای دریایی ازجمله «فجر27»
ویژگیها
- برخورداری از سامانههای پردازش راداری
- دارای رادارهای تاکتیکی سطحی، زیرسطحی و هوایی
- بهرهمندی از قدرت بالای کنترل آتش
- مجهز به انواع سامانههای اژدرافکن و توپهای دریایی پیشرفته
- دارای قابلیت حمل بالگرد و کمک به سوخترسانی بالگردها
- مقاوم در برابر تهاجمهای هستهای و میکروبی
- برخورداری از سامانههای جنگ الکترونیک و ضدالکترونیک
- دارای سامانههای موشکی سطح به سطح و سطح به هوای بردبلند و برد متوسط
- برخورداری از توپ دریایی تمام اتوماتیک
ناوشکن دماوند
ناوشکن دماوند، دومین محصول پروژه «موج» بهحساب میآید در روزهای میانی اسفندماه 1393 به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش پیوست. این ناوشکن در ابتدا «جماران 2» نامیده شد، اما در ادامه به «دماوند» تغییر نام داد. در ادامه با مشخصات فنی و ویژگیهای «دماند» آشنا میشوید.
مشخصات فنی
طول: حدود 100 متر
عرض: 11/07 متر
ارتفاع: 7/62 متر
وزن: بیشاز 1300 تن
سرعت: 30گره دریایی (56کیلومتر بر ساعت)
ظرفیت: بیشاز 1400 تن
ویژگیها
- برخورداری از جدیدترین تجهیزات ناوبری
- داشتن قابلیت تدافع، تهاجم و رهگیری همزمان اهداف هوایی، سطحی و زیرسطحی
- مسلح به سامانه موشک ضدهوایی، کروز، اژدرافکن و توپهای 76 و 40 میلیمتری
- دارای سامانههای پردازش راداری و رادارهای تاکتیکی سطحی و هوایی
- برخورداری از سامانه جامع مدیریت نبرد و سامانه جنگال
- دارای قابلیت حمل بالگرد
- بهکارگیری رادار کنترل آتش با قابلیت ردیابی جنگنده و موشکهای کروز
ناوشکن سهند
«سهند» سومین ناوشکن ساخته شده در پروژه «موج» است که در آذرماه 1397 به ناوگان نیروی دریایی ارتش جمهوریاسلامی ایران ملحق شد. در ادامه با مشخصات فنی و ویژگیهای «سهند» آشنا میشوید.
مشخصات فنی
طول: 94 متر
عرض: 11 متر
وزن: 1300 تن
سرعت: 30گره دریایی (56کیلومتر بر ساعت)
ظرفیت: بیشاز 1400 تن
خدمه: 140ملوان
برد عملیاتی: 3 هزار مایل دریایی (بیشاز 5 هزارو 500کیلومتر)
ویژگیها
- دارای توانایی حمل انواع سلاحهای سطحی، زیرسطحی، هوایی
- برخورداری از امکان غافلگیری و به اشتباه انداختن رادارهای دشمن
- مخزن سوخت مناسب
- افزایش ماندگاری این ناوشکن در دریا بیشاز ناوشکنهای قبلی
- برخورداری از قدرت دریانوردی 150 روزه با تلاطم بالا در اقیانوسهای دوردست
- دارای قابلیت رادارگریزی
- دارابودن سامانههای ضد زیردریایی
- برخورداری از سامانه موشکی «سطح به سطح» و «سطح به هوا»
- دارای سامانه دفاع نقطهای و انواع توپهای ضد هوایی و ضد سطحی
ناوشکن دنا
«دنا» چهارمین ناوشکن پروژه «موج» بهحساب میآید که در خردادماه 1400 به ناوگان نیروی دریایی ارتش ملحق شد. این ناوشکن «تمامایرانی» به انواع تجهیزات و سامانههای دفاعی و تهاجمی ساخته شده در داخل کشور مجهز است. در ادامه با مشخصات فنی و ویژگیهای «دنا» آشنا میشوید.
مشخصات فنی
طول: 94 متر
عرض: 11 متر
وزن: بیشاز 1300 تن
سرعت: 30گره دریایی (56کیلومتر بر ساعت)
ویژگیها
- ورود به سطح جدیدی در شناورسازی در ایران
- دارای قابلیت دریانوردی طولانی در دریاها و اقیانوسها
- توانایی جستوجو، کشف، شناسایی، رصد، مقابله و درصورت نیاز انهدام هرگونه تهدید هوایی، سطحی و زیرسطحی
- مجهز به 4 موشک کروز ضد کشتی
- برخورداری از رادار کنترل آتش
- دارای توانایی درگیری همزمان با 6 هدف
- برخورداری از یک توپ 76 میلیمتری فجر 27
- برخورداری از یک توپ 40 میلیمتری فتح
- برخورداری از 2 توپ 20 میلیمتری فتح
- دارای قابلیت حمل انواع تجهیزات
یک نمونه از چینش تسلیحات روی ناو البرز
در پایان ناوشکن تفتان را میتوان یک پل میان دو نسل متفاوت از شناورهای جنگی ساخت ایران دانست که یک پنجره به روی طراحان شناورهای ایرانی خواهد گشود تا دیگر کلاسهای نوین برای تولید ناوهای سنگین ایجاد شود.