چهارشنبه 3 بهمن 1403

نتیجه کار یک مستند با ایده‌آل نویسنده همخوانی ندارد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
نتیجه کار یک مستند با ایده‌آل نویسنده همخوانی ندارد

یک مستندساز گفت: ذهنیت نویسنده برای ساخت یک مستند می‌تواند بسیار متفاوت با شرایط اصلی فضای فیلم‌برداری باشد.

سید وحید نبوی زاده نمازی، مستندساز گفت: من در کنار مستند‌سازی و فعالیت‌های دیگر، پژوهشگر نیز هستم چرا که همواره مطالعه و تحقیق برایم از اهمیت بالایی برخوردار بوده و تمایل داشته‌ام کارهایم را با پشتوانه پژوهشی تولید کنم. من کارشناسی زبان انگلیسی و ارشد ارتباطات بین الملل دارم، اما در زمینه رسانه به دنبال فیلم‌سازی و رویکرد‌های آن‌ها رفتم و مستندسازی را در حوزه بین‌الملل دنبال کردم.

من و همکارانم در پروژه‌ای به نام سما اسلام فعالیت می‌کردیم که به مسلمانان آمریکای شمالی سرویس‌دهی می‌کرد. این پروژه به صورت وبسایتی است که اطلاعات لازم در رابطه با اسلام را به صورت ساده در اختیار مسلمانان قرار می‌دهد.

من مستندی به نام «قدم‌هایی به سوی مصلح» دارم که به صورت نیمه بلند به زبان انگلیسی و درباره صلح جهانی است. در سفر‌های ابتدایی خود به اربعین برای ساخت مستند تلاش می‌کردم تا به زائران کربلا نگاه کنم و مشاهده‌گر باشم. در آن دوران شاهد حضور مسلمانان کشور‌های خارجی بودم. ما در سال 97 سناریوی مستند خود را با محوریت صلح و آرامش اسلام آماده کردیم.

او اظهار داشت: اسلام دیدگاهی مبتنی بر صلح و فضیلت دارد؛ در نتیجه من با چنین بینشی به پیاده‌روی اربعین رفتم تا مستند مورد نظر را آماده کنم. اولین چیزی که در راهپیمایی اربعین نظر من را جلب کرد حضور عنصر صداقت در بین شلوغی راهپیمایی بود.

مستندساز گفت: راهپیمایی اربعین ظرفیت بسیاری برای پوشش مستندسازی دارد، اما متاسفانه به این موضوع توجه کافی نمی‌شود. اربعین بزرگ‌ترین راهپیمایی خودجوش جهان است که هیچ سازمانی آن را به صورت مشخص اداره و برنامه‌ریزی نمی‌کند و مردم با علاقه شخصی خود آن را آغاز می‌کنند. با این وجود زمانی که ساخت مستند را آغاز کردیم شاهد آن بودیم که همراهی‌ها و همکاری‌های بسیاری با ما صورت گرفت.

نبوی زاده نمازی گفت: از آنجایی که در رابطه با مصلح جهانی مستندی ساخته نشده بود تصمیم گرفتم تا این موضوع را برای مستند خود انتخاب کنم. در طی ساخت این مستند نیاز داشتم تا موسیقی مناسبی برای آن انتخاب کنم و به دنبال آن ساعت‌ها موسیقی متن و مداحی گوش کردم، اما نتوانستم به نمونه دلخواه برسم. در آخر با یکی از دوستان به نام صادق لشگری تماس گرفتم و پیشنهاد ساخت موسیقی متن مستند را به او سپردم.

وی افزود: من همچنین با یک تدوین‌گر فعالیت می‌کردم که اعتقادات محدودی داشت؛ در زمان ساخت مستند من در کنار او می‌نشستم و به دلیل آنکه انگلیسی بلد نبود او را راهنمایی می‌کردم. وی پس از مدتی گفت که زمانی که من می‌خوابم و در کنار او نیستم مراحل تدوین او به گونه‌ای دقیق و درست پیش می‌رفت که انگار قدرتی بر کارهایش نظارت دارد. چنین شرایطی برای آقای لشگری نیز پیش آمده بود و ما باور داریم عشق به اربعین در آن تاثیر داشته است. او اظهار کرد: بر خلاف بسیاری از مستند‌هایی که دیگران می‌سازند، من سوالات خود را پیش از ساخت مستند آماده کرده بودم؛ سوالات من شامل مواردی مانند این بود که اگر امام حسین (ع) امروز حضور داشتند می‌خواستند که ما چگونه رفتار کنیم، کارگردان اصلی راهپیمایی اربعین کیست، اگر مصلح جهانی ظهور می‌کرد به او چه می‌گفتیم.

مستندساز افزود: در این مستند افرادی از کشور‌های مختلف وجود داشتند، اما تقریبا تمامی آن‌ها جواب‌های مشابه داشتند. آن‌ها از این خسته بودند که ناچار بودند رنج‌هایشان را با فرون‌های دنیایی حل کنند و همچنین خسته بودند که ظاهری دکان‌محور از ادیان در حال شکل‌گیری در دنیا است.

نبوی زاده نمازی گفت: زمانی که لشگر امام حسین (ع) به لشگر حر بن ریاحی رسید، زهیر بن قید به ایشان گفت که بهتر است حمله کنیم چرا که تعداد لشگر حر بسیار کمتر بود، اما امام حسین (ع) فرمودند که نمی‌خواهند آغازگر هیچ جنگی باشند. همچنین اگر حضرت امام علی (ع) در جنگ صفین عمروعاص را می‌کشت، هیچ‌وقت کربلایی به این صورت شکل نمی‌گرفت، اما ایشان از کشتن وی دست کشید. این مسائل به من نشان می‌دهد دین اسلام فضیلت محور است و نتیجه گرا نیست.

وی افزود: یکی از سخت‌ترین کار‌ها در حوزه رسانه مسئله نوشتن است؛ در این زمان ذهن انسان بسیار درگیر می‌شود و فرد نیاز به تمرکز بالایی دارد. متاسفانه در بیشتر مواقع نتیجه کار با ایده‌آل نویسنده همخوانی ندارد چرا که ذهنیت نویسنده برای ساخت یک مستند می‌تواند بسیار متفاوت با شرایط اصلی فضای فیلم‌برداری باشد.

او ادامه داد: آنچه من در دوران ساخت مستند آموختم آن بود که عراقی‌ها با وجود جنگ‌زدگی و درگیری‌های بسیار در کشورشان، اما بسیار صبور بودند و آرامش داشتند؛ آن‌ها در مسائلی مانند رانندگی بسیار با صبر و حوصله رفتار می‌کردند و این من را به وجد می‌آورد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون