نرخ گوسفند در عید قربان مشخص شد / تفاوت قیمت دام سبک و سنگین چقدر است؟
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: عید قربان امسال با توجه به اینکه دامداران به دلیل مشکلات تامین نهاده، خواستار فروش بیشتر دام خود هستند، عرضه کافی در بازار صورت گرفته است.
همه ساله بازار دام زنده در آستانه عید قربان تحت تاثیر عوامل متعدد همچون بازارگرمی دلال و واسطه و ازدیاد تقاضا در برابر عرضه افزایش محسوسی داشت که امسال به رغم خشکسالی و گرانی نهاده های تولید ناشی از کمبود علوفه، قیمت دام تغییر محسوسی نداشته است.
بررسی ها نشان می دهد که هم اکنون هر کیلو بره نر با نرخ 55 تا 60 هزار تومان و گوساله و گاو زنده 53 تا 58 هزار تومان عرضه می شود، هر چند دامداران معتقدند که نرخ های کنونی ناشی از افزایش هزینه های تولید صرفه اقتصادی ندارد و تنها به دلیل مازاد دام و هزینه های بالا ناگریز به عرضه هستند.
همه ساله با افزایش گرما و فعالیت کنه ها، شیوع تب کریمه کنگو به عنوان بیماری مشترک دام و انسان افزایش می یابد که کشتار دام در منازل در روز عید قربان می تواند این موضوع را تشدید کند که همین موضوع موجب شده تا سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری مشترک دام و انسان، نظارتهایی را قبل، حین و بعد از کشتار در جایگاههای ثابت و سیار دارد.
این پایان ماجرا نیست چرا که دلالان و واسطه گران در ایامیکه تقاضا برای خرید در بازار افزایش می یابد به بهانه های مختلف با گرانی کاذب قیمت بدنبال سودهای نجومی هستند که از دستگاه های مسئول انتظار می رود با اعمال نظارت دقیق بر سطح بازار از سودجویی و افزایش کاذب قیمت ها جلوگیری کنند.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین وضعیت عرضه و قیمت دام در روز عید قربان و توصیه های دامپزشکی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری مشترک دام و انسان با خبر شویم:
احتمال افزایش جزئی قیمت در روز عید قربان / دامداران خواستار فروش دام هستند
افشین صدر دادرس مدیر عامل اتحادیه دامسبک با اشاره به اینکه بازار دام تغییر محسوسی نسبت به هفته های قبل نداشته است، اظهار کرد: هم اکنون متوسط قیمت هر کیلو دام در سطح استان ها 42 تا 45 هزار تومان بوده که نسبت به روزهای اخیر نوسانات جزئی در بازار رخ داده است.
وی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه دام نداریم، افزود: با توجه به فراوانی عرضه و مشکلات تامین نهاده و کمبود علوفه، تمامی دامداران خواستار فروش هستند.
دادرس ادامه داد: با ازدیاد تقاضا در روز عید قربان برای خرید این احتمال وجود دارد که قیمت هر کیلو دام 2 تا 3 هزار تومان افزایش یابد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه گرانی علوفه علت اصلی تعجیل دامداران در فروش دام به شمار می رود، بیان کرد: با توجه به شرایط خشکسالی، کمبود و گرانی نهاده دامی از مسئولان دولتی انتظار می رود هر چه سریع تر تکلیف خرید دام غیر عشایر و ابلاغیه اخیر وزیر جهاد در خصوص صادرات را روشن کند.
وی با اشاره به اینکه قیمت تمام شده تولید با نرخ فروش سنخیتی ندارد، بیان کرد: طبق آخرین برآوردهای مرکز پژوهش اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی حداقل قیمت تمام شده دام سبک 90 هزار تومان است، در حالی که با نرخ 45 تا 50 هزار تومان در بازار عرضه میشود که دامدار دیگر توان این مقدار زیان را ندارد.
دادرس قیمت منطقی هر کیلو گوشت گوسفندی را 90 تا 100 هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به نرخ فعلی دام زنده، حداکثر قیمت گوشت گوسفندی در مغازهها باید 100 هزار تومان باشد که متاسفانه در شرایط فعلی هر کیلو گوشت گوسفندی در شهرهای بزرگ و کلانشهرها کمتر از 140 تا 150 هزار تومان عرضه نمیشود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور ادامه داد: بنابر توصیه های دامپزشکی ذبح دام باید در شرایط بهداشتی انجام شود و مردم باید از کشتار دام در منازل خودداری کنند.
قیمت هر کیلو دام 50 هزار تومان
مجتبی عالی مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور، از افزایش قیمت دام در بازار خبر داد و گفت: قیمت کنونی هر کیلو بره نر با افزایش 4 تا 5 هزار تومانی نسبت به هفته گذشته به 60 هزار تومان و میش 42 هزار تا 50 هزار تومان رسیده است.
وی آزادسازی صادرات گوسفند و گاو و ازدیاد تقاضا برای خرید در روز عید قریان را از دلایل افزایش قیمت در بازار اعلام کرد.
عالی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه دام نداریم، بیان کرد: علی رغم فراوانی عرضه دام، اما سودجویی عوامل واسطه و دلال و ضعف مدیریت در ایام پیک تقاضا منجر به بازارگرمی و نوسان قیمت در بازار می شود.
مدیر عامل اتحادیه دامداران ادامه داد: برای عرضه دام در روز عید قربان هیچ گونه مشکل و کمبودی وجود ندارد و در مراکز عرضه به میزان کافی دام زنده وجود دارد.
این مقام مسئول متوسط قیمت گوسفند ماده زنده دارای وزن بین 30 تا 45 کیلوگرم را حدود 42 تا 50 هزار تومان اعلام کرد و گفت: هم اکنون گوساله و گاو زنده با نرخ 50 تا 52 هزار تومان در مراکز عرضه خرید و فروش می شود.
مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور با اشاره به اینکه آماری از جمعیت دام آماده عرضه در کشور نداریم، بیان کرد: علی رغم خشکسالی و کم بارشی و قاچاق دام از مرزهای کشور، امکان تامین گوشت و شیر در کشور وجود دارد و مشکلی در عرضه نداریم.
قیمت هر کیلو گوساله نر 50 هزار تومان
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور، با اشاره به اینکه قیمت دام هیچ گونه تغییری نداشته است، اظهار کرد: رصدها نشان می دهد که قیمت دام نسبت به هفته های اخیر تغییری نداشته است.
وی متوسط قیمت هر کیلو گوساله نر را 50 هزار تومان و بره نر را 52 هزار تا 53 هزار تومان اعلام کرد و افزود: هم اکنون هر کیلو لاشه گوساله نر در عمده فروشی ها 100 هزار تا 102 هزار تومان و گوسفند 105 هزار تا 106 هزار تومان عرضه می شود.
پوریان با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه دام عید قربان نداریم، بیان کرد: با توجه به مشکلات ناشی از نبود بازار بویژه دام سبک با انباشت دام روی دست دامدار مواجه شدیم که با این وجود جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر بازار عید قربان نیست.
رئیس شورای تامین کنندگان دام از مازاد 4.5 تا 5 میلیون راس دام سبک و 200 تا 250 هزار راس گوساله نر خبر داد و گفت: با توجه به آنکه مشکلات مازاد دام و نبود کشش بازار آسیب جدی به صنعت دامپروری می زند، از این رو جای این سوال مطرح است که چرا مسئولان برای خروج از بحران فعلی در صادرات تعلل میکنند.
وی با بیان اینکه مشکلی در عرضه دامنداریم، گفت: در حال حاضر مازاد دام به حدی زیاد است که دامدار بدنبال راهی برای فروش است.
رئیس شورای تامین کنندگان در پایان تصریح کرد: با توجه به فراوانی عرضه نه تنها مشکل و کمبودی در عرضه و نوسان قیمت نخواهیم داشت، چرا که دامدار به سبب مازاد و هزینه های بالای تولید خواستار عرضه در بازار است.
افراد توصیه های دامپزشکی در عید قربان را جدی بگیرند / ضرورت اجتناب از کشتار دام در معابر
علیرضا اکبرشاهی مدیر کل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی، طی توصیه هایی به مردم برای ذبح دام در روز عید قربان اظهار کرد: اگر افراد اصرار دارند که در خانه کشتار را انجام دهند، با همکاران دامپزشکی که به صورت اکیپهای ثابت و سیار حضور دارند، تماس بگیرند تا قبل و بعد از کشتار، دام را به لحاظ بیماریهای انگلی و سایر بیماریها بررسی کنند و سپس اقدام به ضد عفونی محل کشتار کنند.
وی افزود: در کشتارگاهها، دامپزشکان حضور دارند و ضمن معاینه دام با تجهیزات و امکانات، لاشه دام 24 ساعت به طور کامل در دمای سردخانه و یخچال نگهداری میشود و ویروس در این فرآیند به راحتی از بین میرود.
اکبرشاهی ادامه داد: افراد پس از ذبح لاشه را به مدت 24 ساعت در یخچال نگه داری و سپس اقدام به خرد کردن و استفاده از گوشت کنند، همچنین توصیه میشود که با توجه به فصل گرما، لاشه را به کشتارگاه منتقل کنند.
مدیرکل دفتر کنترل بهداشت و مدیریت بیماری دامی سازمان دامپزشکی در پایان تصریح کرد: برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های مشترک دام و انسان به افراد توصیه می شود که از کشتار دام در معابر خودداری کنند و در مراکز بهداشتی زیر نظر سازمان دامپزشکی اقدام به قربانی کردن دام کنند.
223223
کد خبر 1537251