نفت مغان و ضرورت توجه به صنایع نفتی
اردبیل - ایرنا - وجود نفت و مواد مرتبط با آن و سرمایه گذاری در زمینه صنایع نفتی میتواند بعنوان عامل جهشی برای توسعه یک منطقه عمل کند، چیز که در منطقه مغان نسبت به ان از سالیان پیش بی توجهی شده و تاکنون اقدامات در این زمینه به نتیجه دلخواه نرسیده است.
ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی مهمترین تاثیر طرح اکتشاف نفت در دشت مغان است، صنعت نفت از صنایع اشتغال زا در کشور بوده بنابر این اکتشاف نفت در منطقه علاوه بر ایجاد اشتغال شغلهای جانبی زیادی را برای ساکنان منطقه بطور غیر مستقیم بوجود آورده و باعث رونق اقتصادی درمنطقه خواهد شد.
توسعه صنایع جانبی نظیر صنایع پتروشیمی، احداث پالایشگاه و سایر تاسیسات و فرآورده نفتی از عوامل تاثیرگذار اقتصادی دیگر در وضع معیشتی و اشتغال مردم منطقه خواهد بود. بطور کلی این صنایع نه تنها گروه عظیمی از بیکاران را جذب خواهد کرد بلکه برای عده بسیاری از مردم نیز شغل ایجاد خواهد کرد.
بر اساس اعلام مسوولان و کارشناسان، رگههایی از ذخایر نفتی و موا مرتبط با آن در منطقه مغان در شمال اردبیل وجود داشته و در گذشته اقدامات اکتشافی با حضور شرکتهای داخلی و خارجی انجام شده و با وجود نتایج مثبت این اکتشافات به اقدام برای استخراج و نیز سرمایهگذاری های دیگر منتج نشد.
همچنین وجود منابع غنی برخی مواد نفتی از جمله قیر که در برخی مناطق مغان با گذر از لایه های زیرین در سطح زمین جاری است ضرورت توجه و سرمایهگذاری به مهار و استفاده از این نعمت خدادادی را ضروری کرده است.
حسن قبادی فرماندار بیلهسوار مغان گفت: با توجه به بررسیهای صورت گرفته، چندین منطقه در این شهرستان دارای ذخایر نفت و قیر بوده و نیاز است دولت توجه ویژهای جهت اکتشاف و بهرهبرداری آن انجام دهد.
قبادی اظهارکرد: این مهم می تواند موجب تحول بزرگ در این شهرستان مرزی شود.
به گزارش ایرنا، منطقه نفت خیز دشت مغان (میدان مغان) یکی از نقاط شناخته شده هیدروکربوری در خاورمیانه است که کشف نفت در آن از سال 1350بلاتکلیف مانده است. این حوضه در استان اردبیل با وسعت 5/6 کیلومتر مربع واقع میباشد. ضخامت رسوبات در این حوضه بیش از 8 کیلومتر بوده و غنی از طبقات شیلی - رسی است.
اکتشاف نفت در مغان به 60 سال قبل توسط یک شرکت فرانسوی باز میگردد که تعداد تاقدیسهای منطقه را 37 مورد عنوان کرده بود و تمامی این تاقدیس ها در داخل کشور بوده و به صورت مشترک با مرز کشور آذربایجان نیست؛ چند سال بعد شرکت روسی پس از مطالعات خود اعلام کرد با وجود برخورداری از 37 تاقدیس، تعداد قابل بهرهبرداری 17 مورد است که از روح کندی به خروسلو آغاز شده و تا «دیش داش» ادامه دارد.
مغان در منطقه قیرلو از توابع شهرستان بیلهسوار دارای دو بلوک نفتی است که ذخایر این دو بلوک بیش از چهار میلیارد بشکه نفت برآورد شده است، نفت این بلوکها سبک بوده و از نظر کیفیت و پالایش فرآوری و فرآوردههای نفتی خوب و با ارزش است.
در ابتدای دهه 90 یک تیم 45 نفره بمنظور بررسی ومطالعه در منطقه مغان حاضر شدند، این تیم در قالب چند اکیپ مجزا، عملیات مطالعه، بررسی و اکتشاف نفت را در مناطق مختلف شهرستان گرمی آغاز کردند و قرار شد نتایج بررسیهای تیم اکتشاف نفت گرمی مغان که از مدتها آغاز شده بود برای تصمیم گیری نهایی در زمینه برآورد ذخیره احتمالی نفت و مقرون به صرفه بودن یا نبودن اکتشاف آن به وزارتخانه مربوطه ارائه شود.
اکتشاف نفت مغان قراربود با همکاری مشاوران فنی و اجرایی خارجی و شرکتهای معتبر داخلی تکمیل شود تا با احداث چهار حلقه چاه اکتشاف نفت مغان شکل عملیاتی و اجرایی به خود گیرد.
در سه چهار سال گذشته مقرر شده بود برای اکتشاف نفت در منطقه مغان مناقصه بین المللی برگزار شود بطوریکه مقدمات اولیه در بلوک اکتشافی مطالعه شده بود ولی اقدامات اجرایی مهمی تاکنون در منطقه به عمل نیامده است.
از سالها پیش مردم انتظار اکتشاف نفت مغان را می کشیدند تا این منطقه به یکی از حوزه های نفتی تبدیل شده و پالایشگاهی هم در این منطقه احداث شود ولی همچنان طلای سیاه در زیر خاک مدفون شده است.
به گفته، اکبر بهنامجو استاندار اردبیلف اکتشاف نفت در مغان از مدتها قبل مطرح شده وپیگیریهایی هم در این خصوص انجام شده اما مهمتر از همه حضور سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این منطقه است که پیگیر سرمایهگذاری وجلب و جذب سرمایهگذار برای این طرح هستیم.
میر حمایت میرزاده نماینده مردم گرمی در مجلس شورا ی اسلامی هم در این باره گفت: نفت قرار بود در منطقهای اکتشاف شود که جزو مناطق محروم دشت مغان محسوب می شود، منطقه گرمی که از امکانات زیر ساختی کمتری در کل دشت مغان برخوردار بوده و در نتیجه از درصد بالای بیکاری برخوردار است، با اکتشاف نفت مغان و آغازعملیات اجرایی آن و انتقال آب سد های در دست احداث، محرومیت از این منطقه رخت بر می بندد.
وی اکتشاف نفت مغان را از خواستههای به حق مردم قلمداد کرد و گفت: طرح اکتشاف نفت در مغان توقعات وخواسته های مردم را بالا برده و یکی از خواسته های اصلی مردم شده است.
وی بیان کرد: این طرح در صورت اجرا رونق اقتصادی منطقه را به همراه خواهد داشت و تلاش میشود با حمایت دولت سرمایهگذار برای این منظور پیدا شود. منطقه صورت نگرفته است.
نماینده مردم پارس آباد و بیله سوار مغان نیز گفت: تلاش مستمر برای استخراج و اکتشاف نفت مغان زمینه ای را فراهم میکند تا بتوانیم اقتصاد منطقه را پویاتر و اشتغال مولد را بهتر و شایسته فراهم کرده و به توسعه همه جانبه منطقه مغان کمک کنیم.
وی با بیان اینکه یکی از ثمرات اجرای این طرح تلاش برای تکمیل راه آهن اردبیل - پارس آباد است، بیان کرد: اکتشاف نفت مغان و انتقال آن به سایر مناطق ضرورت تکمیل این پروژه و تقویت خط ریلی را در شمال استان اردبیل فراهم میآورد.
در این میان، همسایگی با جمهوری آذربایجان بعنوان یکی از کشورهای نفتخیر زمینه مناسبی برای ایجاد صنایع مربوط به نفت و گاز از جمله پالایشگاه و مجتمع های پتروشیمی را در منطقه مغان استان اردبیل مقرون به صرفه و ضروری کرده، موضوعی که نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل به آن اشاره و از آغاز اقدامات در این زمینه سخن گفته است.
آیت الله سید حسن عاملی نماینده ولی فقیه در استان اردبیلبه تازگی در جمع مردم پارس آباد مغان گفت: ایجاد پالایشگاه در مغان پیگیری میشود و مذاکراتی با مقامهای جمهوری آذربایجان برای تحویل 50 هزار بشکه نفت بعنوان خوراک این مجتمع انجام گرفته و در صورت عملیاتی شدن این پروژه منطقه شاهد تحول اقتصادی خواهد بود.
مسوولان استان اردبیل و جمهوری آذربایجان به تازگی در باره ایجاد و تاسیس شهرک صنعتی مشترک در پارس آباد مغان به توافق رسیده اند و ایجاد این شهرک میتواند زمینه را برای سرمایهگذاری دو طرف در زمینه صنایع نفت و گاز در مغان فراهم کند.
*س_برچسبها_س*