شنبه 3 آذر 1403

نقل استاد انصاریان از شرط ورود به بهشت از زبان پیامبر اعظم (ص)+ فیلم

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نقل استاد انصاریان از شرط ورود به بهشت از زبان پیامبر اعظم (ص)+ فیلم

به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و هیأت خبرگزاری فارس، حجت‌الاسلام والمسلمین حسین انصاریان استاد حوزه علمیه و مفسر قرآن کریم در یک سخنرانی با موضوع «حدیث شجره در کتب اهل‌سنت» اظهار داشت: «تاریخ دمشق» یکی از کتاب‌های مهم اهل‌سنت است که در کشورهای عربی و ممالک اهل‌سنت چاپ‌های متعددی خورده و به بازار آمده است. از آن چاپی که من این روایت را نقل می‌کنم، در جلد اول، صفحه 121 است. صاحب این کتاب، روایت را از جابر بن عبدالله انصاری نقل می‌کند.

وی افزود: جابر شخصیت بزرگی بوده که توفیق زیارت هفت معصوم، از رسول خدا (ص) تا امام باقر (ع) را داشته است. جابر سلام پیغمبر (ص) را به امام باقر (ع) رسانده و اولین کسی است که به زیارت اربعینِ ابی‌عبدالله‌الحسین (ع) آمده است. به هر صورت، شخصیت بسیار مهم و قابل‌توجهی است. ما پیروان مکتب اهل‌بیت (ع) هم روایات زیادی از ایشان نقل کرده‌ایم؛ ولی این روایتی که می‌خوانم، اهل‌سنت از جابر با سندهای خودشان نقل کرده‌اند.

روایت بی‌نظیر شجره طیبه از جابربن‌عبدالله انصاری

انصاریان تصریح کرد: جابر می‌گوید: «ان النبی (ص) کانَ بِعَرَفات و عَلی (ع) تَجاهَه» روز عرفه‌ای بود که پیغمبر اکرم (ص) در آن روز بسیار باعظمت نشسته بودند و علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) روبه‌روی ایشان بود. «فَقَالَ: یا عَلی، أدنُ مِنی» پیغمبر اکرم (ص) به امیرالمؤمنین (ع) فرمودند که نزدیک من بیا. حضرت مثل اینکه در فاصله دوسه متری رسول خدا (ص) نشسته بودند و پیغمبر عظیم‌الشأن اسلام او را دعوت کردند که کاملاً نزدیک من بیا. از متن روایت استفاده می‌شود، طوری کنار پیغمبر (ص) آمد که تقریباً شانه‌به‌شانه پیغمبر شده بود.

آفرینش امیرالمؤمنین (ع) و رسول خدا (ص) از درختی واحد

این مفسر قرآن کریم گفت: سپس رسول خدا (ص) به امیرالمؤمنین (ع) دستور دادند: «وَ ضِع خَمسَک فِی خَمسی» پنج انگشتت را بین پنج انگشت من بگذار. امیرالمؤمنین (ع) هم طبق دستور پیغمبر (ص) این کار را کردند و پنج انگشت حضرت در پنج انگشت پیغمبر (ص) قرار گرفت. بعد فرمودند: «یا عَلی، خُلِقت أنا و أنتَ مِن شَجَرَه واحِدَه» من و تو از یک درخت آفریده شده‌ایم. البته معنی درخت در اینجا این است که من و تو از یک حقیقت آفریده شده‌ایم و در خلقت من و تو دوئیتی وجود ندارد. من تو هستم و تو من هستی. «اِلا اَنَهُ لانَبیَ» فقط بعد از من پیغمبری به رسالت مبعوث نمی‌شود. «اِلا اَنَهُ لانَبیَ» یعنی من و تو یک نور هستیم.

ظرف وجودیِ واحد شجره معنوی

وی گفت: این تعبیر در روایت دیگری هم آمده است: «خُلِقتُ أَنَا وَ عَلِی مِن نُور وَاحِد». علی جان، من و تو آفریده شده از یک حقیقت هستیم؛ یک گِل، یک عنصر و یک واقعیت. هیچ فرقی بین وجود من و وجود تو نیست و این همان «أنفُسَنا وَ أنفُسَکُم» آیه مباهله است. در حقیقت، خدا هر ارزشی در ظرف وجود من قرار داده، در ظرف وجود تو هم قرار داده است؛ فقط اراده‌اش تعلق نگرفته که پیغمبر دیگری هم بعد از من بیاید. من و تو از یک حقیقت هستیم: «خُلِقت أنا و أنتَ مِن شَجَرَه واحِدَه».

انصاریان ادامه داد: ما در سوره ابراهیم (ع) درباره شجره‌ای معنوی می‌خوانیم: «أَصلُها ثابِت»(سوره ابراهیم، آیه 24) ریشه پایدار و برقرار است، کهنه و قطع نمی‌شود و یک ریشه ثابت، دائم و همیشگی دارد؛ اما «وَ فَرعُها فِی اَلسَماءِ» تنه این ریشه همه عوالم بالا را فرا گرفته است. اینجاست که پیغمبر (ص) فرمودند: من و تو از یک حقیقت و یک درخت آفریده شده‌ایم.

ریشه و تنه شجره طیبه

این مفسر قرآن کریم گفت: «أنَا أصلُها وَ أنتَ فَرعُها» علی جان، من ریشه هستم و تو تنه این درخت هستی؛ چنان‌که در قرآن نیز می‌خوانیم: «کشَجَرَه طَیبَه أَصلُها ثابِت وَ فَرعُها فِی اَلسَماءِ»(سوره ابراهیم، آیه 24). شخصیت، معنویت و ارزش امیرالمؤمنین (ع) همه عوالم را فراگرفته است.

حسن و حسین (ع)، شاخه‌های درخت

وی افزود: در ادامه روایت داریم «وَالحَسَن وَالحُسَینُ أغصانُها» علی جان، حسن و حسین شاخه‌های این شجره طیبه هستند. همان‌طوری که تنه درخت همه انرژی‌های لازم را از ریشه می‌گیرد، شاخه‌های درخت هم همان انرژی‌ها را از ریشه درخت می‌گیرند. بدین‌معنا که حسن و حسین (ع) هم با امیرالمؤمنین (ع) از نظر مجموعه ارزش‌های شخصیتی یک حقیقت هستند.

شرط ورود به جنت پروردگار

انصاریان افزود: بعد پیغمبر (ص) فرمودند: «مَن تَعَلق بِغُصنِ مِنها» اگر کسی از مرد و زن، عالم و عامی، پیر و جوان، به یکی از این شاخه‌ها آویخت؛ این «آویختن به شاخه» در روایت، به‌معنی توسل قلبی، عملی و اخلاقی است. به‌بیان دیگر، اگر کسی قلباً به حضرت مجتبی (ع) یا ابی‌عبدالله (ع) معتقد شد، عملاً به حضرت حسن (ع) و حضرت حسین (ع) اقتدا کرد و اخلاقاً در حد خودش، اخلاق امام مجتبی (ع) و ابی‌عبدالله (ع) را پیدا کرد؛ در حقیقت، عمل، اخلاق و روش امیرالمؤمنین (ع) می‌شود و در نهایت، اخلاق و روش و ایمان پیغمبر (ص) می‌شود؛ چون همه اینها یک حقیقت و یک درخت هستند.

این استاد اخلاق در پایان سخنان خود گفت: شما به هر کدام این‌ها اقتدا کنید و عاشق هر کدام بشوید، در اصل به همه‌شان اقتدا کرده‌اید و عاشق همه‌شان شده‌اید. اگر به یک نفر این‌ها پیوند بخورید، «أدخَلَهُ اللهُ الجَنَه» بی‌تردید و بدون شک، خدا آن پیوند‌خورده را در قیامت وارد بهشت می‌کند؛ چون آن‌که به شاخه این درخت متصل می‌شود، در حقیقت، به تنه و ریشه متصل شده است.

فیلم این سخنرانی را اینجا ببینید:

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

حوزه علمیه

امیرغدیر

حسین انصاریان

بهشت امیرالمومنین قرآن این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
نقل استاد انصاریان از شرط ورود به بهشت از زبان پیامبر اعظم (ص)+ فیلم 2
نقل استاد انصاریان از شرط ورود به بهشت از زبان پیامبر اعظم (ص)+ فیلم 3
نقل استاد انصاریان از شرط ورود به بهشت از زبان پیامبر اعظم (ص)+ فیلم 4