سه‌شنبه 6 آذر 1403

نهاد آزادی مشروط راهی برای برگرداندن مجرمین پشیمان به خانواده

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
نهاد آزادی مشروط راهی برای برگرداندن مجرمین پشیمان به خانواده

گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ در میان احکام کیفری که برای اشخاص صادر میشود یکی از مجازات هایی که بسیار قابل توجه است مجازات حبس، یا حبس‌های تعزیری است. حبس‌های تعزیری با توجه به شرایط و تأسیساتی که در نظام حقوق کیفری وجود دارد ممکن است گاهی با عطوفت‌ها و رأفت هابی از سوی نظام قضایی مواجه شود. پیش بینی آن‌ها هم در سازوکار قانون مجازات اسلامی لحاظ شده است. یکی از این نهاد‌ها استفاده از...

گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ در میان احکام کیفری که برای اشخاص صادر میشود یکی از مجازات هایی که بسیار قابل توجه است مجازات حبس، یا حبس‌های تعزیری است. حبس‌های تعزیری با توجه به شرایط و تأسیساتی که در نظام حقوق کیفری وجود دارد ممکن است گاهی با عطوفت‌ها و رأفت هابی از سوی نظام قضایی مواجه شود. پیش بینی آن‌ها هم در سازوکار قانون مجازات اسلامی لحاظ شده است. یکی از این نهاد‌ها استفاده از نهاد آزادی مشروط است.

محمد مهاجری وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو در مورد نهاد آزادی مشروط توضیح داد: همانطور که در عنوان این نهاد هم وجود دارد آزادی مشروط به صورت مطلق نیست بلکه مشروط به شرایطی است. در صورتیکه این شرایط لحاظ نشود حکم آزادی مشروط لغو می‌شود و شخص مجددا باید به دوران حبس خودش برگردد. صدور حکم آزادی مشروط توسط دادگاه صادرکننده حکم است و دادستان و قاضی اجرای احکام بایستی در خواست آزادی مشروط را بدهند. در حقیقت رئیس زندان میتواند لیستی از افرادی که در دوران حبس خودشان حسن رفتار نشان داده اند تهیه کند و جهت بهره مندی از آزادی مشروط آن را در اختیار دادستان و قاضی اجرای احکام قرار دهد.

وی افزود: در مورد شرایط آزادی مشروط باید گفت طبق قانون اگر مدت محکومیت شخص کمتر از ده سال است محکوم علیه باید یک سوم از میزان مجازات خود را حتما سپری کرده باشد تا مشمول این عنوان شود. اگر مدت محکومیت بیشتر از ده سال است محکوم علیه باید نصف میزان مجازات خود را سپری کرده باشد و در تمام مدت محکومیت خود باید از خودش حسن رفتار نشان داده باشد؛ به نحوی که ما این احتمال قوی را بدهیم که بعد از آزادی مرتکب جرمی نخواهد شد.

مهاجری ادامه داد: محکوم علیه نباید قبلا از آزادی مشروط استفاده کرده باشد و این حق استفاده فقط یک بار برای شخص وجود دارد؛ و بایستی جهت جبران ضرر متضرر هم اقدام کرده باشد و به نوعی رضایت او را جلب کرده باشد. تایید شرایط فوق باعث میشود که ما به سمت و سوی آزادی مشروط برویم.

وکیل چایه یک دادگستری افزود: البته نکته و شرط پایانی این است که دادگاه به شخص تفهیم کند که در صورت عدم پیروی از دستورات دادگاه و مرتکب شدن مجازات‌هایی که به هر حال در قانون مجازات‌های سنگینی هستند مثل حدود و... منجر به این خواهد شد که آزادی مشروط این شخص لغو شود. بنابراین در صورت ارتکاب یکی از جرایم عمدی موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه هفت و تبعیت نکردن از دستورات دادگاه در مدت آزادی مشروط موجب لغو آزادی مشروط خواهد شد.

وی در پایان گفت: آزادی مشروط یکی از نهاد‌های مفید، قابل استفاده و راهکاری برای بازگرداندن اشخاص و مجرمینی هست که ما احساس می‌کنیم در نتیجه اجرای مجازات تا حد بسیار زیادی متنبه شده اند؛ بنابراین دیگر لزومی به اتمام مجازات آن‌ها وجود ندارد و انگار ما می‌خواهیم آن شخص را هر چه زودتر به شرایط عادی و طبیعی زندگی خودش برگردانیم.