نوستالژی محمدحسین لطیفی با "دسته دختران" و سیمرغی جالب برای پژمان جمشیدی! + عکس و فیلم
کارگردان سینما و تلویزیون میگوید وقتی با پلانی در "دسته دختران" مواجه شدم یادِ "روز سوم" افتادم در روزی که خبرنگاری به پژمان جمشیدی گفت آیا قرار است سیمرغِ جشنواره را بگیرد؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بانوان سینمای ایران میداندار روز پنجم جشنواره فیلم فجر بودند. فیلم "بیمادر" اولین ساخته یک مجری تلویزیون است. کارگردانی که با مستند وارد تلویزیون شد اما با "هوشسیاه" بیشتر شناخته شد. او حالا با مادرانهای آمده که به کمک امیر آقایی، میترا حجار، پژمان جمشیدی و پردیس پورعابدینی حتی میخواهد خودش را در صف مدعیان سیمرغ هم قرار بدهد.
علی اوجی تهیهکننده و بازیگر فیلم «بیمادر» گفت: «بیمادر» یک فیلم اجتماعی با یک موضوع بسیار ملتهب و با بازیهای درخشان امیر آقایی، میترا حجار، پردیس پورعابدینی و پژمان جمشیدی فکر میکنم یکی از فیلمهای مهم اجتماعی امسال باشد.
یکی از نکتههایی که از کارگردان فیلم «بیمادر» پرسیدیم، این بود که شما جنوب شهر تهران را خیلی بد نشان دادید در صورتیکه خیلی مطابق واقع نیست؛ سیدمرتضی فاطمی اینگونه پاسخ داد: شریفترین، نجیبترین و زیباترین جنوب شهریهایی که تا به امروز دیدم شخصیتهایی بودند که پژمان جمشیدی و پردیس پورعابدینی نقش آنها را ایفا کردند.
محمدرضا مصباح تهیهکننده «بیمادر» هم اینچنین گفت: فیلم "بیمادر" یک فیلم اجتماعی با یک نگاه عمیق به فضای در حقیقت عمومی کشور ما هست. به هر حال پرداختن به موضوع مادر برای هرکسی و هر تفکر و سلیقهای جذاب است.
محیا اسناوندی مجری تلویزیون اتفاق ویژه «بیمادر» را در نویسندگی و کارگردانیاش دانست و افزود: اتفاق ویژهای که در این فیلم وجود داشت و من دوستش داشتم نویسنده و کارگردان آن بود که یک آقا آن را انجام داد. در صورتی که فیلم نگاه زنانهای دارد و جالب است که این کارگردان در اولین تجربه فیلم سینماییاش سراغِ این موضوع رفته است.
سیدمرتضی فاطمی درباره موضوعِ روز پنجم که توجه به سینمای زنانه و کاراکترهای زنانه در سینمای ایران بود هم چنین گفت: "من تلاش کردم شاهنقشهای فیلم از همه کاراکترها باشند اما احتمالاً مخاطب با زنان فیلم بیشتر ارتباط برقرار میکند و از این موضوع خیلی خوشحالم".
پردیس پورعابدینی بازیگر نقش اصلی این فیلم تأکید کرد که "بیمادر" را تقدیم میکنم به همه مادرانی که زحمت میکشند و مردمی که امیدوارم به خوبی ببینند.
مجتبی کشاورز تهیهکننده درباره مؤلفههای جذب مخاطب و بازگشت سرمایه این فیلم هم توضیح داد: به نظرم "بیمادر" فیلمی بود که مردم دربارهاش حرف میزنند. فیلمی که مردم راجع به آن حرف میزنند قطعاً فروخته میشود و برمیگردد. فیلم حاشیهاش مثبت بود و فکر میکنم در انظارِ مخاطب عام فیلم جذابی برای دیدن باشد.
محمدرضا مصباح همچنین خاطرنشان کرد: امیدوارم این اثری که تولید شده، یک بخش و مقداری به ساحت مقدس مادران عزیز، ادای احترام کرده باشد.
* پردیس پورعابدینی درباره قهرمان فیلم "بیمادر" تعبیر جالبی داشت که با هم ببینیم. «به نظرمن هر کاراکتری که در این فیلم وجود دارد قهرمان داستان است. چون همهشان خاکستریاند و تکلیف هیچکدام روشن نیست و همهشان آدم شریف و درستیاند.»
* اما نشست خبری "بیمادر" هم لحظات آرامی نداشت حتی سؤال خبرنگاران به سانسور فیلم هم کشیده شد؛ مصباح تهیهکننده فیلم سانسور را نپذیرفت اما اصلاحات را پذیرفت.
* خبرنگاران از پژمان جمشیدی پرسیدند که آیا به سیمرغ گرفتن فکر میکند یا نه؟! پژمان جمشیدی هم به این موضوع واکنش نشان داد. «او گفت: میدانم همه به من لطف دارند و از تهِ دل خوشحالم میکند و باید بازی همه را ببینیم و هرکدام از بچهها سیمرغ بگیرند قسم میخورم خوشحال میشوم.»
* دسته دختران تنها فیلم جشنواره است که یک بانوی فیلمساز آن را کارگردانی کرده؛ مخاطب را وارد قصه زنان جنگ، صبوریها و مقاومتهایشان میکند.
منیر قیدی این بار از نیکی کریمی به عنوان نقش اصلی داستانش، پانته آپناهیها و فرشته حسینی استفاده کرده است؛ او در مقابل دوربین تسنیم درباره اینکه چرا نمیخواهد گفتوگوی رسانهای داشته باشد، به این نکته اشاره کرد: "من فیلم ساختم که حرف نزنم. اگر میخواستم فیلم بسازم سخنران میشدم. فیلم ساختم حرف نزنم. دوست دارم به مادرم تقدیمش کنم."
حسین سلیمانی بازیگر درباره حضورِ خودش در فیلم «دسته دختران» به این نکته اشاره کرد: من نقش را انتخاب نکردم انتخاب شدم برای این فیلم؛ خیلی از فیلمها را خودت انتخاب میکنی که بازی کنی اما اینجا اینطوری نبود. خدا را شکر میکنم که انتخاب شدم. چون میدانستم که چه بازیگرانی برای این نقش پیغام میدادند و تلاش میکردند این نقش را بازی کنند.
اما فیلم "دسته دختران" منیر قیدی، محمدحسین لطیفی کارگردان سینما را یاد روز سوم خودش انداخت و او گفت: "اولین پلان این فیلم را دیدم یادِ "روز سوم" افتادم که داشتند دختران عقبنشینی میکردند و میآمدند. این اولین پلانها بود میدیدم با اسلحه میجنگیدند و اینها واقعیت بود.
حسین سلیمانی بازیگر، گفت: در واقع این فیلم جنگی است فیلم ماشین خارجی و چشمان رنگی نیست.
از منیر قیدی کارگردان فیلم "دسته دختران" سؤال کردیم که برخی میگویند ضدجنگ بودن فیلم شما به دفاعمقدسی بودنش میچربد؛ شما این نقد را قبول دارید؟ او این چنین پاسخ داد: به نظرمن این طور نیست. اتفاقاً درباره دفاع صحبت میکردیم.
بحث شباهت فیلمِ دسته دختران به فیلم "تنگه ابوقریب" سؤالی بود که خبرنگاران از منیر قیدی پرسیدند که او پاسخ داد: "الگوهای بهتری در جهان داریم و الگوهای ایرانی خوبی که از حاتمیکیا و احمدرضا درویش سراغ دارم. سعی کردم همیشه سینمای خودم را داشته باشم حتی به سمت الگوهای خارجی نروم؛ اگر قرار باشد الگویی داشته باشم حتماً آن الگو، تنگه ابوقریب نبوده است.
* دبیر جشنواره هم بالأخره روز پنجم خودش را به جشنواره رساند و به تماشای فیلم "دسته دختران" نشست. او در مقابل دوربین تسنیم به این نکته اشاره کرد: مردان و زنان این سرزمین که در فیلم "دسته دختران" بیشتر زنان را دیدیم رشادتها کردند برای اینکه امروز ما فرصتهایی برای نگاه مجدد به تاریخ خودمان و نگاه مجدد به مردم خودمان داشته باشیم. من مفتخرم که ایرانیام و زنان و دختران این سرزمین آنقدر شجاعانه و با ذوق میتوانند دنیایی را بسازند که بنشینیم، نگاه و تحسین کنیم.
* امروز زنان سینمای ایران خوش درخشیدند. از نقشهای اول تا کارگردانی. موضوعی که باعث شد در این گزارش بیشتر درباره آن صحبت کنیم. جایگاه بانوان در سینمای ایران کجاست؟
حبیب ایل بیگی معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی درباره این موضوع، گفت: بررسی که من انجام دادم اگر قبل از انقلاب و بعد از انقلاب را نگاه کنید بیشترین فیلمسازان زن ما به عنوان خالق اثر، خوشبختانه میتوان گفت بعد از انقلاب اسلامی وارد سینما شدند به عنوان فیلمساز و ما الان جزو کشورهایی هستیم که تعداد زیادی فیلمساز مطرح خانم که آثارشان اتفاقاً آثار مطرحی است. هم در جشنوارههای داخلی و هم جشنوارههای خارجی و همین طور به عنوان داور و کارشناس در جشنوارهها و محافل بینالمللی شرکت میکنند.
محمد صدیقیمهر بازیگر درباره توجه به سینمای زنان گفت: خیلی جا دارد که کارگردانان زن، بیشتر کار کنند. فیلمسازانی که خوش درخشیدند و کار خودشان خوب بوده خصوصاً خانم قیدی که قبلاً هم از ایشان کارهای خوبی دیدهایم و امیدوارم که موفق باشند.
محیا اسناوندی مجری تلویزیون تأکید کرد: میخواهم بگویم "میم مثل مادر" و فیلمهای مادرانه دیگری که در سینمای ایران دیدهایم آنقدر خوب بوده و به دل ما نشسته، هر وقت فیلم مادرانهای می بینیم ناخودآگاه در ذهنمان قیاس میکنیم.
مسعود نقاشزاده دبیر جشنواره فیلم فجر: من واقعاً افتخار میکنم به زنان سرزمین خودم، چه آنهایی که در آن روزهای سخت جنگیدند و چه کسانی که در این روزها تصویر رزم و رشادتهای آنها را برای ما بازتولید میکنند و میسازند و به ما نشان میدهند. این موجب واقعاً افتخار است.
باید ببینیم هیئت داورانی که نماینده بانویی در میان آنها نیست چه نگاهی به فیلمهای زنانه جشنواره خواهد داشت؟ با ما همراه باشید.
گزارش از مجتبی برزگر
تصویربردار و تدوینگر: مهدی کماسی، حسین دزفولی، علیرضا مطیعیان و محمدرضا کشت دار
تصاویر را اینجا ببینید: