هشدار زمین شناسان در مورد وقوع زمین لرزه های مکرر در هند
دهلی نو - ایرنا - صبح امروز یک زلزله به قدرت 5.8 درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) مناطق شمالی هند از جمله جامو و کشمیر را به لرزه درآورد. هند در 2 ماه اخیر شاهد لرزههای متناوبی بوده که هشدار جدی زمین شناسان در مورد احتمال وقوع فاجعهای بزرگ را در پی داشته است.
مرکز این زلزله در کشور تاجیکستان اعلام شده است. هنوز از تلفات یا خسارات احتمالی این زلزله در کشمیر خبری در دست نیست. این سومین زلزله نسبتا قوی در کشمیر در طول سه روز گذشته است. اما روز گذشته یک زلزله 4. 4 ریشتری شهر راجکوت در ایالت گجرات هند را به لرزه درآورد. این دومین زلزله در این شهر در 48 ساعت گذشته است. عصر روز یکشنبه نیز یک زلزله به قدرت5.8 درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) شهر راجکوت را به لرزه درآورد و باعث حضور سراسیمه مردم در خیابانها شد. طبق گزارش های رسانه ای، در 2 ماه گذشته بیش از 12 زلزله متوسط و ضعیف کلان شهر دهلی نو پایتخت هند را به لرزه درآورده است. زمین شناسان هندی گزارش دادند: وقوع بیش از 10 زلزله در مدت زمان یک و نیم ماه، میتواند به معنی این باشد که هند در انتظار یک زلزله بسیار قویتر در آیندهای نزدیک است. پی کی هان استاد مؤسسه ژئوفیزیک کاربردی در این مورد گفت: «لرزههای تکراری میتواند نشانهای از بروز زمینلرزه بزرگ باشد. این زمینلرزه به محدوده پایتخت هند نیز میرسد و مرکز این زمینلرزه در 370 کیلومتری «کانگرا» و 260 کیلومتری «اوتارکاش» قرار دارد. زلزلههای ویرانگری در سال 1905 و 1945 در این ناحیه رخ داده است. این محقق که در 2 سال گذشته در خصوص تشدید فعالیت لرزهای در این منطقه پژوهش داشته است، افزود: این امر گواه تجمع انرژی نیروی کششی است. وی از رهبران هند خواست فورا در رابطه با این خطر به ساکنان شهر دهلی نو اطلاعرسانی شود و اقدامات ضروری انجام شود. زلزلهها و گسلهای فعال در شمال پاکستان و قسمتی از هند و افغانستان نتیجه مستقیم حرکت شبه قاره هند به سمت شمال است که هر سال حدود40 میلیمتر (1. 6 اینچ) بوده و به قاره آسیا - اروپا برخورد میکند. در اثر این برخورد قلل مرتفعی مانند هیمالیا، هندوکش پامیر... به سمت بالا کشیده شده و صفحه هند به زیر قاره آسیا - اروپا میرود. حرکت برخورد بین ایندو صفحه ادامه پیدا کرده و با لغزش گسلهای رورانده در دامنه تپههای کوهستانها به زیر رشته کوهها به تعادل میرسد. زمین شناسان هشدار میدهند که منطقه غرب هیمالیا که شامل کشورهایی چون هند، نپال، پاکستان و افغانستان میشود، در معرض خطر زمین لرزه به بزرگی 8 ریشتر است. این متخصصان همچنین گزارش دادند که صفحات هند و اوراسیا به سوی یکدیگر فشار وارد میکنند. براساس گزارش اخیر مؤسسه ملی مدیریت بحران هند، یک زمین لرزه به قدرت 8 ریشتر در منطقهای با شهرهای پرجمعیت و ساختمانهای ضعیف به یک فاجعه بزرگ تبدیل خواهد شد. زمین لرزههایی که در سال 2015 میلادی نپال را لرزاند و باعث کشته شدن نزدیک به 9000 نفر شد، به دلیل حرکت بخش شرقی هیمالیا بود. اما این زمین لرزهها به اندازه کافی بزرگ نبودند تا تمام تنشهای ایجاد شده در زیر سطح زمین را آزاد کنند. دانشمندان معتقدند، غرب هیمالیا که در 500 سال گذشته شاهد یک زمین لرزه بزرگ نبوده است، اکنون دارای ظرفیت یک زلزله بزرگ است. بیکرام سینگ بالی یک زلزله شناس و استاد دانشگاه کشمیر گفت: من از مدتها پیش نسبت به وقوع یک زلزله 8 ریشتری در کمربند هیمالیا که شامل پاکستان، افغانستان و جامو و کشمیر میشود اخطار داده بودم. وقوع این زلزله بسیار به تعویق افتاده است.
استاندارد ضعیف ساختمانسازی در هند بر اساس گزارشهای منتشر شده، نزدیک به 59 درصد از هند آسیب پذیر در مقابل زلزلههای متوسط و شدید قرار دارد. بخش اعظمی از شهر سازی هند بدون نظارت کافی و با بیتوجهی به استانداردهای شهر سازی ساخته شده است. خانههای اغلب بسیار نزدیک به یکدیگر که با مصالح ارزان و بیکفیت ساخته شدهاند، یک خطر بالقوه برای ساکنین در زمان وقوع زلزله محسوب میشوند. برجهای بلند که در چند سال گذشته در اطراف دهلی نو و سایر کلان شهرهای هند ساخته شدهاند، میتوانند در صورت وقوع یک زلزله بزرگ به شدت آسیب بینند. یک دانشمند هندی گفت: احتمال ریزش برجهای بلند در دهلی نو به دلیل وقوع یک زلزله قوی وجود دارد. زمین دهلی اکثرا خاک است و سنگ کمتری در آن دیده میشود.
زمین لرزههای مهم هند - زمین لرزهای به قدرت 7.9 ریشتر در 26 ژانویه 2001 میلادی بخش اعظم ایالت گجرات در شمال غرب هند را ویران کرد. در این حادثه نزدیک به 20 هزار نفر کشته و بیش از یک میلیون نفر بیخانمان شدند. - زلزله ای در 18 سپتامبر 2011 به قدرت 6.9 ریشتر در ایالت کوهستانی سیکیم در شمال هند موجب کشته شدن بیش از 100 نفر شد. - زلزلهای به قدرت 6.8 درجه ریشتر در 29 مارس 1999 در چامولی در شمال هند بیش از 100 کشته به جا گذاشت. - بیش از 10 هزار نفر در اثر وقوع زلزلهای به قدرت 6.4 ریشتر در روز 30 سپتامبر 1993 در ماهاراشترا جان باختند.
*س_برچسبها_س*