چهارشنبه 30 آبان 1403

هیات روسی در ارمنستان چه می خواهد؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
هیات روسی در ارمنستان چه می خواهد؟

مسکو - ایرنا - هیات بلندپایه ای از روسیه متشکل از چند وزیر این کشور ازجمله سرگئی لاوروف وزیر خارجه و سرگئی شایگو وزیر دفاع این کشور روز شنبه با نیکول پاشینیان دیدار کرد که محور اصلی مذاکرات دو طرف را مناقشه قره باغ و همکاریهای دوجانبه روسیه و ارمنستان اعلام شد.

به گزارش ایرنا، تصمیم برای اعزام هیات بلندپایه دولت روسیه به ایروان پس از نشست روز گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با اعضای کلیدی کابینه دولت این کشور درباره وضعیت قره باغ گرفته شد.

رئیس جمهوری روسیه، در آن نشست حل و فصل مناقشه قره‌باغ برای امنیت داخلی روسیه را مهم خواند و با تاکید بر اهمیت مأموریت صلحبانی در قره باغ اظهار کرد: در روسیه میلیون ها ارمنی و آذری زندگی می کنند و بدون مبالغه، پیوندهای محکم و با قرنها قدمت، ما را به این جمهوری ها پیوند می دهد.

رئیس جمهوری روسیه در ادامه با بیان اینکه صلحبانان روسی در منطقه (قره باغ) دقیق و هماهنگ اقدام می کنند، اضافه کرد: استقرار صلحبانان روسی در قره باغ، امکان برای توقف خونریزی و گریز از قربانیان انسانی جدید را فراهم کرد. مین زدایی سریع به برقراری مطمئن ارتباطات در این منطقه کمک کرد.

وی افزود: نظامیان روس در قره باغ به طور موثر رعایت آتش بس از سوی همه طرف ها را نظارت می کنند. وضع منطقه در کل تثبیت یافته است.

به گفته پوتین، صلحبانان روسی پناهندگان را همراهی می کنند و اماکن مسکونی، جاده ها، زیرساخت های حمل و نقل و اماکن عمومی را به حالت امن در می‌آورند و امنیت کاروان محموله کمک های انسانی را تامین می کنند.

وی همچنین در ادامه سخنان خود بر لزوم جلوگیری از تلاش ها برای متوقف کردن اجرای توافقنامه سه جانبه سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان درباره صلح قره باغ تاکید و تصریح کرد: افرادی که چنین تلاش هایی را می کنند باید بدانند که راه دیگر غیر از آن (اجرای توافقنامه سه جانبه) تنها به جنگ منتهی می شود و اگر این واقعه رخ دهد، آنها مسوول قربانی شدن افراد در جنگ خواهند بود.

از صحبت های پوتین با مقامهای اصلی کابینه وی ازجمله وزیر امور خارجه و وزیر دفاع چنین برداشت می شود که مسکو نگران ناکامی و عدم اجرای توافقنامه سه جانبه قره باغ است و حفظ و اجرای کامل این توافقنامه هدف اصلی ماموریت سفر هیات روسی به ایروان است.

روسیه هفته گذشته در چارچوب توافق با ارمنستان و جمهوری آذربایجان، واحدهای صلحبان به قره باغ اعزام کرده و قرار است در مجموع یکهزار و 600 نیروی نظامی روس در این منطقه مستقر شوند.

به ابتکار روسیه، روز دهم نوامبر (20 آبان) سندی برای تحقق آتش‌بس کامل و رفع تمام خصومت‌ها در منطقه درگیری قره‌باغ به امضای «علی‌اف»، «پاشینیان» و «پوتین» رسید.

عزم مسکو برای توسعه روابط راهبردی با ایروان

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان، بر عزم مسکو برای توسعه روابط و مشارکت راهبردی با ایروان به عنوان متحد استراتژیک این کشور تاکید کرد.

به گزارش وزارت امور خارجه روسیه، لاوروف با بیان اینکه ما با تصمیم رئیس جمهوری روسیه اینجا آمده ایم، خطاب به پاشینیان اظهار کرد: شما با وی درخصوص دستور کار دیدارهای امروز گفت و گو کردید و این موضوع در گفت وگوی شما با میخاییل میشوستین نخست وزیر روسیه هم بررسی شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه خاطرنشان کرد: ما علاقه مندیم که در دیدار امروز مجموعه روابط ما در وضعیت بوجود آمده پس از مذاکرات طولانی که در نتیجه آن بیانیه سه جانبه سران ارمنستان، آذربایجان و روسیه در روز 9 ماه نوامبر امضا شد و به خونریزی در قره باغ پایان داد و امکان برای تثبیت اوضاع در همه ابعاد آن ازجمله انسانی را فراهم کرد را بررسی کنیم.

لاوروف به فعالیت گسترده صلحبانان روس در قره باغ ازجمله مشارکت در حل مسائل انسانی این منطقه اشاره و اظهار داشت: امروز همچنین مسائل مربوط به ایجاد مرکز بین سازمانی کمک های انسانی در قره باغ را بررسی می کنیم. این ساختار جدید بطور کامل برای رفع نیازهای ساکنان قره باغ و بازسازی زیرساخت های شهری فعالیت خواهد کرد.

وی ادامه داد: امروز همچنین درخصوص مسائل جاری همکاریهای اقتصادی ما و همکاریهای دو کشور در عرصه انرژی مطابقه برنامه تهیه شده ازسوی شرکای ارمنی گفت و گو می کنیم.

وزیر خارجه روسیه همچنین به تلاش های روسیه برای جلب مشارکت سازمان های بین المللی زیرمجموعه سازمان ملل ازجمله کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل و یونسکو و یونیسف در حل مسائل قره باغ اشاره و خاطرنشان کرد: با سران همه این سازمان ها تماس گرفتیم و امروز در مورد سازماندهی کارها به گونه ای که سهم این سازمان ها در مسائل قره باغ مشخص شود گفت و گو می کنیم.

هدف جلوگیری از تکرار جنگ و خونریزی در قره باغ

سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه نیز که در قالب هیات بلندپایه دولت این کشور به دستور پوتین به ایروان سفر کرده است، با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان دیدار کرد و مساله قره باغ و توسعه همکاریها و روابط روسیه و ارمنستان محور مذاکرات دو طرف را تشکیل می داد.

به گزارش ایرنا از دفتر مطبوعاتی دولت ارمنستان، پاشینیان در ابتدای این دیدار «واقارشاک هاروتیونیان»، وزیر دفاع جدید این کشور را به وی معرفی کرد که روز گذشته بجای داویت تونویان در این مقام منصوب شده است.

نخست وزیر ارمنستان بر ضرورت اصلاحات در ارتش و نیروهای مسلح ارمنستان پس از جنگ اخیر در قره باغ تاکید و خاطرنشان کرد: ما باید آنچه را که رخ داد به دقت مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم و بدانیم در چه مورد و به چه علت اشتباه کردیم، چه باید کرد و چه درس هایی می توان از این وضعیت گرفت. در مجموع کاملا بدیهی است که ما دربرابر ضرورت اصلاحات در ارتش ارمنستان قرار داریم.

وی افزود: بسیار مهم است که بدون نقض سنت ها در ارتش، تاکتیک ها و استراتژی جدید برای موفقیت نیروهای مسلح ارمنستان تعیین کرد و بکار گرفت.

نخست وزیر ارمنستان سپس ابراز امیدواری کرد که روابط روسیه و ارمنستان در عرصه نظامی و صنایع دفاعی توسعه و تحکیم بیابد.

سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه هم گفت که انتظار می رود اقدامات گسترده ای برای تقویت صلح و آرامش در قره باغ انجام بگیرد و در زمان حاضر هدف جلوگیری از تکرار جنگ و خونریزی در قره باغ است.

در نهایت می توان گفت که سفر هیات روسیه به قره باغ چند هدف راهبردی داشت که مهم ترین آن تضمین اجرای توافقنامه صلح قره باغ است توافقی که مقامهای روس در روزهای اخیر از تلاش های برای به شکست کشاندن آن خبر داده بودند.

پیام دیگر این سفر هیات بلندپایه روسیه به ارمنستان آن بود که مسکو به ایروان اطمینان دهد که در شرایط جدید پسامناقشه قره باغ، روسیه متحد راهبردی خود در منطقه قره باغ را تنها نمی گذارد و برای کمک به این کشور در چارچوب سامان پیمان امنیت جمعی برای حل مسائل دفاعی و در چارچوب سازمان های منطقه ای ازجمله اتحادیه اقتصادی اوراسیا و جامعه همسود برای حل مسائل اقتصادی این کشور آمادگی دارد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*