ویژگیهایی که شاخص جدید باید داشته باشد
درباره صحبتهای رئیس سازمان بورس مبنیبر اینکه پیشنهادهایی برای بهترشدن شاخص کل در حال بررسی است و شاید یک شاخص جدید منتشر شود؛ باید نکاتی در رابطه با این تصمیم و شاخص فعلی مطرح شود. اولین مساله این است که شاخصکل بورس که در حالحاضر بهعنوان مرجع و ویترین بازار سهام ایران مطرح میشود، دستکاری نمیشود و بهصورت فرمولی است، اما مساله این است که این شاخص بستری دارد که منجر به مهندسیشدن...
شاخصکل بورس در حقیقت همان نماگر بخش ناقصی از بورس اوراقبهادار است. در حقیقت شاخص بورس فقط نشانگر وضعیت بازارهای اول و دوم بورس است و بازار فرابورس و پایه را شامل نمیشود. بهعبارت بهتر این شاخص فقط نیمی از بازار سهام ایران را که شامل بازار بورس، فرابورس و پایه میشود را نادیده میگیرد. بازهم به بیان ساده تر این شاخص 50درصد کلیت بازار را نمی بیند و در محاسباتش آن را قلمداد نمیکند. دومین مساله از این قرار است که شاخصکل فرموله است و بر اساس همان شاخص وزنی ای است که با درنظر گرفتن دو تعدیل که مربوط به سود نقدینگی شرکتها و افزایش سرمایه از محل آورده نقدی است، مبنای محاسباتی اش قرار میگیرد. زمانیکه صحبت از شاخص وزنی است، یعنی در حقیقت 30 تا 50 شرکت اصلی در بازار که در سبد صندوق تثبیت قرار دارند و نمادهایی هستند که بازارگردانها و بازارسازهای خاص و فعالی دارند و همچنین بر اساس این شاخص سیاستهای موجود انجام میشود، نماگر بخش کوچکی از منظر تعدادی از بازار که فقط آنها هم تابلوهای اول و دوم بورس را در نظر میگیرند و از نظر وزنی، بخش اعظمی از بازار سهام هم بورس، هم فرابورس و هم پایه را در نظر میگیرد که میتواند خروجی این شاخص با وضعیت حال و کلیت موجود مارکت متفاوت باشد.
این موضوع قطعا میتواند آدرس غلطی برای فعالان بازار، مخاطبان، سرمایه گذاران و نهادهای حاکمیتی و تصمیم ساز باشد و نمیتوان این شاخص را مبنا قرار داد. از دیگر اشکالاتی که به شاخص فعلی وارد است، قرارگرفتن محاسبه سود نقدی در داخل شاخص است. به این معنا که به دلیل محاسبه سود نقدی شرکتها در عدد شاخص، اگر تمام شرکتهای فعال در بورس را در نظر بگیریم، در یک بازه زمانی همه آنها افت قیمت بکنند و قیمتهایشان به سمت صفر متمایل باشد، بازهم چون که آن سود نقدی در شاخص دیده شده، از یک عددی شاخص پایینتر نمیآید که این موضوع هم باز نشان میدهد که شاخصکل با این مشخصه و فاکتورها نمیتواند معیاری برای افت بازار سرمایه باشد، یعنی شاخص فعلی در رشدها، بزرگ نمایی میکند و در افت ها، کوچکتر از حد واقعی خودش را نشان میدهد.
اگر دنبال این هستیم که شاخص جدیدی معیار قرار بگیرد، باید اولا شاخصی وجود داشته باشد که تمام بازارها را اعم از بازار بورس، فرابورس و پایه را در نظر بگیرد و ثانیا نشاندهنده سطح عمومی قیمتها باشد. سومین ویژگی اش هم از این قرار باشد که معاملات بلوکی ها که در بازار انجام میشود در شاخص دخیل نباشند. بهصورت خلاصه ما یک شاخصکلی داریم که یک فرمول دارد و دستکاری نمیشود اما فرمولی را در معرض عموم قرار داده ایم که کاملا میتواند مهندسی بشود و نیاز است این سه ویژگی که به آنها اشاره شد، در شاخص جدید ملاک قرار بگیرند.