پایان حواشی سپاهان در مصاحبه مهم با منوچهر نیکفر / اختصاصی: بلیت یکطرفه اصفهان - لیسبون باطل شد
مدیرعامل باشگاه سپاهان مصاحبهای منحصربهفرد با "ورزشسه"، انجام داده که خواندن آن به شما توصیه میشود.
به گزارش "ورزشسه"، منوچهر نیکفر در شرایط بسیار سختی به سپاهان بازگشته است و اینبار در نقش مدیرعامل باید مشکلات بزرگی نظیر اصلاح قراردادها، رسیدگی به پروندههای انضباطی داخلی و بینالمللی، حفظ بازیکنان و تقویت تیم، راضی کردن مورایس برای ماندن در فوتبال آشفته ایران و... را با موفقیت پشت سر بگذارد. به همین بهانه با این چهر گفتگویی درباره آخرین شرایط باشگاه سپاهان و چالشهایش داشتیم. گفتگویی که سرشار از کلمات و جملات تازه برای بهبود و رهایی فوتبال ایران از وضعیت موجود است و بهتر است هم علاقمندان به فوتبال و هم مسئولان فدراسیون و سازمان لیگ به دقت آن را بخوانند. او همچنین در این مصاحبه به صورت مفصل اتفاقات رخ داده میان خودش و مورایس را توضیح داده و اینکه این سرمربی پرتغالی در آستانه جدایی از سپاهان بوده و استعفایش قبول شده است. این مصاحبه را در ادامه دنبال کنید...
سوال: شما به عنوان مدیرعامل جدید باشگاه سپاهان میتوان گفت در بدترین برهه و در شرایطی که مشکلات زیادی باشگاه را احاطه کرده، قبول مسئولیت کردید. این دو سه هفته برای شما چطور گذاشته است؟ منوچهر نیکفر: بله درست است. واقعا اگر میدانستم با این همه چالش روبرو میشوم، شاید اصلا قبول نمیکردم. فکر نمیکردم با چنین موجی از مشکلات مواجه بشوم. با این حال این مسئولیت برعهده من گذاشته شده و با لطف خداوند و همکاری همه دوستان در باشگاه در حال اولویتبندی و حل مشکلات موجود هستیم. شرایط بسیار سختی داریم، اما اطمینان دارم با توجه به ساختار حرفهای باشگاه و همکاری همه دست اندرکاران فوتبال کشور این مشکلات قابل حل هستند. مشکلات کنونی قابل مقایسه با گذشته نیستند! نیکفر در ادامه به برشماری مشکلاتی پرداخته که در بازگشت او به مدیریت سپاهان پیش روی او قرار دارد: «من قبلا حدود هشت سال به عنوان رئیس هیات مدیره باشگاه سپاهان تجربیات تلخ وشیرینی داشتم؛ تجربیاتی نظیر قهرمانی ونایب قهرمانی در لیگ برتر و خطر سقوط تیم به دسته یک! همه وهمه اینها به تجربه من در مدیریت باشگاه افزوده است، ولی در مقطع کنونی مشکلاتی که برای تیم پیش آمده قابل مقایسه با آنها نیست؛ مشکلاتی نظیر کسر امتیاز، خطاهای داوری مکرر و پرتکرار در بازیهای سپاهان، رای کنفدراسیون فوتبال آسیا در خصوص عدم بازی در ورزشگاه نقش جهان و اعلام نتیجه سه بر صفر بنفع تیم رقیب، جریمه دویست هزار دلاری سپاهان، محرومیت بازیکنان سپاهان بدلیل اتهام عدم رعایت سقف بودجه در فصل بعدی و نارضایتی سرمربی خارجی تیم از فشارهای داخلی وخارجی همه وهمه هر کدام میتوانست هر تیمی را به چالش جدی بکشاند.»
تحت فشار فزاینده قرار داریم، اما... مدیرعامل جدید سپاهان البته خوشبینانه به این اتفاقا نگاه میکند و امیدوارانه درباره آینده حرف میزند:«خوشبختانه علی رغم همه این مسائل این تیم به مدد ساختار و مدیریت حرفهای که دارد، توانسته بازی های زیبایی در لیگ ایران بنمایش بگذارد و با همه بیمهری ها بتواند در بالای جدول رده بندی در نیم فصل قرار گیرد. البته همه این مسائل باعث شده تا سرمربی و بازیکنان و مدیریت باشگاه فشار روحی و روانی فزایندهای را تحمل کنند و با همه این مشکلات توانسته اند در لیگ قهرمانان آسیا به عنوان تنها تیم ایرانی صعود نمایند.» سوال: سپاهان برای رفع مسائلش با توجه به اتفاقات ابتدای فصل و نوع قراردادها به نظر می رسد چاره ای جز سبک کردن فهرست بازیکناش ندارد و این اتفاق باید هرچه سریعتر رخ بدهد. آیا مراحل فسخ آن سه بازیکن انجام شده و به جایی رسیده است؟ منوچهر نیکفر: در خصوص لزوم توافق با بازیکنانی که توسط سرمربی سپاهان در لیست خروجی قرار گرفتهاند، صرف نظر از ایراد کمیته انضباطی بدلیل عدم رعایت سقف بودجه در فصل آینده توسط سپاهان و ایجاد محدودیت برای بازیکنان در فصل جاری، جای بحث و ایراد ماهوی دارد؛ در واقع آنها در حال انجام قصاص قبل از جنایت هستند. بدین معنی که بازیکن را در فصل جاری از بازی کردن محروم میکنند با این ایراد که در قرارداد فصل آتی چرا سقف رعایت نشده است و اصولا اگر مجازاتی باید تعیین میشد، بازیکنان بایستی برای فصل آتی محروم میشد نه فصل جاری. این نکته بسیار برای ما جای سوال دارد که بدلیل تخلفی که در فصل آتی ممکن است اتفاق بیافتد بازیکن را در فصل جاری محروم نماییم و چه بسا که سال آینده اصلا سقف بودجهای در کار نباشد و یا حتی بازیکن باشگاه را ترک نماید و به تیم دیگری برود. این موضوع حرف و حدیث فراوان دارد و ما نمیتوانیم سرمربی را توجیه نماییم چون آنها تاکنون با چنین موضوعی برخورد نداشته اند.
باشگاههایی که نتوانستند یارگیری کنند، به سپاهان حمله کردند! منوچهر نیکفر سپس درباره فشار تیمهای رقیب هم اینطور توضیح میدهد:«از طرف دیگر تیم های رقیب نیز که در آغاز فصل بهر دلیل نتوانسته بودند یارگیری خوبی داشته باشند، شروع به پروپاگاندا بر علیه باشگاه نمودند و خوراک خوبی برای رسانه و پوشش ضعف خودشان ایجاد کردند. در واقع با یک ترفند قدیمی به جای توجه به نقاط ضعف خود، دنبال ارجاع ضعف خود به عوامل دیگر بودند و حملات شدیدی را علیه باشگاه آغاز کردند.
سوال: آیا با پایان دادن به قرارداد این سه بازیکن به اندازهای فضای مالی باز خواهد شد که برای تقویت تیم در پنجره زمستانی استخدامهای جدید داشته باشید؟ منوچهر نیکفر: در خصوص خروج بازیکنان با توجه به روال عادی همه باشگاهها ومربیان با توجه به شناختی که از بازیکنان و حریفان خود در طول نیم فصل اول پیدا میکنند، شروع به ترمیم تیم مینمایند. بدین ترتیب که بازیکنانی را از ترکیب خارج و بازیکنان جدیدی به تیم اضافه مینمایند. طی صحبتی که سرمربی سپاهان با من داشتند، جدا از مشکل سقف بودجه اعلام کردند لیست خروجی مد نظر من پنج بازیکن است و همینطور لیست مورد نیاز در پستهای مورد نظر را اعلام کردند. من هم بر اساس همین لیست با سازمان لیگ وارد مذاکره شدم، چون سه نفر از لیست خروجی ایشان جزو بازیکنان محروم بودند که نیاز به اصلاح قراردادهایشان وجود داشت. بنابراین توافق کردیم سه نفر حذف و با ایجاد بودجه ذخیره شده قراردادهای سه بازیکن دیگر را اصلاح نماییم و براساس آن سازمان لیگ مجوز سه بازیکن را صادر نمودند.
سوال: درباره آقای مورایس صحبت کنید و اینکه بعد از بازی شمسآذر چه اتفاقاتی بین شما رخ داد و شما چطور توانستید ایشان را قانع به ماندن و ادامه همکاری کنید. منوچهر نیکفر: بعداز بازی شمس آذر و اتفاقاتی که در زمین مسابقه رخ داد آقای مورایس به بنده اعلام کردند که دیگر نمیتوانند ادامه دهند و هرچه زودتر ایران را ترک خواهند نمود. دلیل اصلیشان هم این بود که تخصص من مربیگری و نه بازیهای سیاسی و تاکید داشت نمیتواند در مسابقهای که نتیجه آن از قبل دیکته شده است پیروز شود. به نظر من هم حوادثی که در خارج از زمین و همینطور داخل زمین برای سپاهان رخ میدهند، تصادفی نیستند. البته این برداشت ایشان بوده و من هر قدر تلاش کردم که اینگونه نیست و با شناختی که من با مدیران فوتبال کشور دارم به ایشان القا کنم که این موارد تصادفی بوده و عمدی در کار نبوده است آقای مورایس متقاعد نشدند.»
هر کاری کردم مورایس متقاعد نشد! او سپس به برشماری دلایلی پرداخت که مورایس را مجاب به ترک ایران کرده بود:«مثلا میگفتند چرا رای کمیته اسیناف در این مقطع زمانی که ما دو بازی حساس داشتیم صادر شد و آیا نمیتوانستند یک هفته صبر کنند و بعد به باشگاه فرصت بدهند که قراردادها را اصلاح نماید؟ یا سه چهار بازیکن ما را بدلیل جزیی جریمه کردند و از بازی محروم کردند؛ در صورتیکه بازیکنان تیم مقابل برای تخلفات شدیدتر اصلا جریمه نمیشوند. هرچه که من سعی میکردم ایشان را توجیه کنم، ایشان اعلام کردند که آدم ساده لوحی نیستند و میتوانند تشخیص بدهند که در پشت پرده دستهایی درکارند تا سپاهان موفق نشود و در نهایت من هم اعلام کردم که نمیتوانم ایشان را به زور در تیم نگهدارم و بهتر است استعفای خودشان را کتبا اعلام کنند تا در هیات مدیره باشگاه طرح نمایم. سوال: واقعا جدایی آقای مورایس جدی بود و آیا اصلا اینطور شد که شما به گزینههای دیگه فکر کنید؟ اسمهای زیادی هم برای سرمربیگری سپاهان مطرح شد مثل یحیی گلمحمدی، نویدکیا، مربی خارجی. آیا در این مدت اصلا تماسی با کسی صورت گرفت؟ منوچهر نیکفر: در خصوص مذاکره با سایر سرمربیان موضوع صحت ندارد و ما قبل از دریافت استعفای کتبی سرمربی هرگز مذاکرهای با دیگران نمیکنیم ولی موضوعی که باعث ماندن آقای مورایس شد مدیرعامل کارخانه جناب آقای طیبنیا بودند. آقای طیبنیا با من تماس گرفتند و گفتند که تمایلی به تعویض سرمربی ندارند و با توجه به شخصیت ارزشمند و توان فنی ایشان در ارائه بازیهای زیبا و تماشاگر پسند و همچنین استفاده از بازیکنان جوان در ترکیب تیم به هر نحو ممکن ایشان را راضی نمایید تا در سپاهان بمانند. آقای طیبنیا اعتقاد داراند که آقای مورایس جدا از سپاهان می تواند به فوتبال کشور کمک نماید. بر این اساس من با آقای مورایس تماس گرفتم و نظر مدیرعامل کارخانه و مردم اصفهان را خواهان ماندن ایشان هستند را گفتم. پس از آن قرار شد خواسته ایشان مبنی بر خروج پنج بازیکن و خرید سه بازیکن جدید توسط باشگاه تحقق یابد که من هم قول مثبت دادم و قبول کردند که ادامه بدهند.
سوال: باوجود حواشی زیادی که سپاهان در این فصل پشت سر گذاشته به نظر میرسد علاقمندی به تیم فوتبال سپاهان در بین مردم اصفهان بیشتر از گذشته شده است و حتی با شور بیشتری در حال حمایت از تیم و باشگاه هستند. منوچهر نیکفر: بنده خودم اصفهانی نیستم ولی با شناختی که در طول کار در اصفهان پیدا کردهام، به خوبی میدانم که دو چیز برای مردم اصفهان بسیار ارزشمند است؛ اولی زاینده رود و دومی سپاهان. طرفداران سپاهان از سطوح پایین جامعه تا بالاترین سطوح وجود دارند و به سپاهان با همه وجود عشق میورزند. در واقع یکی از دلایلی که باعث شد من این مسئولیت را بپذیرم این بود که یکبار دیگر بتوانم شادی این مردم همانند سال 94 که تیم قهرمان لیگ شد ببینم و یکبار دیگر این حس شیرین را داشته باشم.
سوال: سپاهان بعد از اینکه توانست به عنوان تنها نماینده ایران به مرحله بعدی رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا صعود کند، یک ماه و نیم دیگر باید به مصاف الهلال برود که قویترین تیم فعلی فوتبال آسیا به شمار میرود، برود. فکر میکنید آیا میتوانید تیم را با شرایط مطلوبی به این مسابقه حساس برسانید؟ با توجه به همه ممانعتهایی که ممکن است برای تقویت سپاهان در مسیر پیش رو وجود داشته باشد. منوچهر نیکفر: هر چند با وجود تیم های قدرتمندی در لیگ تحقق آن میتواند سخت باشد، ولی هرچه دستیابی به هدف سختتر باشد لذت پیروزی بیشتر است و من اطمینان دارم که اگر حوادث غیر معمولی در خارج از زمین رخ ندهد این تیم با سرمربی و بازیکنان توانمندی که در اختیار دارد، میتواند هم در لیگ ایران و هم در آسیا حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد و قدرت فوتبال ایران را به رخ حریفان آسیایی علی رغم هزینه های هنگفتی که برای تیمهایشان کرده اند بکشد.
سوال: آیا این امیدواری وجود دارد که سپاهان در ورزشگاه نقش جهان مقابل الهلال بازی کند؟ منوچهر نیکفر: بله انشالله با درایت مسئولان بتوانیم بازیهای آسیایی را در ورزشگاه نقش جهان و در مقابل هواداران پرشور سپاهان در اصفهان برگزار نماییم و البته بازیکنان مورد نظر سرمربی تیم را در موقع مناسب به تیم اضافه کنیم تا نتیجه مطلوبی کسب نماییم.
سوال: چه انتظاری از سازمان لیگ یا فدراسیون فوتبال دارید و آیا صحبتهای آقای قنبرزاده در برنامه فوتبال برتر درباره این مسئله جریمه سپاهان برایتان قانع کننده بود؟ منوچهر نیکفر: اکثر باشگاههای بزرگ ما در لیگ برتر توسط صنایع بزرگ کشور حمایت مالی میشوند که اکثر سهام این شرکتها متعلق به سهام عدالت است و عمده سهامداران آنها از اقشار ضعیف جامعه هستند. در واقع دولت برای حمایت از آنها این سهام را به آنها واگذار کرده و متولیان سهام عدالت نیز توسط دولت منصوب میشوند و طبیعی است که دولت به منظور حمایت از حقوق آنها از سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال انتظار داشته باشد که حافظ منافع سهامداران باشند و تا زمانی که این باشگاهها بطور واقعی خصوصیسازی نشدهاند، تعیین سقف بودجه و کنترل آن توسط نهادهای نظارتی حق طبیعی سهامداران این شرکتها است. این قانون اگر به درستی اجرا شود، میتواند از حیف و میل حقوق سهامداران تا حدودی جلوگیری کند، اما با توجه به اینکه این قانون سال اولی است که اجرا میشود و در فرصت کوتاهی تهیه شده است نیاز به اصلاح دارد *وگرنه اصل موضوع منطقی است. سوال: این است که چرا هیچ جای دنیا سقف بودجه نیست! او سپس با مطرح کردن سوالی که در ذهن علاقمندان به فوتبال و به ویژه سپاهانیها وجود دارد، گفت: «سوالی که در اینجا برای هواداران ایجاد میشود این است که چرا در قوانین فیفا چیزی به نام سقف بودجه وجود ندارد و سایر باشگاههای دنیا با چنین محدودیتهایی مواجه نیستند. هواداران معتقدند اگر تیمهای باشگاهی ما مجبورند در مسابقات آسیایی یا جهانی شرکت نمایند این محدودیت میتواند به آنها لطمه بزند و با این شرایط قطعا نخواهند توانست با تیمهای ثروتمند که بودجه زیادی دارند رقابت نمایند و این موضوع در بلندمدت منجر به افت سطح فوتبال کشور در سطح منطقه و بین المللی خواهد شد. اما راهکار چیست؟.»
باید به فوتبال به عنوان کسب و کار نگاه کرد نیکفر در ادامه راهکار مورد نظر خود را اینطور توضیح میدهد:«راهکار اساسی راهکاری است که اکثر کشورهای صاحب فوتبال حرفهای اتخاذ کردهاند و آن خود کفایی و درآمدزایی از صنعت فوتبال است؛ به نحوی که فوتبال به عنوان یک صنعت و تجارت تلقی شده و درآمدزایی داشته باشد. برای این منظور میتوان از تجربه آنها استفاده کرد. امروزه در فوتبال دنیا باشگاههای فوتبال به عنوان بنگاههای اقتصادی کار میکنند و علاوه بر تامین هزینهها از محل درآمدهای ورزشی به سهامداران خود سودهای هنگفتی نیز میدهند. به همین دلیل فیفا از باشگاههای فوتبال میخواهد که بصورت حرفه ای و به عنوان یک کسب وکار به موضوع نگاه کنند.»
این کار باید از فدراسیون آغاز شود مدیرعامل سپاهان سپس ساز و کار این نگاه را توضیح داده است:«برای تحقق این موضوع نیاز به سرمایهگذاری اولیه، ایجاد ساختار مناسب، فرایندهای کاری، نیروی انسانی متخصص است. که بنظر میرسد این امر بایستی از فدراسیون فوتبال آغاز گردد و همان نقشی که فیفا در حرفهایسازی باشگاههای فوتبال در سراسر دنیا انجام میدهد، با بهره گیری از مشاوره فیفا فدراسیون فوتبال ایران به باشگاههای داخلی در تحقق این هدف کمک نماید. این البته مستلزم آن است که ابتدا ساختار و منابع انسانی فدراسیون فوتبال و همچنین فرایندهای کاری با الگوبرداری از فیفا اصلاح و ارتقا یابد و در ابتدا برای پیشبرد بهتر کار میتوان از مشاوران خبره فیفا در این راستا استفاده کرد. سپس شرکتهای صنعتی با حمایت از باشگاههای خود با تدوین یک برنامه سه تا پنج ساله، در اتخاذ راهکارهای لازم برای خودگردانی باشگاههای خود از محل منابع درآمدی اقدام نمایند و سرمایه و امکانات اولیه را برای تحقق این هدف فراهم نمایند. در این بین فدراسیون فوتبال باید به عنوان مشاور در زمینه هماهنگی و یکنواختی برنامههای تدوین شده توسط شرکتها نقش تسریع کننده در فرایند خودگردانی باشگاهها ایفا نماید.»
سوال: آیا به این موضوع عقیده دارید که فدراسیون فوتبال 4 امتیاز داد و 6 امتیاز از سپاهان گرفت؟ این یک گمانه زنی است که مجبوریم سوال کنیم. شما میتوانید رد کنید یا نکنید اما خیلیها در این مورد فکر میکنن. و به طور کلی نظر شما درباره داوریهای لیگ چیست؟ منوچهر نیکفر: با همه احترامی که به داوران عزیز کشورمان قائل هستم که با حداقل امکانات موجود و دستمزد دریافتی صادقانه زحمت میکشند، ولی وقتی در چند بازی پشت سرهم اشتباهات داوری به ضرر سپاهان رقم میخورند، این موضوع را در ذهن انسان متبادر میسازد که آیا این اشتباهات که همه پشت سرهم و به ضرر سپاهان در زمین رقم میخورد آیا واقعا تصادفی است یا علتی دارد؟! برداشت سرمربی سپاهان به عنوان فردی فرهیخته و متعهد به بازی جوانمردانه این است که در حال پایمال کردن حق سپاهان در زمین هستند و دلیل اصلی استعفای ایشان همین موضوع بوده است. ما توضیح دادیم که این چند اتفاق پشت سرهم انشالله تعمدی نبوده و در آینده تکرار نخواهد شد. به ایشان قول دادیم که با مسئولین ذیربط صحبت کنیم و درخواست نماییم در بازیهای سپاهان از داوران خبره و کار آزموده استفاده گردد تا این شائبه برای سرمربی سپاهان ایجاد نشود که در لیگ ایران بازی جوانمردانه وجود ندارد و عوامل دیگری خارج از زمین مسابقه برنده لیگ را تعیین مینمایند.» امیدوارم شائبه ایجاد شده از ذهن همه پاک شود نیکفر در بخش پایانی صحبتهایش با اشاره به این موضوع که از سوی هواداران سپاهان متهم به کمکاری شده است، ابرار امیدواری کرد در آینده شرایط تغییر کند:«در بازیهای اخیر ما از طرف سرمربی، بازیکنان وهواداران سپاهان متهم شدهایم که از حق سپاهان به اندازه کافی دفاع نکردهایم و در این خصوص مدیریت باشگاه نمره قبولی ندارد و ضعیف عمل میکند. امیدوارم با داوریهای عادلانه این شائبه از ذهن آنها پاک گردد و همچنان بازی جوانمردانه را در نیم فصل آینده در پیش بگیرند؛ چرا که منش پهلوانی که از دیرباز در این کشور مرسوم بوده و پهلوانانی چون پوریای ولی در تاریخ این کشور وجود داشتهاند، بیش از گذشته در عرصه رقابتهای ورزشی نمایان گردند. اگر دنیا امروز شعار بازی جوانمردانه را مطرح کرده است بدانند در ایران عزیز ما قرنهاست که این صفت قهرمانان ورزشی بوده است.