پاییز بهترین زمان کاشت گل کلم + (آموزش نحوه کاشت)
همانطور که می دانیم گل کلم از جمله گیاهان فصل های سرد می باشد، این سبزی قادر به رشد در فصل های گرم نمی باشد و در واقع طاقت گرما را ندارد. گل کلم اکثرا در فصل پاییز کاشته می شود اما برخی کشاورزان متخصص در فصل بهار هم آن را می کارند.
یک گل کلم 6 تا 8 هفته قبل از اولین سرمای شدید هوا و دقیقا بعد از اینکه دمای روز به طور منظم به زیر 23 درجه سانتی گراد رسید باید کاشته شود، این نکته مهم را در نظر بگیرید که حتما گیاه را از گرما دور نگه دارید.
به طورکلی خانواده کلم ها در مقاومت به سرما معروفند. در مناطق با آب و هوای گرم تر در پاییز و زمستان و در مناطق سردسیر در بهار کاشت می شود.
شرایط مطلوب کاشت گل کلم
اگر قبلاً تجربه موفقی در پرورش سایر محصولات کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل و... داشته اید، این بار کمی نمودار را افزایش دهید. گل کلم، نسبت به اعضای خانواده اش کمی سخت تر رشد می کند. با این حال، مراقبت از برخی از الزامات کلیدی تضمین میکند که شما با برداشت خوب پاداش میگیرید.
خاک مطلوب و سرشار از مواد معدنی، آبیاری مداوم و فراوان، استفاده از بذر، کود و سم مناسب، دریافت مشاوره های قبل از کاشت و درجه حرارت مطلوب از ضروریاتی است که باعث رشد و پرورش گل کلم با کیفیت می شود.
آموزش کاشت و مراقبت از بذر گل کلم
در تاریخ 14 مرداد 1402 در استان البرز شهر هشتگرد روستای اغلان تپه در یک مزرعه یک هکتاری روش های کاشت و مراقبت از بذر گل کلم با حضور کشاورزان برگزار شد، این کارگاه آموزشی عملی توسط شرکت زرین دشت ایرانیان برگزار شد که به روش های کلیدی برای کاشت گل کلم اشاره شد.
به تاکید مشاورین کشاورزی، از اصلی ترین مواردی که در رشد و پرورش گل کلم و در نهایت برداشت پر بار آن نقش اساسی و مهم دارد، انتخاب یک بذر خوب و مناسب و کاشت در زمان درست می باشد.
مشخصات بذر گل کلم با کیفیت
گل کلم با کیفیت مشخصات زیر را داشته باشد:
- رقم نیمه زودرس برای کشت های بهاره و تابستانه
- دارای بوته قوی با پوشش عالی و برگ های سبز تیره
- دارای هدهای سفت، جذاب، یکدست و برفی شکل
- انبار داری بسیار مناسب
- چگالی و وزن بالا
- مناسب جهت تازه خوری و صادرات
- عملکرد فوق العاده
آبیاری گل کلم
گل کلم برای داشتن بافت و طعم خوب نیاز به رطوبت خاک دارد و نباید تنش آبی را تجربه کند. اگر در منطقه کشت گل کلم باران نمی آید لازم است حداقل هفته ای یک بار خاک را کاملا خیس کنید. همچنین اگر خاک شما شنی است، آبیاری بیشتر از هفته ای یک بار اهمت پیدا می کند.
آفات و بیماری های گل کلم
سوسک های کک با ایجاد سوراخ های کوچکی در برگ ها گیاه در برابر آسیب ها آسیب پذیر می کنند همچنین مگس های ریشه از ریشه ها تغذیه می کنند، گیاهان را زخمی می کنند و در برخی موارد حتی آنها را می کشند. انواع بیماریها روی گل کلم تأثیر میگذارند، از جمله لکههای برگ آلترناریا، پوسیدگی سیاه، ساق سیاه و ریشه کلمبی.
بسیاری از بیماری ها روی بذر آلوده می رسند. همیشه بذر تمیز و عاری از بیماری را از یک منبع قابل اعتماد خریداری کنید. جهت پیشگیری نیز می توانید از سم های مخصوص استفاده کنید، اما در زمانی که گیاهان درگیر بیماری شده باشند، باید گیاهان بیماران را از خاک خارج کرده و در منطقه ای دورتر از باغ یا مزرعه دفن کنید.
از دیگر اقداماتی که می توانید برای جلوگیری از آفات و بیماری های گل کلم انجام دهید این است که تناوب زراعی را رعایت کنید. مکانی را در باغ خود انتخاب کنید که در آن محصولات مرتبط مانند کلم، گل کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم پیچ، و غیره را در چهار سال گذشته رشد نکرده باشید زیرا هاگ های بیماری در خاک به راحتی می توانند کاشت های جدید را آلوده کنند.
برداشت گل کلم
یکی از راهکار ها برای داشتن گل کلمی کاملا سفید این است که پس از نمایان شدن گل کلم به اندازه 10 سانتی متر، برگ های بیرونی را جمع کنید و با نخ یا کش روی سر ببندید. این کار باعث می شود گل ها سفید رنگ یا اصطلاحا "بلانچ" شوند، زیرا در یک محیط سایه رشد و از تماس آب و پوسیدگی آن جلوگیری می شود همچنین این کار باعث طعم بهتر در گل کلم می شود.
زمان برداشت گل کلم حدودا یک یا دو هفته پس از بلانچ کردن یا پوشاندن سرها است. وقتی سرها فشرده، سفید و سفت هستند، زمان برداشت آنها فرا می رسد. در حالت ایده آل، قطر سرها به 15 اغلی 20 سانتی متر برسد. قبل از اینکه قسمت های گل شروع به جدا شدن کنند گل کلم را با یک چاقوی بزرگ از گیاه جدا کنید و حداقل یک سری برگ برای محافظت از سر باقی بگذارید.
هر گونه تغییر به شکل دما، رطوبت، تغذیه خاک یا حشرات می تواند باعث رشد زودرس گیاهان یا خراب شدن سر گیاه شود.
درانتها پیشنهاد می کنیم حتما در تمام مراحل کاشت گل کلم، از آماده کردن خاک و مزرعه تا زمان برداشت از یک مشاور حرفه ای مشورت بگیرید.