شنبه 29 دی 1403

پتانسیل تولید 300 میلیون تن محصول با استفاده از کشاورزی دانش بنیان

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
پتانسیل تولید 300 میلیون تن محصول با استفاده از کشاورزی دانش بنیان

بنابر اهداف سند امنیت غذایی تا افق 1411، تولید محصولات کشاورزی با هدف کاهش وابستگی و خروج ارز از کشور باید به 160 میلیون تن برسد که دستیابی به این هدف با استفاده از کشاورزی دانش بنیان و نوآوری و فناوری در بخش وجود دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - براساس سند امنیت غذایی تولید محصولات کشاورزی از 123 میلیون تن باید به 160 میلیون تن تا افق 1411 افزایش یابد که دستیابی به این امر مهم با تامین زیرساخت، سرمایه گذاری های لازم و استفاده از کشاورزی دانش بنیان امکان پذیر است.

بنابر آمارهای اعلامی سالانه 12 تا 15 میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور می‌شود که نقطه آسیب کشور ماست چراکه ارز تخصیصی به دارو تنها 4 میلیارد دلار است که این امر بیش از پیش اهمیت افزایش ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی به منظور کاهش واردات وخروج ارز از کشور در راستای ارتقای ضریب امنیت غذایی را نشان می دهد.

با توجه به پدیده تغییر اقلیم، محدودیت منابع آب و خاک کشور و افزایش جمعیت کشور تا سال 1430 خورشیدی به حدود 103 میلیون نفر، تأمین امنیت غذایی مسئله بسیار مهم است که بنابر گفته بسیاری از کارشناسان با همین منابع آب و خاک امکان افزایش ضریب بهره وری با استفاده از تکنولوژی و فناوری های نوین و کشاورزی دانش بنیان وجود دارد.

اکبر فتحی معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد می گوید: براساس هدف گذاری های صورت گرفته تا سال 1411 خورشیدی کشور در حوزه کشاورزی با تکیه بر تولیدات داخل باید به خودکفایی دست یابیم که این امر با اعتلای فرهنگ کشاورزی و ارتقا بهره‌وری دست‌یافتنی است.

فتحی با بیان اینکه طی 4 دهه بعد از انقلاب تولید محصولات کشاورزی از 25 میلیون تن به 133 میلیون تن رسیده است، افزود: دستیابی به تولید 300 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور وجود دارد، اما نیاز است که تمامی نهادهای متولی و مسئول به وظایف خود عمل کنند.

معاون وزیر جهاد گفت: تحقق برنامه‌های سند امنیت غذایی سالانه نیازمند هزار همت سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی است که براین اساس برای تحقق اهداف برنامه هفتم طی 5 سال حداقل 8 همت منابع مالی مورد نیاز است.

هدف گذاری تولید 160 میلیون تن محصولات کشاورزی تا افق 1411

در ادامه پیمان فلسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شوراس اسلامی با تاکید بر حمایت دولت از تولید محصولات اساسی گفت: پایداری تولید محصولات اساسی و به حداقل رساندن واردات نیازمند حمایت دولت و استفاده از روش و تکنولوژی و فناوری های جدید، الگوی کشت در استان ها و کاهش ضایعات و مصرف بهینه است.

به گفته او، براساس سند امنیت غذایی تا افق 1411 باید تولید محصولات کشاورزی به 160 میلیون تن برسد که دستیابی به این میزان تولید با استفاده از تکنولوژی و دانش جدید وجود دارد.

فلسفی با اشاره به ایجاد زیرساخت های لازم به منظور تحقق خودکفایی محصولات کشاورزی افزود: با توجه به اهمیت خودکفایی محصولات کشاورزی، سرمایه مورد نیاز برای بخش کشاورزی باید تامین شود که به منظور افزایش بهره وری بخش کشاورزی نیازمند تخصیص سالانه هزار همت اعتبار هستیم.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: علی رغم محدودیت منابع آبی و خاکی، بنده معتقدم امکان افزایش تولید محصولات کشاورزی حتی به 300 میلیون تن هم با استفاده از کشاورزی دانش بنیان وجود دارد.

او با بیان اینکه تامین سرمایه مورد نیاز برای اجرای سند امنیت غذایی امری حائز اهمیت است، گفت: برای تحقق اهداف سند امنیت غذایی و دستیابی به خودکفایی، بهره‌وری در بخش کشاورزی از 1.39 کیلو گرم در متر مکعب باید به 2.6 کیلو گرم در متر مکعب افزایش یابد.

گفتنی است، طی 70 سال اخیر متوسط سرمایه گذاری سالانه رقمی بین 4.6 تا 5 درصد در حوزه کشاورزی بوده است، درحالیکه برای تحقق اهداف این سند، حداقل سالانه هزار همت اعتبار نیاز است که انتظار می رود بنابر اهمیت خودکفایی در ارتقای امنیت غذایی اعتبارات لازم تخصیص داده شود.

شالوده و اساسی خودکفایی محصولات کشاورزی در گرو مدیریت منابع آب و خاک

ارکان امنیت غذایی شامل زنجیره به هم پیوسته‌ای از فراهمی غذا، دسترسی به غذا، مصرف و سلامت غذاو تاب‌آوری است و در این زنجیره حرکت به سمت حکمرانی مردمی و مدیریت جهادی باید به عنوان یک سیاست کلان در جهت دهی تمامی فرایندهای زنجیره غذایی اتخاذ شود.

در ادامه خداکرم جلالی مشاور اسبق وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر پایداری منابع پایه بویژه آب و خاک گفت: شالوده و اساس خودکفایی محصولات کشاورزی، منابع پایه است که اگر بدرستی مدیریت شود، امکان دستیابی به خودکفایی در تمامی محصولات جزء روغن به علت وابستگی 90 درصد به آن سوی مرزها، وجود دارد‌.

او با بیان اینکه در سند امنیت غذایی بر خودکفایی، کاهش وابستگی به واردات و کیفیت مواد غذایی تاکید شده است، افزود: برای اجرای یک کار ابتدا باید عزم جدی مسئولان وجود داشته باشد و از طرفی اجرای کار یک متولی داشته باشد که متاسفانه طی یک سال گذشته سند امنیت غذایی بدون صاحب بوده است.

جلالی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی بعد از ابلاغ سند کار را رها کرده، اما در ماده 7 این سند سیاستگذاری و نظارت بر اجرای سند بر عهده خود شورا گذاشته شده است. همچنین وظیفه اجرای سند بر عهده ستاد راهبری اجرای سند است که تا کنون گزارشی ارائه نشده است.

با توجه به اهمیت خودکفایی محصولات کشاورزی و سیاست برنامه هفتم برخودکفایی 90 درصدی محصولات اساسی انتظار می رود که تمامی نهادها برای تحقق اهداف سند امنیت غذایی به منظور کاهش وابستگی به آن سوی مرزها پای کار بیایند چرا که پتانسیل افزایش ضریب تولید محصولات کشاورزی و دستیابی به خودکفایی در بخش وجود دارد.