شنبه 3 آذر 1403

پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند!

وب‌گاه ورزش سه مشاهده در مرجع
پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند!

معادلات مرحله مقدماتی و سازوکار صعود به جام جهانی، سوالات زیادی را برای هواداران فوتبال به وجود آورده است.

به گزارش "ورزش سه"، صبح پنجشنبه، هواداران فوتبال، مقابل تلویزیون یا پیگیر از صفحات دیجیتالی، قرعه‌کشی مقدماتی جام جهانی را دنبال می‌کردند. در نهایت ایران با تیمهای قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کره‌شمالی همگروه شد تا مسیر صعود خود را بشناسد.

کارشناس تلویزیونی قرعه‌کشی جام جهانی اصغر مازیار بود که از دیرباز تا حالا نقش منتقد، کارشناس و تحلیلگر فوتبال را در برنامه‌های فوتبالی ایفا می‌کند و این بار هم با جزئیات جالبی به استقبال طرفداران فوتبال رفته بود.

او البته نظرات خاصی هم داشت که باعث شد تا خبرنگار ما با او تماس بگیرد تا در مورد نظراتش بحث را ادامه دهد؛ از جمله در مورد جوانگرایی برای مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی و البته اشاره به سادگی گروه ایران، آن هم در شرایطی که تیم ملی مقابل یکی از حریفانش (قطر) در جام ملتها شکست خورده بود و برابر ازبکستان هم در مقدماتی جام جهانی نتوانست پیروز شود.

* نظر کامل شما را صبح شنیدیم اما برای شروع گفتگو، نظرتان در مورد گروه ایران چیست؟ وقتی به سه گروه نگاه می‌کنیم تقریبا گروهی است که حریفان سخت ما ازبکستان و قطر هستند که از ما شرایطشان بهتر نیست. فکر می‌کنم ما مشکلی برای رقابت با این دو تیم نداریم و تیمهایی مثل قرقیزستان و تیم... آن یکی (امارات) حداقل الان برای ما رقبای سختی نیستند. برای همین من شرایط گروه ایران را شرایط آسانی برای صعود می‌بینم، هرچند با یک احتمال ضعیفی بنا به هر دلیلی ما نتوانیم در این گروه نتیجه بگیریم، در مرحله بعدی فرصت صعود خواهیم داشت.

* نکته جالبی بود، یعنی شما شکست به قطر در جام ملتها و تساوی برابر ازبکستان را در معادلات نمی‌گنجانید؟ نه، ببینید واقعیتش این است که بازی رفت دیدار با ازبکستان ما نیمه اول 2-0 جلو بودیم و ما لازم داشتیم که بازی را اداره کنیم. حتما کادرفنی از آن بازی درس گرفتند. بازی برگشت مقابل ازبکستان، علاوه بر بحث سفرهای طولانی که از هنگ کنگ داشتیم، چون ما صعود کردیم و حتی اول و دوم شدن در گروه اهمیتی نداشت، شاید من هم اگر سرمربی تیم بودم، خیلی به آب و آتش نمی‌زدم.

* در مورد قطر چطور؟ این تیم قهرمان آسیاست. در مورد قطر هم ما تدبیر اشتباهی برابر قطر داشتیم. قطر تیم بهتری از ما نبود و ما فقط خواستیم مقابل قطر مثل بازی ژاپن بازی کنیم که اشتباه بود. من کلا قطر و ازبکستان را تیمهای بهتر از خودمان نمی‌بینم، نمی‌گویم خیلی پایینتر از ما هستند اما فکر نمی‌کنم مشکلی مقابل آنها داشته باشیم.

* منظور من این است که فوتبال در آسیا خیلی نزدیک شده و ممکن است همین حریفان دوباره ایران را اذیت کنند. ببینید ما نباید نگران این مسئله باشیم. ما یک حریفی به نام قرقیزستان داریم که باید رفت و برگشت این تیم را شکست بدهیم و اگر هم بخواهیم امتیازی هم از دست بدهیم، مقابل قرقیزستان جبران خواهیم کرد.

* البته قطر و ازبکستان هم با قرقیزستان بازی دارند و میتوانند همین نظر را داشته باشند. جالب است شما اصلا به امارات اشاره نکردید که یک سرمربی سرشناس مثل پائولو بنتو را دارد. امارات سرمربی خوبی آورده اما امارات بعد از نسل درخشانی که داشته، نتوانسته نسل خوبی را بسازد. من فکر می‌کنم نهایتا امتیاز بازی با امارات اما در کنار همه این‌ها چیزی که باید حتما متذکر شوم، این است که ما باید حتما در فاز دفاعی و به خصوص دفاع فشرده دفاعمان بهم می‌ریزد و باید در این مورد کار کنیم.

* اجازه بدهید این بحث فنی را برای آینده نگه داریم، الان بیشتر در مورد قرعه کشی و نظر شما سوال داشتم. به نظر من شما کمی ساده انگاری دارید. نه من وقتی نگاه می‌کنم، سه گروه می‌بینم که مسلما سخت‌ترینش از نظر تعداد تیمهایی که در رده‌های بالای فوتبال آسیا هستند، مسلما گروه سوم است.

* بعدش؟ گروه ما گروه راحتی است، البته از دید ما.

* چرا؟ چون سه تیم خوب داریم و سه تیم ضعیف.

* شما کره شمالی را اینطور ضعیف فرض کردید؟ یعنی حتی اگر از نظر فنی هم ضعیف باشد قبول ندارید بازی در پیونگ یانگ چالش خاص خود را دارد؟ ما در گروه خودمان خیالمان راحت است. کره شمالی درست است شناخته شده نیست اما ما وقتی حرکت کره را در چهار پنج سال گذشته نگاه کنیم و حتی در مقدماتی زیر 23 و زیر 21 ساله نگاه کنیم، می‌بینیم حرکتشان خیلی حرکت رو به رشدی نبوده. ضمن اینکه وقتی به فرمت مسابقات نگاه کنیم در مرحله بعدی بازهم ما در بین آنها سرتر هستیم.

* به نظر شما اگر در مرحله اول سهمیه نگیریم، این یک شکست است؟ واقعیت اینجاست که نه! نهایتا هدف صعود به جام جهانی است اما اگر بخواهیم به پیشینه فوتبال نگاه کنیم، شاید شکست هم باشد. من با اطمینان خاطر میگویم که این اتفاق رخ نمی‌دهد چون ما تیمی نیستیم که به راحتی ببازیم. اگر به ازبکستان نتوانیم گل بزنیم، به آسانی هم گل نخواهیم خورد. ما نباید گول حرکت رو به رشد ازبکستان را بخوریم. یادتان باشد قطر هم در جام ملتها مسئله میزبانی خیلی مهم بود و شکل بازی ما هم که واقعا ما جلوی قطر خوب بازی نکردیم و قطر چیزی بالاتر از ما نداشت. آنها از فرصت‌ها استفاده کردند و ما هم از جایی گل خوردیم که من گفته بودم ما در فاز انتقال از حمله به دفاع دچار مشکل می‌شویم.

* در مورد جوانگرایی صحبت کنید. ما الان به این نتیجه رسیدیم گروه چالشی داریم، حالا چطور باید این جوانگرایی و تغییر نسل را داشته باشیم؟ نکته این است که همیشه برای مسابقات مقدماتی جام جهانی همیشه فهرستی به کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا ارائه می‌شود. ما اگر در مرحله اول جوانگرایی کنیم ضرر نکردیم و اگر اتفاقی برای ما رخ دهد، از بازیکنان باسابقه استفاده کنیم.

* این بازیکنان جوان چطور باید وارد ترکیب شوند؟ سعی کنیم از بازیکنان جوانتر هم به موقع استفاده کنیم. مثلا بازی اول ما با قرقیزستان است و میتوانیم از بازیکنان جوان استفاده کنیم. بازی دوم ما با امارات است، میتوانیم باتجربه‌ها را کمی وارد ترکیب کنیم. ببازی سوم ما با ازبکستان است و اگر لازم باشد آنجا اگر حس کردیم جوانترها اثربخشی ندارند، میتوانیم دوباره از باتجربه‌ها استفاده کنیم.

* سوال من این است که ریسک ماجرا چقدر است؟ ما قرار نیست یک دفعه 22 بازیکن را جوان کنیم اما در یکسری پستها لازم داریم این کار را انجام دهیم. مثلا ما در بازی با هنگ کنگ سعید عزت اللهی را نداشتیم و محمد قربانی عملکرد خوبی نداشت. این من را نگران کرد.

* البته سعید که فکر میکنم 26-27 سال دارد و شاید تا دو جام جهانی بعدی هم بازی کند. اصلا بیایید از خط دروازه شروع کنیم؛ گفتید جلوی قرقیزستان باید جوانگرایی داشته باشیم، خب چه کسی باید بازی کند؟ پیام نیازمند هست، سیدحسین حسینی، حتی پورحمیدی.

* نیازمند که 29 ساله است. ما وقتی می‌گوییم جوانگرایی، منظورمان 20 ساله نیست، در پست دروازه‌بانی طبیعتا سن بالاتر است. ما اگر امروز دروازه‌بان 26 ساله (پورحمیدی) داشته باشیم، یعنی برای آینده کاری کردیم. ما میخواهیم یک برنامه ریزی دو ساله داشته باشیم تا بتوانیم در جام جهانی یک ترکیب با معدل 26 ساله را داشته باشیم که تجربه هم دارد. ما وقتی میگوییم جوانگرایی یعنی دست از سر بازیکنان 30 ساله برداریم و به بازیکنانی توجه کنیم که انقدر آبدیده بشوند که وقتی در جام جهانی بازی میکنند، بتوانند از پس کار بر بیایند.

* در خط دفاعی مثلا در بازی هنگ کنگ، در دقایق پایانی شجاع خلیل‌زاده که 35 ساله است به نظر استقامت بیشتری نسبت به امین حزباوی داشت. بله دقیقا همینطور است. ما باید سعی کنیم این بازیکنان را آبدیده کنیم و به آنها بگوییم خودشان را در شرایط بهتری قرار بدهند. اما من بیشتر از ضعف جسمانی، بحث ترس و عدم هماهنگی را دیدم. حزباوی در دقایق اول خیلی همراه با ترس بازی می‌کرد.

* در خط حمله سردار آزمون و مهدی طارمی الان 30 سالگی را رد کردند و شاید این آخرین جام جهانی آنها باشد. اما برای جانشین آنها واقعا بازیکنی در این حد داریم؟ فکر میکنم حتی در سطح باشگاهی هم نداشته باشیم. قبلا پرسپولیس مهدی طارمی و علی علیپور را داشت اما حالا یک جانشین برای عیسی آل کثیر 34 ساله ندارد. من خاطرم است خیلی وقت پیش این را متذکر شده بودم. ما آن زمان باید به تیمهای پایه توجه خاصی می‌داشتیم که نداشتیم. اگر ما چهار سال پیش برای تیمهای جوانان کاری کرده بودیم و تورنمنت خوب برگزار می‌کردیم، الان این خلا را حس نمیکردیم.

* فکر میکنید چرا حالا به اینجا رسیدیم؟ ما مشکلاتی داشتیم از جمله انتخاب سرمربی تیم ملی؛ یک زمانی آقای اسکوچیچ بود که به دنبال گرفتن نتیجه بود و حق هم داشت چون اگر یک مساوی هم میدادیم صعود نمیکردیم. بعد آقای کیروش آمد که مدت کوتاهی بود و درگیر جام جهانی شدیم و فضایی نبود. بلافاصله هم آقای قلعه‌نویی آمدند که فشار زیادی داشتند و شاید قبل از جام ملتها اصلا فضای کار وجود نداشت. یعنی ما چهار سال را اینطور گذراندیم.

* قبول دارید ممکن است بعد از جام جهانی 2026 وارد فضایی مثل بعد از جام جهانی 2006 و جام ملتهای 2007 شویم؟ فضایی بعد از یک نسل طلایی که بازیکنانی در حد آنها نتوانستند جایشان را پر کنند. نکته نکته درستی است اما آن زمان ما قصد داشتیم به جام جهانی 32 تیمی صعود کنیم اما از این دوره جام جهانی 48 تیمی است و طبیعتا چالش صعود وجود نخواهد داشت. ما شاید در این جام جهانی نگاهی به صعود به دور دوم نداشته باشیم اما اگر بحث صعود به جام جهانی مطرح باشد، ما مشکلی برای صعود نداریم. اگر بحث قهرمانی در جام ملتها یا صعود از مرحله گروهی جام جهانی باشد، آنوقت نگرانی هست.

* صحبت پایانی دارید؟ ببینید وقتی من به عنوان کارشناس بی طرف صحبت میکنم اول برای سربلندی کشورم است و برای ورزشی که با آن رشد کردم. من برای فوتبال صحبت میکنم و برای فرد خاصی نیست و همیشه سعی کردم از این روند استفاده کنم. اگر نقدی است، برای تیم انجام می شود و بعدش هم که من اگر نقدی میکنم راهکار هم میدهم. ما یک بحثی داریم مبنی بر اظهارنظر و بعد بحثی هم داریم که نقد است، نقد باید توسط متخصصین انجام شود و راهکار هم داده شود. در مورد تیم ملی هم همینجور است، ما اگر میخواهیم در سطح بالای آسیا بمانیم باید از نظر باشگاهی هم پیشرفت کنیم، باید زیرساخت بهتری داشته باشیم و باید بحث هماهنگی کادرفنی تیم ملی و باشگاهی وجود داشته باشد و کادرفنی باید به انتقادات گوش کنند و البته می توانند نظر و انتخاب خود را داشته باشند. آقای قلعه نویی جزو مربیان باسابقه و با افتخار فوتبال ایران است ولی اجتناب ناپذیر است که ما باید وزن نیمکت تیم ملی را از این بالاتر ببریم. گاها تصمیماتی که در جام ملتها گرفته میشد، خروجی اش خوب نبود. مثل همان مثالی که زدم در مورد سبک بازی ایران مقابل ژاپن و قطر، ما نباید آنطور که جلوی ژاپن بازی کردیم جلوی قطر هم بازی میکردیم. من برای کادرفنی تیم ملی آرزوی موفقیت دارم و هر صحبتی هم می‌کنم برای ایران است.

پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند! 2
پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند! 3
پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند! 4
پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند! 5
پیش‌بینی جالب کارشناس تلویزیونی؛/ ایران قطعا به جام جهانی صعود می‌کند! 6