چالش عجیب استقلال برای قهرمانی در لیگ
داشتن خط دفاعی کم اشتباه و رسوخناپذیر همواره موفقیت تیمها در لیگ برتر را تضمین کرده است.
اگر نگاهی به آمار دفاعی قهرمانهای ادواری لیگ برتر بیندازیم این واقعیت به وضوح قابل رؤیت است که تیمهایی که از این خصوصیت بهره میبرند، شانس و اقبال بسیاری برای رسیدن به قهرمانی لیگ دارند.
استقلال که فصل پیش را با 19 گل خورده در لیگ برتر به پایان رساند و در جایگاه سوم بهترین مدافعان قرار گرفت، هرگاه به جایگاه نخست لیگ برتر رسیده دارای خط دفاعی کم اشتباه بوده است و دیگر تیمها نیز قهرمان نشدهاند مگر با بهرهمندی از این ویژگی. داشتن خط دفاع آرمانی تا حدی اثرگذار است که تیم استقلال خوزستان توانست در فصل سیزدهم لیگ برتر با همین امتیاز به جایگاه نخست لیگ برتر دست یابد و با تفاضل گل بهتر نسبت به پرسپولیس این عنوان را از مدعی آن فصل برباید. در سالهای اخیر نیز که پرسپولیس در لیگ برتر یکهتازی کرده، خط دفاعیاش آرایشی هماهنگ و کم اشتباه داشته است.
حال که صحبت از قهرمانی استقلال در لیگ آینده میشود و خیلیها انتظار دارند آبیها این بار با مربیگری فرهاد مجیدی که 3 فصل ناکامی را پشت سر خود میبیند، به این عنوان دست یابد باید نگاهی موشکافانهتر انداخت به مردان خط دفاعی. استقلال در بازی اخیر خود مقابل تیم ملی دانشجویان ایران با ترکیب 3 دفاع به میدان رفت و محمدحسین مرادمند، محمد دانشگر و عارف آغاسی را در این پست قرار داد. در لیگ قهرمانان آسیا نیز استقلال از همین آرایش بهره برد، با این تفاوت که سیاوش یزدانی به جای دانشگر به عنوان بازیکن فیکس در ترکیب اصلی به میدان رفت که ماحصل بازی با این بازیکن و ترکیب 3 دفاعه، شکست 2 بر صفر از الهلال عربستان بود.
با توجه به اینکه فرهاد مجیدی اخیرا در پست تخصصی دفاع راست اقدام به جذب یامگا کرده احتمال اینکه آبیها در لیگ بیستم با روش چهار دفاع به میدان بروند نیز فزونی گرفته بخصوص اینکه در پست دفاع راست هم احمد موسوی قرار دارد و هم وریا غفوری. هر چند که کاپیتان استقلال قابلیت بازی در پست هافبک راست یا گوش راست را هم دارد که در بازی تدارکاتی اخیر در همین نقطه بازی کرد.
در واقع حضور متعدد بازیکنان در پست دفاع راست سبب شده تا بازی با این روش نیز به یکی از احتمالات جدی در استقلال تبدیل شود که اگر این تصمیم اتخاذ شود فرهاد مجیدی از میان مدافعان تخصصی خود باید دو مدافع میانی را برگزیند و در قلب دفاع قرار دهد.
مسأله استقلال، اما در بازی با این روش انتخاب یک دفاع چپ ایدهآل است که در حال حاضر فقط متین کریمزاده حی و حاضر است و با توجه به اینکه ابوالفضل جلالی با مصدومیت مواجه شده و آماده حضور در میادین نیست فقط کریمزاده برای پست دفاع چپ دم دست کادر فنی خواهد بود که شاید فقدان گزینهها سبب شود مجیدی با همان روش 3 دفاع متمرکز لیگ را شروع کند و از بازیکنانی که قابلیت بازی در کنارهها را دارند در پستهای میانی بهره بگیرد.
در آخرین بازی تدارکاتی استقلال فرهاد مجیدی از همان روش 3 دفاع بهره گرفت و هیچ بعید نیست که این همان آرایش قطعی استقلال برای شروع لیگ باشد، اما تعدد بازیکنان کناری ممکن است سرمربی استقلال را در ادامه راه به سمت بازی با چهار دفاع که لازمهاش داشتن مدافعان کناری است، سوق دهد.
همه این احتمالات، اما سبب نمیشود که بحث اصلی از نظر پنهان بماند. استقلال با هر سیاقی به میدان برود (3 دفاع یا 4 دفاع) باید تیمی متفاوتتر از فصل قبل باشد. گرچه آمار دفاعی استقلال چندان هم نامناسب نبود، اما استقلال اگر به دنبال قهرمانی است باید خط دفاعی در حد یک قهرمان را وارد لیگ برتر کند.
آمار دفاعی استقلال در لیگ بیستم پایینتر از پرسپولیس و فولاد خوزستان بود و این دو تیم توانستند قهرمانی لیگ و جام حذفی را به دست آورند. در واقع مزیت بزرگ سخت گل خوردن بود که هر دو تیم را به سمت جامهای فصل پیش حرکت داد تا دست استقلال از رسیدن به جامها کوتاه بماند. در لیگ بیستم، اما استقلال باید تمام آن نواقصی که فصل پیش داشت را از شیوه بازی خود دور کند و به تیمی تکامل یافته تبدیل شود که با بازگشت روزبه چشمی و جذب آغاسی این انتظارات بیشتر از فصل پیش هم هست.
تکمله: تردیدی نیست داشتن خط حمله گلزن برای هر تیمی موهبتی بزرگ محسوب میشود، اما در لیگ نوزدهم استقلال به رغم داشتن بهترین خط حمله لیگ نتوانست جام قهرمانی را صاحب شود، چون خط دفاع منظمی نداشت؛ بنابراین باید توجه ویژهای به شکلگیری یک خط دفاع کم نقص از همین هفتههای آغازین داشت.
ایران ورزشی