چرا «شبکه کوچک» تلویزیون از این عروسکها استفاده میکند؟/ واکنش تهیهکننده به انتقادها
تهیهکننده برنامه "شبکه کوچک" اعتقاد دارد این برنامه عروسکی صرفا متعلق به کودکان نیست و برخی به اشتباه تصور کردهاند و انتقادشان را به این سمت بردهاند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، چندی است صدا و سیما، برنامهای تحت عنوان "شبکه کوچک" را روی آنتن میبرد. سیدمسعود صفوی بعد از تجربه موفق «شکرستان» عروسکهای مختلفی را با خودش به شبکه نسیم آورده است.
داستان راهاندازی "شبکه کوچک" که مقیاس کوچکی از شبکه تلویزیونی است از جایی شروع میشود که شخصیتهای رئال، عروسکی و انیمیشنی با هم تصمیم میگیرند یک شبکه تلویزیونی تأسیس کنند.
بخشی از این شخصیتها مدیران و گردانندگان شبکه میشوند، برخی دیگر نیز بخشهای مختلف این شبکه از جمله تولید سریال، اخبار، نمایش، گفتوگو، استاپ موشن، برنامه عروسکی و... را برعهده میگیرند. در فرآیند پیشرو کمکم گردانندگان این شبکه تصمیم میگیرند که با مخاطبان نیز ارتباط برقرار کنند و روندی تعاملی با مخاطبان در ادامه ایجاد میشود و...
طراحی دکور این مجموعه براساس شبکه در مقیاس کوچک است و در مساحتی نزدیک به 3000 مترمربع و با 27 دکور مجزا برای آیتمهای مختلف و زیرساختهایی برای تولید بخشهای انیمیشنی، عروسکی، استاپ موشن و... این برنامه تولید شده است. با انجام اقدامات زیربنایی از سقف تا کف، هواساز، نور، برق و... این سوله که در شهرک سینمایی غزالی قرار دارد تا سالها قابل استفاده برای تولیدات دیگر خواهد بود.
به گفته تهیهکننده این برنامه عروسکی، 52 قسمت آماده پخش و بیش از 40 قسمت آن پخش شده است. همچنین قرار است «شبکه کوچک» ادامهدار باشد.
در کنار تحسینها و تقدیرهایی از ساخت چنین برنامههایی با وجود خلأهای بسیار در حوزه برنامههای عروسکی و کودکانه در شبکههای سیما، انتقاداتی هم به این برنامه تلویزیونی شده که بیشتر به عروسکهای ترسناک و زشت آن برمیگردد.
سیدمسعود صفوی در واکنش به این انتقادها که در شبکههای اجتماعی نوشتند این عروسکهای ترسناک روی سمندون و دزد عروسکها را هم سفید کرده، به خبرنگار تسنیم گفت: برای پاسخ به این سؤال باید به چند نکته اشاره کنم. اول اینکه ما این روزها در تلویزیون برند عروسکی و یا کودکانه قابل توجهی نداریم. سالهاست کلاه قرمزی، شکرستان و خونه مادربزرگه مرور میشوند و یا برنامهسازها متأثر از این فضا برنامه میسازند. در سالهای اخیر کار جدید و خلاقانهای ساخته نشده و در وهله اول خواستم با این برنامه تلویزیونی، کار جدیدی ارائه داده باشم.
وی افزود: سلیقه و ذائقه مخاطبی که به سمت یکسری برنامهها رفته باید تغییر کند. تست کردن این فضا نوعی ریسک محسوب میشود. طراحی و ساخت کاراکتر و فضاهای جدید و تلاش برای برندکردن آنها جرأت امتحانکردن فضاها و کاراکترهای جدید را میطلبد. آشناییزدایی با تصاویر تکراری در ذهن مخاطب معمولا واکنشهای چندگانه توسط مخاطب به وجود میآورد. با بررسی این واکنشها مسیر برای آفریدن یک کاراکتر که به برند تبدیل شده و باعث یک برنامه طولانیمدت شود، کار بسیار دشواری است. از طرفی نمیخواستیم به سبک برنامههای گذشته برنامه بسازیم چون ایدهپردازی و خلاقیت نیازمند ساخت برنامههای امروز است. مخاطب امروز برای تماشای برنامهها، انیمیشنها و فیلمها و سریالها دست بازی دارد و آنچیزی که باعث میشود تماشاگر برنامههای تلویزیون شود باید خلاقیت و نوآوری را در آن کار ببیند.
صفوی با اشاره به اینکه "شبکه کوچک" فرمتی دارد که به ما اجازه میداد از مکتبهای مختلف عروسکی استفاده کنیم، خاطرنشان کرد: کار دیگری که در "شبکه کوچک" آزمایش کردیم تا به سرمنزل برسد، فرمت این برنامه است. شکل و شمایل این برنامه تلویزیونی به ما اجازه میداد که از مکتبهای مختلف عروسکی استفاده کنیم؛ از "عروسک پاپتی" تا عروسکهای بزرگ، زشت، ترسناک، زیبا و حتی ناز و لوس! از تکنیکهای مختلف بهره بردیم و مخاطب هم به نظر میآید از ریسک، جسارت و شجاعت در برنامهسازی و ایدهپردازی استقبال میکند.
وی خاطرنشان کرد: ما درواقع به دنبال تغییر سلیقهای بودیم که به واسطه "شبکه کوچک" اتفاق بیفتد. ریسکی که در این سالها اتفاق نیفتاده و ما شاهدیم در شبکهای مثل نتفلیکس و کمپانیهای سریالسازی و انیمیشنسازی دنیا هر 5، 6 سال تغییر ساختار دارند. به تعبیری با ذائقهسنجی مخاطبینشان پیش میروند. ما هم در جریان این برنامه، میخواهیم ببینیم مردم از کدام بخشها، عروسکها و ساختار "شبکه کوچک" استقبال میکنند که در ادامه مسیر با توجه به آن پسندها و غیرپسندها پیش خواهیم رفت.
تهیهکننده "شبکه کوچک" با بیان اینکه این برنامه تلویزیونی مخصوص کودکان نیست، گفت: برنامه "شبکه کوچک" صرفا متعلق به کودکان نیست و برخی به اشتباه تصور کردهاند و انتقادشان را به این سمت بردهاند. در حالی که ما کاملا یک برنامه خانوادگیایم. حتما هدفگذاری برای کودکان داریم اما نگاهمان به مجموعه خانوادههای ایرانی بوده است. شاید این نکته مغفول مانده باشد که اصلا نباید برای کودکان برنامههای پفکی و خامهای بسازیم که غیرواقعیاند بلکه هم کاراکتر بد، هم زشت، هم ترسناک و هم خوشگل و ناز را باید در کنار هم به مخاطب نشان دهیم.
صفوی درباره بازخوردهای «شبکه کوچک» افزود: مستقیمترین بازخوردی که داریم از تلوبیون است. خوشبختانه آمار به شدت بالایی داریم که از طریق تلوبیون ما را دنبال میکنند. در "شبکه کوچک" دیگر به دنبال سوپراستار، کاراکتر محبوب و مدل آشنایی نرفتیم تا ببینیم مخاطب چقدر استقبال میکند. این کار بسیار پرریسک و سختی است. خواستیم همهچیز اینجا جدید و متفاوت باشد. از طرفی دیگر ببینیم توانایی آوردن یک برند جدید را داریم و مخاطب چگونه با اتفاقات جدید در عرصه برنامهسازی برخورد میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: زیرساخت بزرگی برای ساخت "شبکه کوچک" فراهم شده و از روز اول هم تصمیم بر ادامهدار بودن این برنامه بوده و حتما از بازخوردهای مخاطبین برای تغییر و یا حذف آیتم یا عروسکی در برنامه، استفاده خواهیم کرد. اکنون 21 عروسک مختلف با گویشها و اهداف مختلف در برنامه حضور دارند.
کوروش زارعی: امیدوارم «پیمان جبلی» رویکرد غلط تلویزیون را به هم بریزد / مذهبیها کنار گذاشته میشوند! آخرین خبر از تفاهم وزارت ارشاد و ساترا برای نظارت بر شبکه نمایش خانگی / واکنش وزیر ارشاد به یک اظهارنظر در برنامه تلویزیونی پیشنهاد مژده لواسانی به رئیس جدید صدا و سیما: کاری کنید مردم دوباره با شوق پای تلویزیون بنشینند / سختیهای زندگی یک مجری و حقوقش + فیلم