چهرههای فرهنگی که در محله چهارصد دستگاه سکونت داشتند
یکی از مراکز تاریخی در محله چهارصد دستگاه در خیابان پیروزی، خانه موزه استاد معین است که توسط شهرداری برای توسعه موسیقی خریداری شده است.
باشگاه خبرنگاران جوان - یکی از کاسبان این محل درباره روند ساختوساز در محله چهارصد دستگاه گفت: با تغییر مدیریت شهری در این محل، روند ساختوساز و نوسازی هم تغییر میکند. چراکه در مقاطعی از سوی شهرداری اعلام میشود که ساختوساز در این محل به دلیل مجاورت با خانههای تاریخی ممنوع است.
به گفته این کاسب، در میدان چهارصد دستگاه، خانهها اجازه ساختوساز ندارند. این درحالی است که در مجاور خانه موزه استاد معین، ساختمان 7 طبقه احداث شده است. به همین دلیل در مقاطعی از مدیریت شهری، شرایط ساختوساز هم تغییر میکند.
از چهرههای آشنا و قدیمی در این محل میتوان به استاد ادبیات، دکتر محمد معین اشاره کرد که خانهشان در خیابان بسطامی، کوچه فردوس واقع شده که در سال 1380 با تصمیم خانواده استاد، منزل ایشان در اختیار شهرداری قرار داده شد.
استاد معین از اولین فارغالتحصیلان دوره دکتری ادبیات فارسی در ایران بوده است. طبق وصیت علی اکبر دهخدا، ایشان ریاست سازمان لغتنامه را به عهده گرفت و بعد از شناسایی کاستیهای لغتنامه، شروع به نگاشتن فرهنگ معین کرد.
استاد امیر جاهد از دیگر نامآوران فرهنگی در این محله است. این شاعر تصنیفساز که خالق اثر هزار دستان بوده، اولین کسی است که هنرستان آزاد موسیقی را تاسیس کرد. در سال 1308 هم اولین تصنیف خود را به ثبت رساند.
خانه استاد امیر جاهد به دلیل همجواری با خانه استاد معین، ادغام شده است. شهرداری هم در سال 1385 این خانهها را از خانوادهشان خریداری و بعد از بازسازی به نام مرکز فرهنگی و هنری غدیر به بهرهبرداری رساند. در نهایت در سال 1395 این مکان به عنوان اولین و تخصصیترین مرکز موسیقی و ادبیات شروع به کار کرد.
علاوهبر چهرههای فرهنگی در این محله میتوان به چهرههای ورزشی هم اشاره کرد. افرادی مانند حسن حبیبی، همایون شاهرخی، فرامرز ظلی و جعفر کاشانی که در این محل سکونت داشتند.
محله چهارصد دستگاه که در منطقه 14 شهر تهران قرار دارد از شمال با خیابان پیروزی، از شرق با خیابان زینتی افخم، از جنوب با بزرگراه امام علی و از غرب با خیابان شکوفه همجوار است.