پنج‌شنبه 25 بهمن 1403

کاظم یعنی کسی که بر خشم خود مدیریت دارد

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
کاظم یعنی کسی که بر خشم خود مدیریت دارد

یک کارشناس مذهبی در رابطه با معنی نام امام کاظم (ع) گفت: کاظم یعنی کسی که بر خشم خود مدیریت دارد و غیظ معنای خشم بسیار سخت می‌دهد. مردم باید همانند امام موسی کاظم (ع) در حین عصبانیت صبر پیشه و خشم خود را فروکش کنند.

به گزارش ایسنا، هادی شکری - کارشناس مذهبی - در برنامه شب‌نشینی ویژه ایام شهادت امام موسی کاظم (ع) درباره ویژگی‌های شخصیتی این امام هفتم (ع) گفت: امام موسی کاظم (ع) مانند تمامی ائمه پیاده کننده تمام احکام الهی بودند و زبان و عمل‌شان یکی بود. شجاعت و تواضع ایشان با دستورات خدای متعال پیش می‌رفت. ایشان پناهگاه مردم بودند و به افرادی که حاجت می‌خواستند پاسخ می‌دادند در نتیجه بین شیعیان با عنوان باب ال‌حوائج یاد می‌شود.

وی ادامه داد: ایشان مانند امام حسن (ع) و دیگر امامان کار و فعالیت مانند کشاورزی می‌کردند. امام موسی کاظم (ع) در دل شب سراغ فقرا را می‌گرفت و به دادشان می‌رسید. ایشان بسیار عبادت می‌کردند و تشنه علم و دانش بودند.

این کارشناس مذهبی افزود: علوم ایشان برگرفته از خدای متعال بود و این علم را در اختیار مردمان آن زمان می‌گذاشت. ایشان با تمام عظمت و جایگاه خود با فقرا می‌نشست و به همین دلیل مردم امام (ع) را دوست داشتند.

شکری در رابطه با معنی نام امام کاظم (ع) خاطرنشان کرد: کاظم یعنی کسی که بر خشم خود مدیریت دارد و غیظ معنای خشم بسیار سخت می‌دهد. مردم باید همانند امام موسی کاظم (ع) در حین عصبانیت صبر پیشه و خشم خود را فروکش کنند. همان‌طور که امام صادق (ع) می‌فرمایند عصبانیت و خشم کلید همه بدی‌ها است.

وی ادامه داد: هرکس عصبانی شود سوار بر مرکب شیطان شده و کنترلش دست خودش نیست. امروزه علت بسیاری از طلاق‌ها به دلیل خشم‌های این چنینی است. علت بسیاری از خودکشی‌ها و قتل‌ها نیز همین است.

شکری گفت: شیعیان باید بدانند امام موسی کاظم در فروکش کردن و مدیریت خشم معروف بودند و دیگران را نیز به این امر دعوت می‌کردند. از ویژگی‌های یک مؤمن آن است که هنگام عصبانیت بر خود مسلط است.

وی درباره بهترین درس از زندگی امام موسی بن جعفر (ع) گفت: سراسر زندگی ایشان از خوراک ایشان تا حرکات و رفتار ایشان درس است. ما باید زندگی ایشان را مطالعه کنیم و آداب زندگی ایشان را مورد بررسی قرار دهیم تا از امام موسی کاظم (ع) یاد بگیریم.

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: اگر سخنان ائمه را در زندگی پیاده کنیم بسیار پیشرفت می‌کنیم. در دوران زندگی امام موسی کاظم ایشان بسیار اذیت شدند اما این امر اندکی از ایمان ایشان کم نکرد. اگر اندوهی در زندگی‌مان به وجود بیاید باید تلاش کنیم تا مانند امام موسی کاظم (ع) صبور باشیم و همواره ایمانمان به خدا را حفظ کنیم.

در ادامه شکری اظهار کرد: باید مانند امامان به خدا توکل کنیم چون کسی که ما را آفریده ما را از یاد نبرده است و باید پیش از آن که از دیگر انسان‌ها درخواست کمک کنیم از خدا یاری بخواهیم چراکه او بی‌نیاز است. در قرآن آمده «ای کسانی که ایمان آوردید وسیله‌ای برای تقرب به خدا انتخاب کنید».

وی افزود: یکی از این وسایل ائمه اطهار هستند که به دلیل عبادات و صداقتی که داشتند ارزش بالایی در پیشگاه خدا دارند و ما می‌توانیم با واسطه قرار دادن آن‌ها از خداوند درخواست‌هایمان را داشته باشیم. امام صادق (ع) در عصر خود شاگردان بسیاری داشتند که هر کدام از آن‌ها استادی شدند. آن زمان یکی از راه‌های تبلیغ دین همین شاگردان بودند. پس از شهادت امام صادق (ع) ادامه تربیت شاگردها به امام موسی بن جعفر (ع) رسید. آن زمان حتی سازمانی با عنوان سازمان وکالت وجود داشت که در آن شاگردان امامان به مردم کمک و مشکلاتشان را برطرف می‌کردند. همین تربیت و تعلیم بود که امام توانست توسط آن دین اسلام و مذهب شیعه را گسترش دهد.

این کارشناس مذهبی بیان کرد: زمانی که از امام موسی کاظم (ع) پرسیدند آیا یک مؤمن می‌تواند مرتکب گناه شود ایشان پاسخ مثبت دادند. سپس از او پرسیدند آیا نیاز است از کسی که خطا کرده دوری کنیم؟ امام در جواب با این مسئله فرمودند که ذات آن فرد همچنان پاک است و خطای او وجود فرد را از بین نمی‌برد. ایشان همچنان فرمودند که مؤمن خطاکار را نمی‌توان فاسد خواند چرا که یک عمل ذات او را فاسد نمی‌کند.

وی درباره رفتار امام موسی کاظم (ع) با دشمنان‌شان نیز گفت: ما باید بین دشمنان تفکیک قائل شویم چرا که بسیاری از دشمنان به دلیل نادانی و عدم آگاهی با ما دشمنی می‌کنند. برای مثال دشمنان ایشان شناخت درستی از اسلام نداشتند در نتیجه امام نیز با رفتار درست، صادقانه و ارزشمند با آن‌ها روبه‌رو می‌شد و تلاش داشت بر علم و معرفت دشمنانش بی افزاید. در مقابل برخی دشمن‌ها به دلیل لجاجت با امام دشمنی می‌کردند و با وجود آن که می‌دانستند حق با اسلام است اما تلاش داشتند تا برخلاف آن حرکت کنند.

انتهای پیام