دوشنبه 13 اسفند 1403

«کاوش در ایران: عکس‌های اریش. اف. اشمیت» به چاپ دوم رسید

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«کاوش در ایران: عکس‌های اریش. اف. اشمیت» به چاپ دوم رسید

چاپ دوم کتاب «کاوش در ایران: عکس‌های اریش. اف. اشمیت» اثر عایشه گورسان - سالتسمان و ترجمه هایده مشایخ توسط انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شد.

چاپ دوم کتاب «کاوش در ایران: عکس‌های اریش. اف. اشمیت» اثر عایشه گورسان - سالتسمان و ترجمه هایده مشایخ توسط انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، چاپ دوم کتاب «کاوش در ایران: عکس‌های اریش. اف. اشمیت» با ترجمه هایده مشایخ و ویرایش زهره هدایتی بیدهندی با شمارگان 500 نسخه، 288 صفحه (قطع رحلی و به صورت تمام گلاسه و نفیس) به بهای 340 هزار تومان توسط انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است. چاپ نخست این کتاب سال 1397 منتشر شده بود.

اریش. اف. اشمیت انسان‌شناس و باستان‌شناس آمریکایی کار کاوش خود در ایران را از خرداد سال 1310 با پروژه دامغان آغاز کرد و تا پایان حفاری‌های تخت‌جمشید در سال 1318 ادامه داد. پروژه دامغان به هدایت اشمیت یکی از نخستین پروژه‌های روشمند اکتشاف در ایران به شمار می‌آید. این دوره همزمان با دهه 1930 میلادی است که نقطه عطف باستان‌شناسی خاور نزدیک در گذار از حفاری برای یافتن گنج به دوره بنیان‌نهادن اصول علمی و روشمند حفاری و کاوش است.

کتاب کاوش در ایران؛ عکس‌های اریش. اف. اشمیت (سال‌های 1309-1319) روایتی مصور از دوران حضور اشمیت و گروه همکار او در ایران و عراق است. تهیه‌کننده و نویسنده کتاب، عایشه گورسان - سالتسمان، در پیشگفتار اشاره می‌کند که در حین کار بر سفال‌های عصر مفرغ تپه‌حصارِ دامغان در دانشگاه فیلادلفیا به عکس‌های موجود از پروژه اشمیت در بخش آرشیو موزه علاقه‌مند می‌شود. این عکس‌ها مصادف با دست‌یابی اتفاقی به مکاتبات اشمیت و مدیر موزه دانشگاه و دیگر افراد و دولتمردان در این دوران حدوداً ده ساله است. وجود عکس‌ها و مکتوبات بسیار و دقیق که همگی سالم مانده بودند، عایشه گورسان را به انگیزه تدوین این کتاب مصور و جذاب که روایت‌گر چرایی، چگونگی و آغاز و انجام پروژه دامغان است، ترغیب می‌کند؛ او بدین‌منظور از میان 2600 عکس تاریخی و چشم‌نواز اشمیت در آرشیو موزه، 64 قطعه را با توجه به جزئیات قوم‌شناختی و باستان‌شناسی و کیفیت، انتخاب و در کنار 88 قطعه عکس دیگر در لوح فشرده، همراه کتاب چاپ می‌کند. در چاپ فارسی کتاب کاوش در ایران عکس‌های لوح فشرده در کنار آن نامه‌ها و 64 عکس، به ضمیمه و توضیح چاپ شده است.

عایشه گورسان - سالتسمان انسان‌شناس فارغ‌التحصیل از دانشگاه پنسیلوانیاست که درباره تاریخ‌شناسی سفال‌های عصر مفرغ منطقه تپه‌حصار دامغان ایران کتابی را با بهره‌گیری از یافته‌های اریش. اف. اشمیت در سال 2016 به چاپ رسانده است. کتابی که همان‌طور که گفته شد، واسطه آشنایی با اسناد و عکس‌های برجامانده از اریش. اف. اشمیت و گروهش و جزم شدن عزم گورسان در نگارش و تدوین کتاب کاوش در ایران شد.

در توضیح بیشتر درباره کتاب کاوش در ایران باید افزود که عکس‌های به‌جای مانده از اشمیت و گروه او از ایران و مناطق عراق (فارا) در این دوره (در حدود نود سال پیش)، از کیفیت و وضوح خارق‌العاده‌ای برخوردارند و به تعبیر محقق و پدیدآورنده کتاب نوعی بی‌زمانی را تداعی می‌کنند. روایت متنی و سیر تاریخی کتاب نیز که حاصل کندوکاو در مکاتبات و اوراق اداری اشمیت و افراد گوناگون است، با پیوست شدن به عکس‌های تماشایی کتاب، بر زیبایی و زنده بودن آنها افزوده است.