دوشنبه 5 آذر 1403

گردو با طعم تلخ از دست رفتن سلامت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
گردو با طعم تلخ از دست رفتن سلامت

خرم آباد - ایرنا - هر ساله با فرارسیدن فصل برداشت گردو، شیوه سنتی گردوچینی موجب سقوط گردوچینان از شاخه‌های درخت و خسارت‌های جانی به آنان می‌شود و شیرینی تولید این محصول پرخاصیت را به کام باغداران تلخ می‌کند.

به گزارش ایرنا آب و هوای مناسب شهرستان سلسله و خاک حاصلخیز آن، این شهرستان کوچک اما مستعد را قطب تولید گردوی پوست کاغذی لرستان و حتی کشور کرده است.

درختان سر به فلک کشیده گردوی سلسله خصوصا در منطقه نمونه گردشگری "کهمان" همواره زبانزد خاص و عام بوده و برخی از آنها که عمر بیش از یکصد سال دارند برای ثبت ملی به سازمان میراث فرهنگی معرفی شده اند.

جوش و خروش رودخانه کهمان و خنکای حاصل از ذوب برف یخچال های کوهسانی گرین باعث شده رشد درختان گردوی این منطقه قابل قیاس با هیچ جای کشور نباشد.

اما فصل برداشت که می رسد همیشه خبرهایی از سقوط گردوچینان از باغ های گردوی شهرستان به گوش می رسد و باعث می شود برخی از باغدارانی که روزی خود را از فراز درختان سر به فلک کشیده گردو می جویند با مخاطرات جانی مواجه شوند.

سال گذشته بود که محمد برای چیدن روزی خود از شاخه های شکننده گردو بالا رفته و اقدام به تکاندن شاخه ها با چوب بلندی کرده بود و ناخواسته زیر پایش لغزیده و از آن ارتفاع بلند افتاده و برای همیشه ویلچرنشین شد.

خودش می گوید: وقتی خانواده ام از دکتر شنیده بودند که دیگر هیچوقت نمی توانم روی پاهای خودم بایستم دچار شوک روانی شدید شده و در خانه با حضور اقوام و خویشان نزدیک عزاداری کرده بودند.

محمد که ساکن روستای گرکان کهمان است ادامه می دهد: خودم تا چند ماه متوالی دچار افسردگی شدید شده بودم و برایم قابل پذیرش نبود، نمی توانستم باور کنم که برای چیدن چند گردوی ناقابل برای همیشه ویلچرنشین شوم، نا توانی ام در راه رفتن باعث شده بسیار پرخاشگر شوم، تحمل حرفهای دیگران را ندارم و بسیاری شبها کابوس لحظه سقوطم از درخت به سراغم می آید و به شدت آزارم می دهد.

حمید حاتمی نیز که از اهالی منطقه هنام است می گوید: برای تکاندن درختان گردوی باغمان بالای درخت رفته بودم که پایم لیز خورد و پایین افتادم، به همین سادگی مچ پایم و لگنم شکست و هنوز هم با گذشت 2 ماه از این اتفاق در خانه هستم و نتوانسته ام راه بروم.

وی که در یکی از دبیرستان های سلسله معلم است از وضعیت پیش آمده برای خود و ناتوانی از تدریس به دانش آموزان به شدت ناراحت است و می گوید: گرچه تدریس دانش آموزان این روزها از طریق فضای مجازی صورت می گیرد اما امیدوارم هرچه سریعتر سلامت خود را به دست بیاورم تا در خدمت تحصیل دانش آموزانم باشم.

وی با اشاره به اینکه سال هاست گردوهای باغ خود را به شیوه سنتی می چینند، بیان می کند: در سال های اخیر تعدادی دستگاه گردو تکان (شیکر) برای شهرستان آورده شده اما جوابگوی باغات شهرستان نیستند، ضمن اینکه رانندگان این گردوتکان ها می گویند باید گردوها خشک شده باشند که برای تکاندن بیایند در حالی که بسیاری از باغداران می خواهند گردوی خود را به صورت سبز و تر بفروشند بنابراین مجبور می شویم خودمان به صورت سنتی برای برداشت اقدام کنیم.

کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی سلسله با اشاره به برداشت سنتی گردو اظهار داشت: سال هاست که کار برداشت محصول گردو در این شهرستان به روش سنتی انجام می شود، در این روش گردوچینان با استفاده از چوبی بلند اقدام به تکان دادن شاخه‌های درختان و پایین ریختن گردو از پایین‌ترین شاخه‌ها تا شاخه‌های نازک و شکننده در بلندای این درختان می‌کنند که این کار خطر سقوط از ارتفاع و درختان بلند گردو برای گردوچینان را به دنبال دارد.

فاطمه اعلم افزود: سال های اخیر حدود 17 دستگاه گردو تکان از طریق بخش خصوصی وارد شهرستان شده است که این تعداد جوابگوی نیاز باغداران نیست و مجبور می شوند اغلب به شیوه سنتی برداشت خود را انجام دهند.

وی تاکید کرد: باغداران باید برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی سقوط از درختان گردو نکات ایمنی همچون استفاده از کلاه و کمربند ایمنی را رعایت و از بکارگیری افراد مسن یا چاق در فرآیند برداشت گردو اجتناب کنند.

ویی ادامه داد: همچنین پراکندگی بسیاری از درختان گردو در مناطق ناهموار باعث شده امکان استفاده از گردوتکان برای آنها ممکن نباشد و گاهی نیز باغداران برای فروش محصول خود به صورت تر و سبز زودتر از موعد برداشت اقدام می کنند و استفاده از دستگاه گردوتکان در این موارد ممکن نیست.

کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی سلسله گفت: بهترین راه حل برای رفع مشکل سقوط از شاخه درختان گردو و رفع خطر از گردوچینان، اجرای طرح سرشاخه کاری، احیای درختان گردو و جایگزینی درختان پاکوتاه و ارقام جدید به جای درختان بلند و کهنسال و استفاده از خودروهای مجهز به بالابر نیز روش مناسبی برای کاهش خطرات بالا رفتن از درختان گردو برای باغداران است.

رییس جهاد کشاورزی سلسله با اشاره به برداشت گردو از سطح یکهزار و 560 هکتار باغ در این شهرستان اظهار داشت: از مجموع یکهزار و 727 هکتار باغ گردوی این منطقه، یکهزار و 560 هکتار آن بارور است که امسال حدود چهار هزار تن محصول از این سطح برداشت شد.

اکبر غلامی با اشاره به درآمد 220 میلیارد تومانی گردو برای باغداران سلسله عنوان کرد: حدود 30 درصد گردوی لرستان در این شهرستان تولید می شود و سلسله رتبه اول استان را در متوسط عملکرد هر هکتار و میزان تولید دارد.

وی افزود: کاشت گردو علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی بهترین شرایط را برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی باغداران فراهم می کند از نظر رونق صنعت گردشگری نیز این شهرستان را به یکی از مناطق بسیار دیدنی تبدیل کرده است.

وی در خصوص برداشت سنتی گردو در شهرستان نیز گفت: این شیوه هنوز بیشترین رواج را دارد و اغلب باغداران برداشت محصول خود را به شیوه سنتی انجام می دهند، گرچه در سالهای اخیر بخش خصوصی وارد میدان شده و تعدادی گردوتکان در شهرستان شروع به فعالیت کرده اند اما این دستگاه ها زیر نظر جهاد کشاورزی نبوده و عملیات برداشت توسط بخش خصوصی انجام می شود که خالی از مخاطره هم نیست.

غلامی ادامه داد: بیمه کردن باغداران و افرادی که در برداشت محصول به کار گرفته می شوند مهمترین عامل در کاهش خسارات ناشی از برداشت سنتی است و از طرفی با توجه به استعداد گردو کاری این شهرستان و دارا بودن رتبه نخست تولید در استان ایجاد یک مرکز تحقیقات گردو در شهرستان سلسله ضروری است چراکه که این امر مهم موجب ایجاد ارتباط بیشتر بین باغداران و مراکز تحقیقاتی می شود و در شکوفایی بیشتر تولید گردو در این شهرستان و حتی استان موثر است.

رییس جهاد کشاورزی سلسله با اشاره به تشکیل تعاونی گردوکاران در شهرستان خاطرنشان کرد: اقداماتی در راستای جذب سرمایه گذار و ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در راستای رونق بخشی به تولید گردو در شهرستان صورت گرفته است که امیدواریم نتیجه بخش باشد.

وسعت کل باغ های شهرستان سلسله حدود چهار هزار هکتار است.

42 هزار و 600 هکتار باغ مثمر با تولید 280 هزار تن در لرستان احداث شده است.

*س_برچسب‌ها_س*