گره فیلمهای توقیفی باز میشود؟/ «شعاری همیشگی یا تغییراتی جدید در راه است؟»
اسماعیلی، وزیر ارشاد اخیرا مطرح کرده بود که در تلاشیم تا مشکل فیلمهای توقیفی برطرف شود؛ ماجرایی که معمولا از زبان همه وزرای ارشاد شنیده میشود اما با تغییراتی که رئیس سازمان سینمایی در پی انجام آن است، گویا خبرهای جدیدی در راه است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ داستان «رفع توقیف از فیلم های توقیفی» از زبان همه وزرای ارشاد در ابتدای شروع کارشان مطرح و بیشتر شبیه به نمایش و یا به دست آوردن دل هنرمندان زده می شود؛ ماجرایی که وزیر جوان ارشاد نیز به تازگی آن را مطرح کرده است.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به تشریح جزئیاتی از شیوه رفع توقیف فیلمهای سینمایی پرداخت و گفت: «در حوزه سینمایی بنا این است حداکثر همراهی با اصحاب سینما داشته باشیم و در این راستا تلاش میکنیم.»
او افزود: «از همکارانم خواستهام که با دقت فیلمهای سینمایی توقیفشده را بررسی کنند که خدای ناخواسته حقی از کسی ضایع نشود.»
فیلم هایی نظیر «قاتل و وحشی» حمید نعمت الله، «صد سال به این سال ها» سامان مقدم، «گزارش یک جشن» ابراهیم حاتمی کیا، «خرس» خسرو معصومی، «رستاخیز» احمدرضا درویش، «کاناپه» کیانوش عیاری و «ارادتمند؛ نازنین، بهاره تینا» عبدالرضا کاهانی از مهم ترین و شاخص ترین فیلم های توقیفی این چند ساله اخیر سینما هستند.
ماجرای توقیف فیلم ها بیشتر از آنکه به دستور وزیر حل و فصل شود، به عقب تر از این ماجرا و زمان صدور فیلمنامه، پروانه ساخت و نمایش برمی گردد. معمولا فیلمنامه ای که به تصویب می رسد، اغلب ناقص و شبیه به طرحواره ای است تا فیلمنامه ای کامل و اگر همه چیز کامل باشد، خروجی نهایی فیلم با آن چیزی که در ابتدا تصویب شده، زمین تا آسمان فرق می کند و همین باعث می شود که شورای نظارت با نمایش این فیلم مخالفت کند.
گاها تهیه کننده ای به اعتبار نام و تجربه خود و بدون دریافت پروانه ساخت، شروع به تولید می کند که پس از فیلمبرداری و پسا تولید، با مشکلات نداشتن پروانه ساخت مواجه می شود و یا گاها به دلیل همان تغییرات فیلمنامه و یا سانسورهایی که باید به دستور شورای نظارت انجام شود، با مشکل پروانه نمایش مواجه می شود و همه این موارد گاها باعث توقیف یک فیلم خواهد شد.
البته مشکلاتی که در آیین نامه های این شورا ها نیز وجود دارد و مربوط به سال ها پیش می شود، به این مشکلات اضافه کرده است که تغییر اساسی آنها باعث سهل شدن فرایند تولید خواهد شد. مشکلی که رئیس جدید سازمان سینمایی به وضوح به ان اشاره کرده است.
محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی در گفت و گویی که اخیرا با برنامه «شهر فرنگ» داشته گفت:«وقتی میگویم قانون پروانه ساخت و نمایش مربوط به سال 80 و دهه 60 است، یعنی حتی اصطلاحات آن هم قدیمی است. داخل پرانتز نوشته شده ویدئو، اسلاید، نگاتیو و... اینها باید اصلاح شود و یکی از مشکلات این است که باید به هیات وزیران برود، جلسه بگذارند و پروسه طولانی باید طی شود. اولین اقدام من در سازمان سینمایی بازنگری آییننامهها بوده است تا اشکالات را برطرف کنیم و به هیات وزیران ارایه بدهیم. در برخی آییننامههای دیگر خلاء قانونی داریم و یا سازمان سینمایی گاهی در اکران فیلمها نقشی ندارد. به عنوان مثال، مدیرکل نظارت و ارزشیابی که باید تصمیمگیرنده باشد، نقشی در پروانه نمایش فیلمها ندارد و شورا، پروانه نمایش را احراز میکند.»
خزاعی که خود سال ها تهیه کنندگی در سینما را تجربه کرده، به خوبی از این مشکلات با خبر است و این امید می رود که با انجام دادن این تغییرات، از مشکلات اساسی تولید تا اکران کاسته شده و کمتر فیلمی رنگ توقیف به خود بگیرد.
انتهای پیام /