گوگل چه اطلاعاتی از ما میگیرد؟
دستگاه اندرویدی شما به روشهای مختلف و بیش از آن چه فکرش را بکنید، زیر نظرتان دارد. جمعآوری دادهها از طریق تلفن همراه اندرویدی توسط گوگل لزوما مسالهای نگرانکننده نیست.
به گزارش مشرق، تلفنهای همراه اندرویدی دارای تنظیمات و اپلیکیشنهای پیشفرض هستند که به شرکت گوگل اجازه میدهد نحوه استفاده از تلفن همراه توسط کاربر را برای اهداف مختلف کنترل کند. با توجه به سیاستهای گوگل مربوط به داده، دادههای تولیدشده از فعالیتهای کاربر میتواند به روشهای مختلف توسط این شرکت استفاده شود. جمعآوری دادهها از طریق تلفن همراه اندرویدی توسط گوگل لزوما مسالهای نگرانکننده نیست. بیشتر این دادهها در نهایت برای ارائه خدمات بهتر به کاربر استفاده میشوند. با این وجود کاربر حق دارد از اطلاعاتی که به گوگل ارسال میشوند، آگاه باشد.
ردیابی موقعیت مکانی
اندروید از موقعیت مکانی کاربر برای ارائه خدمات مرتبط یا نمایش مکانهای نزدیک به وی استفاده میکند. هنگامی که خدمات موقعیت مکانی دستگاه خود را فعال میکنید و به گوگل اجازه دسترسی میدهید، سیستم عامل اندروید ردیابی شما را آغاز میکند. به عنوان نمونه جایی که میروید، این که از کدام مسیر استفاده میکنید و مکانهای مهمی که بازدید میکنید، ردیابی میشوند. شما میتوانید سابقه موقعیت مکانی را در حساب کاربری گوگل خود و اپلیکیشن گوگلمپس مشاهده کنید.
روشهایی برای غیرفعالکردن سابقه موقعیت مکانی از تنظیمات حساب کاربری گوگل وجود دارد اما در نهایت، تلفن همراه اندرویدی به ارسال دادههای موقعیت مکانی ناشناس به گوگل ادامه میدهد تا خدمات خود را بهبود ببخشد.
دستیار گوگل
دستیار گوگل یا گوگلاسیستنت، دستیار صوتی پیشفرض اندروید است که توسط شرکت گوگل ارائه شده. این دستیار صوتی ویژگیهایی برای کنترل دستگاه و انجام امور مختلف از طریق دستورات صوتی را فراهم میکند. از آنجا که میتواند تقریبا کل تلفن همراه را از طریق دستورات صوتی مدیریت کند، دستیار گوگل نیز حجم قابل توجهی از دادهها را ردیابی میکند. این دادهها شامل الگوهای صوتی، اپلیکیشنهای پرکاربرد، اقدامات مکرر، موقعیت مکانی برای نمایش آبوهوا و اخبار مرتبط و بسیاری موارد دیگر است. دستیار گوگل میتواند بیشتر عملکردهای دستگاه را انجام داده و اپلیکیشنها را اجرا کند. از این رو میتواند تقریبا به تمام دادههای مربوط به این اپلیکیشنها و عملکردها دسترسی داشته باشد که از آنها برای نظارت و آنالیز نحوه استفاده از دستگاه توسط کاربر بهره میبرد.
گذرواژهها
اندروید یک ویژگی مفید برای ذخیره گذرواژهها در بخش مدیریت گذرواژه گوگل ارائه میکند. این در شرایطی است که کاربر برای استفاده از این ویژگی حق انتخاب دارد. گوگل گذرواژههای کاربر را آنالیز و توصیههای مربوط به ایمنی و حریم خصوصی ارائه میکند. زمانی که یک گذرواژه را در مرورگر کروم وارد میکنید یا وارد یک اپلیکیشن، مانند اینستاگرام یا لینکدین میشوید، تلفن همراه اندرویدی شما پیشنهاد ذخیره گذرواژه را ارائه خواهد کرد. اندروید این گذرواژهها را کنترل میکند و مدیریت گذرواژه، پیشنهادهایی را درباره آنهایی که مجدد استفاده کردهاید یا مواردی که ضعیف هستند، ارائه میکند.
اپلیکیشنهای پیامک، مخاطبین و شمارهگیری گوگل
اپلیکیشنهای پیامک، مخاطبین و شمارهگیری گوگل به صورت پیشفرض در بیشتر تلفنهای همراه اندرویدی نصب هستند. به واسطه ویژگیهای متنوع و یکپارچگی با حساب کاربری گوگل، این اپلیکیشنها از بهترین نمونههای رایگان هستند. اپلیکیشنهای مخاطبین و شمارهگیری بر دادههای مهم کاربر مانند مخاطبین، سابقه تماس، مخاطبین پرکاربرد و بسیاری موارد دیگر نظارت میکنند. به طور مشابه، اپلیکیشن پیامک گوگل ردیابی پیامکها و مخاطبین پرکاربرد را انجام میدهد. از آنجا که این اپلیکیشنها دادههای کاربر را با حساب کاربری گوگل وی همگامسازی میکنند، اندروید از آنها برای نظارت بر فعالیتهای وی استفاده میکند اما این همگامسازی در بیشتر مواقع مفید است زیرا به عنوان یک پشتیبان برای دادههای مهم کاربر عمل میکند.
شبکههای وایفای مجاور
ویژگی شبکههای وایفای مجاور (Nearby Wi-Fi Networks) به دستگاه اندرویدی اجازه میدهد در منطقهای که کاربر حضور دارد و تا مسافتی مشخص به دنبال یک شبکه وایفای بگردد. این ویژگی به دستگاه اجازه میدهد به شبکههای وایفای، بهویژه آنهایی که ذخیره شدهاند، و شبکههای وایفای باز متصل شود. تلفن همراه اندرویدی شما از خدمات موقعیت مکانی برای ردیابی منطقهای که در آن قرار دارید و جستجوی شبکههای وایفای در سراسر آن استفاده میکند. به این ترتیب میتواند بر دستگاه برای دسترسی به شبکههای مجاور نظارت داشته باشد.
گوگلفوتوز
گوگولفوتوز یک اپلیکیشن ذخیره و اشتراکگذاری عکس و ویدئو است که توسط شرکت گوگل ارائه شده. گوگلفوتوز از عکسها و ویدئوهای کاربر در سرورهای گوگل، جایی که از مدیای کاربر برای بهبود سامانهها و هوش مصنوعی خود استفاده میکند، نسخه پشتیبان تهیه میکند. گوگل عکسهای کاربر را برای تبلیغات به اشتراک نمیگذارد اما از دادهها برای آموزش سامانه هوش مصنوعی خود مانند گوگلاسکن، تشخیص چهره و ایجاد آلبوم برای بهترکردن آن استفاده میکند.
همچنین، گوگلفوتوز از دادههای جیپیاس برای برچسبزنی موقعیت مکانی ثبت عکسها استفاده میکند. به این ترتیب گوگلفوتوز به صورت غیر مستقیم موقعیت مکانی کاربر را ردیابی میکند.
تقویم گوگل
اپلیکیشن تقویم گوگل به صورت پیشفرض روی بیشتر تلفنهای همراه اندرویدی نصب است. این اپلیکیشن از ویژگیهای قوی حفظ حریم خصوصی برخوردار است اما باید توجه داشت که خدمات و اپلیکیشن های گوگل از دادههای تقویم برای آنالیز نحوه استفاده کاربر بهره میبرند. تلفن همراه اندرویدی دادههای تقویم گوگل را با سرورهای این شرکت همگام میکند. افزون بر این، دستیار گوگل نیز به برنامهها و رویدادهای کاربر دسترسی دارد. از این رو تقویم گوگل به اپلیکیشینی تبدیل میشود که اندروید برای نظارت بر کاربر از آن استفاده میکند.
سابقه و تنظیمات مرورگر کروم
گوگلکروم نیازی به معرفی ندارد و امروزه پرکاربردترین مرورگر وب جهان است. این مرورگر تکامل قابل توجهی یافته و ویژگیهای حریم خصوصی خوبی را برای کاربران ارائه میکند. در یک دستگاه اندرویدی و با هدف بهبود تجربه کاربر، گوگل سابقه و تنظیمات کروم را برای ارائه پیشنهادهای مرتبط آنالیز میکند. در همین راستا، یوآرالها، تصاویر، حافظه کش و منابع دیگر از سابقه مرورگر ذخیره میشوند تا عملکرد آن را بهبود بخشد. در حالت استاندارد، کل سابقه و فعالیتهای مرورگر کاربر با حساب کاربری گوگل همگامسازی میشوند. اگر قصد اشتراکگذاری این اطلاعات را ندارید، میتوانید از حالت ناشناس (Incognito Mode) در مرورگر کروم استفاده کنید.
ردیابی گوگل آنالیتیکس در اپلیکیشنها
گوگلآنالیتیکس یک ابزار سئو و بازاریابی برای آنالیز عملکرد یک اپلیکیشن یا وبسایت است. گوگل برای جمعآوری و ارسال دادهها از اپلیکیشنها به گوگل آنالیتیکس بر اپلیکیشنهای اندرویدی، الگوهای استفاده و سابقه کاربر نظارت میکند. گوگل آنالیتیکس اغلب برای ردیابی استفاده از یک اپلیکیشن خاص با ایجاد یک شناسه ردیابی منحصربهفرد تنظیم میشود. دادههایی که بر آنها نظارت میشود میتوانند توسط عوامل هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی پیشرفته گوگل به شکل آمار جمعآوری شوند. تقریبا هر اپلیکیشنی که نصب میکنید ممکن است کد گوگل آنالیتیکس در آن جاسازی شده باشد.
پشتیبانگیری از دادهها و تنظیمات اپلیکیشن
هر زمان که از تلفن همراه اندرویدی خود پشتیبانگیری میکنید، دادهها و تنظیمات اپلیکیشنها در فضای ابری ذخیره میشوند. این دادههای پشتیبان در گوگلدرایو و سرورهای گوگل ذخیره شده و به گوگل اجازه نظارت بر آنها را میدهد. بنا بر سیاستهای گوگل این شرکت میتواند دادهها و تنظیمات اپلیکیشنها را آنالیز کند تا نسخه پشتیبان را ایمن نگه دارد و بر هر گونه داده مخرب نظارت کند. سامانه امنیتی اندروید نیز پیش از آپلود نسخه پشتیبان در فضای ذخیرهسازی ابری، آن را برای حصول اطمینان از امنیت اسکن میکند.
منبع: عصر ایران