سه‌شنبه 11 آذر 1404

21 متر از مخزن سد دز خالی است / حداکثر آورد آب، کمتر از نصف نرمال

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
21 متر از مخزن سد دز خالی است / حداکثر آورد آب، کمتر از نصف نرمال

تابستان 1400 یکی از خشک‌ترین تابستان‌های نیم قرن اخیر کشور است و کاهش بارندگی و خشکسالی، شرایط بسیار ویژه‌ای برای سدها به وجود آورده و باعث ایجاد تنش آبی شده است.

سد دز به عنوان یکی از مهمترین سدهای کشور و استان خوزستان، در شرایط فعلی در حال تجربه وضعیتی کم سابقه و بسیار متفاوت‌تر از همیشه است و حتی نمی تواند در ترازی آبگیری شود که نیاز پایین دست را به طور مطلوب تامین کند.

کاهش بارش‌ها و این تنش آبی به وجود آمده به تبع آن، شرایط را در سد دز به شکلی پیش برده که زنگ خطر جدی برای تامین آب و تولید برق در این سد به صدا درآمده و مقایسه وضعیت با سال‌های نرمال بسیار متفاوت و دور از ذهن شده است.

مدیرعامل سد و نیروگاه دز می‌گوید که در حال حاضر حدود 21 متر، معادل یک میلیارد و 200 مترمکعب از سد دز علی‌رغم همه صرفه‌جویی‌های انجام‌شده، خالی است.

سعید رئوفی‌نسب مدیرعامل سد و نیروگاه دز در حاشیه بازدید خبرنگاران از این سد در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امسال بدترین خشکسالی نیم قرن اخیر را شاهد هستیم هرچند که نباید پشت سر این مساله پنهان شد و سوءمدیریت‌های انجام‌شده در مدیریت آب را نادیده گرفت.

به گزارش ایسنا، وی افزود: سد دز در یک سال آبی باید حدود 7 تا 8 میلیارد مترمکعب آورد آب داشته باشد. در سال 98 که با سیلاب همراه بود، آورد سد دز به حدود 16 میلیارد مترمکعب رسید در حالی که امسال پیش‌بینی می‌کنیم تا پایان سال آبی، حداکثر آورد سد دز حدود 3.5 تا 4 میلیارد مترمکعب باشد که کمتر از نصف نرمال است.

مدیرعامل سد و نیروگاه دز تصریح کرد: در پیک سیلاب سال 98، حدود 21 هزار مترمکعب در ثانیه آب به سمت خوزستان می‌آمد. در آن شرایط بسیار دشوار، حدود 8 هزار مترمکعب در ثانیه آب از سد دز رهاسازی شد که تنها حدود 30 درصد از آن حجم ورودی بود و اگر بیشتر رهاسازی می‌شد اتفاق بسیار وحشتناکی در استان خوزستان رخ می‌داد.

رئوفی‌نسب گفت: امسال حداکثر تراز سد دز 332 متر از آب‌های آزاد بوده در حالی که تراز نرمال آبگیری سد دز 352 متر است.

وی افزود: در حال حاضر حدود 21 متر، معادل یک میلیارد و 200 مترمکعب از سد دز علی‌رغم همه صرفه‌جویی‌های انجام‌شده، خالی است.

مدیرعامل سد و نیروگاه دز گفت: در حال حاضر ارتفاع سد زیر 330 متر از تراز آب‌های آزاد است. بر اساس دستورالعمل‌هایی که در اختیار داریم، اگر نگاه صرفا به نیروگاه و تولید برق باشد، نباید به تراز پایین از 320 متر برویم اما اکنون ما این ریسک را پذیرفته‌ایم و اگر نیاز و ضرورت باشد، به ترازهای پایین تر از 305 متر نیز خواهیم رفت.

وی افزود: در حال حاضر ورودی سد دز حدود 80 مترمکعب در ثانیه است و بر اساس دستورالعمل‌های موجود، میزان خروجی سد 120 مترمکعب در ثانیه است.

رئوفی‌نسب با اشاره به تولید برق در نیروگاه سد دز نیز گفت: هر هشت واحد تولید برق سد دز در مدار هستند و ظرفیت تولید برق این سد حدود 520 مگاوات است که با بهینه‌سازی یکی از واحدها، ظرفیت آن به 550 مگاوات نیز رسید.

انتهای پیام