سه‌شنبه 6 آذر 1403

آبرسانی پایدار به روستاهای درمیان با اعتبارات محرومیت زدایی / از اصلاح 40 کیلومتر خط انتقال تا آبرسانی سیار به 35 روستا

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آبرسانی پایدار به روستاهای درمیان با اعتبارات محرومیت زدایی / از اصلاح 40 کیلومتر خط انتقال تا آبرسانی سیار به 35 روستا

چهار مجتمع بزرگ آبرسانی پایدار در شهرستان درمیان با اعتبارات محرومیت زداییِ جهاد آبرسانی اجرا می‌شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، آب مسئله بسیار مهمی برای بقا است؛ بقای انسان، طبیعت، حیوانات، گیاهان، نباتات و هر موجود زنده ای برای زنده ماندن نیاز به آب دارد.

خراسان جنوبی استانی است که بیش از دو دهه میشود به دلیل کمبود بارندگی با خشکسالی و کم آبی روبه رو است و این مسئله زندگی را برای مردم استان به ویژه در روستاها با مشکل مواجه کرده است.

زندگی و ماندگاری در روستاهای خراسان جنوبی به ویژه روستاهای مرزی بیش از هر چیزی نیازمند به آب است؛ آب شرب برای مصرف مردم و آب کشاورزی برای امرار معاش و دامپروری اما خشکسالی های اخیر کشاورزی و دامپروری را به شدت تحت تاثیر قرار داده و تقریبا رو به نابودی کشانده است.

هدررفت و فرسودگی شبکه های انتقال آب

روستاهای خراسان جنوبی هر ساله در فصل گرم سال بیش از همیشه با مشکل قطعی آب مواجه هستند. هدررفت آب به دلیل فرسودگی شبکه ها نیز یکی دیگر از مشکلات و معضلاتی است که آب شرب مورد نیاز مردم را به جای مصرف خانوار به سمت بیابانها حواله میدهد.

هدررفت آب به دلیل فرسودگی شبکه ها از مجتمع های آبرسانی شهرستان درمیان بیش از سایر نقاط استان مشاهده میشود و به طور میانگین حداقل یک تا دو بار در ماه خبر ترکیدگی لوله ها و هدررفت در این شهرستان مرزی با جمعیت روستایی بسیار زیاد شنیده می‌شود.

طی دو هفته گذشته فیلمی در مورد ترکیدگی مسیر خط انتقال آب از مجتمع فخرود منتشر شد که نشان دهنده حجم قابل توجه هدررفت آب بود. هدررفت حداقل یکساعت این حجم آب باعث خالی شدن مقدار قابل توجهی از آب جاری در مسیر خطوط انتقال شده و نتیجه آن قطعی چند ساعته آب در روستاهایی است که از این مجتمع آبرسانی میشود و این مردم روستایی هستند که باید تاوان قطعی چند ساعته آب به دلیل هدررفت و ادامه داشتن قطعی آب برای جبران، ذخیره و پر شدن منبع و خط انتقال برای رسیدن به روستاها را بدهند.

روز شنبه 27 فروردین ماه نیز فیلم و عکس هایی از هدرفت آب از مجتمع درمیان برای خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خاورستان ارسال شد که نشان دهنده حجم قابل توجهی و مسیر طولانی هدررفت آب، ناشی از سرریز شدن آب از مخزن مجتمع درمیان بود و این سرریز شدن آب و هدررفت در حالتی بوده که اهالی روستاهایی که از این مجتمع آبرسانی میشود به ویژه نقاط بالادست روستای درمیان با مشکل نبود آب مواجه بودند.

پیش از اینها؛ چندین ماه قبل نیز فیلمی از هدررفت آب از لوله اصلی انتقال آب در حاشیه جاده روستای بورنگ منتشر شد. هدررفت از این لوله چندین ماه ادامه داشته و به دلیل بی توجهی مسئولان آبفای شهرستان مردم اقدام به جلوگیری از هدررفت با بستن نقطه ترکیدگی با پارچه و پلاستیک کردند اما تاثیری نداشته و در نهایت پس از انتشار فیلم هدررفت در فضای مجازی نسبت به رفع مشکل اقدام شده است.

هدف از بیان نمونه های مصداقی در بحث هدر رفت و فرسودگی شبکه های آب شهرستان درمیان در بازه های زمانی مختلف، جلب کردن توجه مسئولان برای تعویض شبکه های فرسوده و جلوگیری از هدررفت هایی است که مردم روستایی در این شرایط خشکسالی و بی آبی گاه و بی گاه با آن مواجه اند.

و هدف از ایجاد مجتمع های آبرسانی در شهرستانها رساندن آب پایدار به روستاها است روستاهایی که یا آب قنات ندارند یا آب قناتها به اندازه نیاز مردم نیست. اما آبرسانی پایدار آن طور که از اسمش پیداست پایداری ندارد.

بحث فرسودگی شبکه های آب شهرستان درمیان، ترکیدگی لوله ها، هدررفت، سوختن پمپ و قطعی آب به چالشی در این شهرستان تبدیل شده که رفع این چالش و مشکلات نیاز به یک برنامه اصولی و اساسی دارد.

برای بررسی آخرین وضعیت مجتمع های آبرسانی، تعویض و اصلاح شبکه های فرسوده، دلیل هدررفت های آب و اعتبارات در نظر گرفته شده برای مسئله آب شهرستان درمیان با مدیر آبفای این شهرستان گفت و گو کردیم.

آبرسانی سیار به 35 روستا

شهرام خسروی بیژائم مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان در گفت و گو با خاورستان، اظهار کرد: در شهرستان درمیان 35 روستا با تانکر آبرسانی سیار میشود.

وی افزود: در این شهرستان مرزی چندین مجتمع آبرسانی در حال احداث، اجرا و آبرسانی به روستاها داریم که شامل مجتمع فخرود با 18 روستا، مجتمع کلاته ملا با یک شهر و 30 روستا، مجتمع خونیک چهارتنگ با 13 روستا، مجتمع خیرآباد، مجتمع زیدان، مجتمع شهید چمران، مجتمع درمیان و چند مجتمع کوچکتر دیگر میشود.

38 میلیارد تومان اعتبارات محرومیت زدایی

مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان به جهاد آبرسانی که در خراسان جنوبی آغاز شده اشاره و بیان کرد: در شهرستان درمیان چهار مجتمع تقریبا بزرگ آبرسانی شهرستان که شامل مجتمع فخرود، کلاته ملا، خونیک چهارتنگ و خیرآباد میشود از محل اعتبارات محرومیت زدایی یا همان جهاد آبرسانی، 38 میلیارد تومان اعتبار دریافت کرده است.

خسروی عنوان کرد: مجموع اعتباری که از محل اعتبارات محرومیت زدایی برای بحث آب در استان خراسان جنوبی در نظر گرفته شده 202 میلیارد تومان است که سهم شهرستان درمیان 38 میلیارد تومان اعتبار نقد میباشد.

وی اظهار کرد: از این 38 میلیارد تومان 11 میلیارد تومان برای مجتمع آبرسانی خونیک چهارتنگ، 12 میلیارد تومان برای توسعه و تجهیز مجتمع آبرسانی فخرود، 10.7 میلیارد تومان برای توسعه و تجهیز مجتمع آبرسانی کلاته ملا و 4 میلیارد تومان برای تکمیل مجتمع آبرسانی روستای خیرآباد هزینه خواهد شد.

مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان گفت: سایر مجتمع های آبرسانی شهرستان درمیان که مجتمع های کوچکتر است نیز اعتبار ملی داشته و در حال کار است.

خسروی افزود: آبرسانی به روستای خیرآباد با همکاری بسیج سازندگی و سپاه تقریبا به پایان رسیده و در مرحله افتتاح است.

وی با بیان اینکه موضوع جهاد آبرسانی با همکاری قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در حال کار است، بیان کرد: در شهرستان درمیان نیز قرارگاه شهید ناصری ذیل قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) مباحث این چهار مجتمع آبرسانی را پیگیری میکند که با توجه به اعتبار 38 میلیارد تومانی در نظر گرفته شده که نقد میباشد شاهد تحولات بزرگی در بحث آبرسانی در شهرستان خواهیم بود.

تفاهم 40 کیلومتر اصلاح شبکه با بنیاد علوی

مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان در مورد هدررفت و فرسودگی شبکه های انتقال آب شهرستان، تصریح کرد: هدررفت آب و فرسودگی شبکه ها در شهرستان زیاد است لذا برای رفع مشکل سال گذشته تفاهم نامه ای با بنیاد علوی امضا کرده و مقرر شد 40 کیلومتر از خطوط انتقال که فرسودگی دارد را با خرید لوله و تجهیزات توسط بنیاد علوی و اصلاح شبکه توسط همکاران آب و فاضلاب پیگیری و انجام دهیم.

خسروی ادامه داد: این 40 کیلومتر اصلاح شبکه شامل 20 کیلومتر در نقاط روستایی و 20 کیلومتر در چهار شهر شهرستان میشود که کار اصلاح شبکه های فرسوده در شهرها به پایان رسیده است.

وی عنوان کرد: 20 کیلومتر اصلاح شبکه نیز در چهار روستای خونیکسار، تخته جان، آنیک و گیت انجام میشود که پیمانکار از سال گذشته در حال کار است. اصلاح شبکه در روستای خونیکسار به اتمام رسیده، در تخته جان قسمتی از اصلاح شبکه انجام و مابقی در حال کار است و اصلاح شبکه در روستاهای گیت و آنیک هنوز انجام نشده است.

مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان گفت: ان شاءالله با این 40 کیلومتر اصلاح شبکه از هدررفت آب در نقاط مختلف شهرستان جلوگیری و آب برای توزیع در سطح شهرستان ذخیره سازی میشود.

کمک خیر برای خرید امتیاز آب در روستای اِشک

خسروی در مورد پروژه آبرسانی روستای اِشک، خاطرنشان کرد: این پروژه با همکاری بسیج سازندگی و آب و فاضلاب شهرستان انجام شده است و بحث کمک خیر برای بحث آب در این روستا برای خرید امتیاز آب و لوله کشی داخل منازل برای مددجویان تحت حمایت امداد و بهزیستی این روستا که حدودا 100 خانواده میشوند، است.

دلیل سرریز شدن آب از مجتمع درمیان چه بود؟/ سرقت کابلهای مجتمع

وی در مورد سرریز شدن آب از مجتمع درمیان و هدررفت آب از این مجتمع در روز جمعه هفته گذشته 26 فروردین، توضیح داد: از مجتمع درمیان به چهار روستای درمیان، فورگ، اره فورگ و دادران آبرسانی میشود.

مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان افزود: این مجتمع از دشت اسدیه تامین آب میشود.

خسروی گفت: دلیل سرریز شدن آب از این مجتمع این بوده که متاسفانه روز قبلش تمام کابلهای مجتمع به سرقت رفته بود که طی تماس با نیروی انتظامی و فرماندار شهرستان پیگیری ها انجام و سارق دستگیر شد.

وی بیان کرد: سرریز شدن آب به این دلیل بوده که مخزن فورگ چون به صورت دستی توسط آبدار باز و بست میشود مقداری آب داشته و روزی که سرقت کابل انجام شده با بیان این مطلب که آب به روستای فورگ نرفته در حالی که چند ساعتی آب به سمت روستا رفته، شیرفلکه آب را باز نکرده و باز کردن شیرفلکه را به روز بعد موکول میکنند که به دلیل ذخیره بودن آب از قبل در مخزن با باز کردن شیر فلکه، مخزن پاسخگو نبوده و سرریز شده است.

مدیر شبکه آب و فاضلاب شهرستان درمیان در پاسخ به اینکه نظارت، نگهبانی و گشتهایی در مورد حفاظت از مجتمع های آبرسانی که اغلب در نقاط دورتر از روستاها است انجام میشود یا نه، اظهار کرد: همکاران آب و فاضلاب از مجتمع و مخازن شهری هر روز بازدید کرده و علاوه بر امر کُلر زنی بحث نظارت از مخازن و مجتمع های شهری را انجام میدهند و برای مجتمع های روستایی نیز یک نفر به عنوان آبدار مشخص شده که هر روز صبح باید کار کُلر زنی آب مخازن و نظارت را انجام دهد.

خسروی ادامه داد: در مورد مجتمع درمیان نیز آبدار این مجتمع هر روز صبح کار کلر زنی را انجام میدهد و فردای روزی که سرقت انجام شده وقتی برای کلر زنی رفته دیده آب نمی آید و وقتی بررسی کرده متوجه سرقت کابلهای مجتمع شده است.

انتهای پیام /

آبرسانی پایدار به روستاهای درمیان با اعتبارات محرومیت زدایی / از اصلاح 40 کیلومتر خط انتقال تا آبرسانی سیار به 35 روستا 2
آبرسانی پایدار به روستاهای درمیان با اعتبارات محرومیت زدایی / از اصلاح 40 کیلومتر خط انتقال تا آبرسانی سیار به 35 روستا 3
آبرسانی پایدار به روستاهای درمیان با اعتبارات محرومیت زدایی / از اصلاح 40 کیلومتر خط انتقال تا آبرسانی سیار به 35 روستا 4