سه‌شنبه 6 آذر 1403

آتش سوزی زاگرس؛ عمدی یا طبیعی؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آتش سوزی زاگرس؛ عمدی یا طبیعی؟

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از رادیو گفتگو، سرهنگ علی عباس نژاد، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در برنامه صبح و گفتگو با اشاره به اینکه متأسفانه هرسال با افزایش دما و افزایش حضور افراد مختلف در مناطق جنگلی و مراتع شاهد آتش سوزی‌هایی هستیم، گفت: امسال آتش سوزی‌ها زودتر از سال‌های قبل شروع شده است، به طوری که تاکنون صد مورد آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع گزارش شده است.

وی افزود: با وجود این آتش سوزی‌ها تمام استان‌های کشور آمادگی مقابله با ایجاد چنین شرایطی را دارند.

روشن کردن غیرقانونی آتش در جنگل‌ها

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور تأکید کرد: در 95 درصد از آتش سوزی‌های به وقوع پیوسته در جنگل‌ها و مراتع کشور این عامل انسانی است که مقصر شناخته می‌شود. از این میزان بخشی آتش سوزی‌های عمدی هستند و در مقابل بخش دیگری به دلیل بی توجهی افرادی است که در یک منطقه آتش افروزی کرده‌اند. عباس نژاد ادامه داد: آتش روشن کردن در جنگل عملی غیرقانونی است، با این حال برخی افراد در جنگل‌ها آتش روشن می‌کنند در حالی که بعد از ترک محل از خاموشی آن مطمئن نیستند.

تشکیل پرونده قضایی در آتش سوزی‌ها در خوزستان

وی گفت: برای بخشی از آتش سوزی‌های به وقوع پیوسته در استان خوزستان پرونده قضائی ایجاد شده است. این پرونده‌ها مربوط به کشاورزانی می‌شود که در مزرعه خود آتش روشن کرده‌اند، اما به دلیل شعله ور شدن آتش به نواحی جنگلی و مراتع اطراف زمین‌های کشاورز سرایت کرده و به منابع طبیعی خسارت وارد آمده است. به عبارتی آتشی بوده است که از کنترل فرد خارج شده و از مهار آن ناتوان شده است.

نیاز کاج‌های کهنسال به آتش

در ادامه برنامه صبح و گفتگو دکتر رامین رحمانی، عضو هیأت علمی دانشگاه درباره عمدی ضروری بودن برخی از آتش سوزی‌ها در مناطق جنگی گفت: یک حالت از آتش سوزی‌های عمدی مربوط به جنگل‌های کاج می‌شود. وقتی میوه مخروطی آن در درختان کهنسال سربسته است آتش به تولید مثل آن کمک می‌کند. به این شکل که میوه آن فشرده است و به خودی خود این میوه مخروطی باز نمی‌شود تا دانه در خاک قرار بگیرد. وی درباره آتش سوزی‌های طبیعی در دنیا افزود: در 5 نقطه جهان از جمله در کشور پرتغال و مناطقی از آفریقا آتش سوزی طبیعی دیده می‌شود. اما درباره ایران تحقیقات اثبات کردند که تمام آتش سوزی‌ها ناشی از رفتار عامل انسانی است و به شکلی که منطقه‌ای خود به خود تحت تأثیر گرما و خشکی گیاهان و یا برخورد صاعقه به تنه گیاهان آتش سوزی رخ دهد، دیده نمی‌شود.

بی توجهی زاگرس نشینان یک دلیل ایجاد آتش سوزی

این استاد دانشگاه تصریح کرد: درباره آتش سوزی منطقه زاگرس هم به این دلیل که بخشی از مردم غرب آن زراعت و دامداری می‌کنند از جمله عوامل ایجاد آتش سوزی می‌توان بی احتیاطی‌های اهالی اشاره کرد. وی با طرح گلایه‌ای در بخش پایانی گفت: به صراحت در قانون حفاظت از جنگل‌ها اشاره شده است که هنگام بروز آتش سوزی درکشور باید تمام امکانات دولتی در خدمت اطفاء حریق قرار بگیرد. اما شاهد هستیم محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه برای در اختیار قرار دادن امکانات دولتی صحبت از پول دادن می‌کند که این موضوع با کمک کردن دولت برای خاموش کردن آتش جنگل‌ها که در قانون تأکید شده تناقض دارد.