آخرین جزئیات قرارداد درصدی یا حق العمل کاری / نفع و ضرر در معامله متوجه آمر است
طبق ماده 357 قانون تجارت، حق العمل کاری خدمتی است که در آن یکی از طرفین (آمر) مجوز انجام معاملات را به دیگری (حق العمل کار) می دهد؛ در نتیجه انعقاد این قرارداد حق العمل کار به اسم خود ولی به حساب شخص دیگری که همان آمر می باشد معامله ای را انجام می دهد. نفع و ضرر این معامله متوجه آمر می باشد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نمونه معاهدات کار درصدی با موقعیتهای خاصی که رقم میزند خواهد توانست غایت و خواست کارگر و کارفرما را برطرف سازد، اما به جهت تنسیق معاهده کار کارکنان درصدی، نیاز است که موقعیتهای کاری امکان تشکیل اینگونه از معاهده را مهیا کرده باشد. تشکیل این رابطه نیازمند ایجاد یک رابطه کاری خواهد بود. رابطه کاری به وجود آمده میان کارفرما و کارگر نیز به گونه قطعی باید از معاهده کار تبعیت کند. مگر به هنگامی که شرایط خاصی وجود داشته باشد و قرارداد کار را به سمت و سوی دیگر هدایت کند.
از جمله نمونه کار درصدی میتوانیم به قرارداد کار موقت اشاره کنیم که البته دارای شرایط مخصوص به خود میباشد. این شرط تحت عنوان درصدی است و منجر به ایجاد شکل نوینی از همکاری میشود که البته برای هر دو طرف سود و منفعت به همراه خواهد داشت.
نمونههای فرم قرارداد کار درصدی همان معاهده کار بوده و بنا بر قانون و مقررات کار تنسیق خواهد شد که ضمن آن از ارتباط کاری بین فرد کارگر (مقصود کارپذیر است) و همچنین کارفرما سخن به میان میآید.
در یک نگاهی جامع قراردادهای کار درصدی به سه نوع دائم، موقت و نیز کار معین قسم بندی میشود. برای معاهدات درصدی با کارگر نیز بنابر این ترتیب میتوان معاهده را تنسیق کرد. از این جهت مانعی بر سر راه تنسیق هر سه گونه معاهده به چشم نمیخورد.
قرارداد حقالعمل کاری
به منظور وارسی ماهیت معاهده حقالعمل کاری و توانایی در تشخیص تفاوت آن با دیگر ماهیتهای حقوقی کلمه حقالعمل کاری، لازم میباشد که در ابتدا از اجزا و ارکان تشکیل دهنده هر یک از معاهدات اطلاعات لازم را به دست آوریم. اینگونه میتوانیم آن معاهده را از دیگر معاهدات موجود تشخیص دهیم.
براساس ماده 357 قانون تجارت؛ حق العمل یک فرد است که ما به ازای اخذ دستمزد (همان حقالعمل کاری) کاری را به نام خویش و نیز به حساب شخصی دیگر به مرحله انجام میرساند. از این جهت حقالعمل کار صرفا بابت به انجام رساندن امری که به وی واگذار شده است، حقالعمل مشخصی را اخذ میکند و عملا از منافع کاری که به انجام رسانیده است، سودی را نمیبرد.
دلایل استفاده از حق العمل کاری
الف. بسیاری از افراد ممکن است زمان، روابط و تخصص کافی برای پیدا کردن طرفهای معامله و عقد قراردادهای مناسب را نداشته باشند و به همین دلیل از خدمات حق العمل کارها و تخصص آنها در انعقاد معاملات و پیدا کردن طرف های معامله استفاده می کنند.
ب. حق العمل کاری، انعقاد قراردادها و انجام معاملات را برای تاجر در مکان های دور فراهم می سازد بدون آنکه نیازی به حضور وی یا صرف وقت و هزینه فراوان داشته باشد.
ج. تمایل به فاش نشدن نام طرف واقعی معامله نیز از دیگر دلایل رایج استفاده از حق العمل کارهاست.
شیوه تنظیم قرارداد حقالعمل کاری
متن مربوط به قراردادهای حقالعمل کاری، با اکتفا به عنوان توافق و روابط بین طرفین نگارش میشود. از این جهت، لازم بوده که متن معاهده، شامل تمامی شروط، تعهدات و نیز مطالبی باشد که جهت انجام توافق بین آنها در نظر انگاشته میشود.
برای این منظور معرفی کردن دو طرف معاهده حقالعمل کاری با اشاره نمودن به مشخصهها و نیز اطلاعات هویتی آنها صورت خواهد پذیرفت. در امتداد قرارداد هم لازم است که به دیگر جوانب مربوط به قرارداد، چون موضوع قرارداد، مبلغ مربوط به حق الزحمه، شروط و نیز توافقات با یک دیگر اشاره شود.
دستمزد حق العمل کار
دستمزدی که حق العمل کار در مقابل خدمات خود دریافت می دارد را حق العمل یا کمیسیون است. در این خصوص قانون تجارت بیان می کند که حق العمل کار در صورتی مستحق دریافت دستمزد است که معامله انجام شود یا اینکه عدم انعقاد قرارداد منتسب به خود آمر باشد.
آنچه که ما گاها در زبان فارسی با عنوان کمیسیون می شنویم نیز از عبارت کمیسیونر در زبان فرانسوی گرفته می شود که با این موضوع در ارتباط است. در واقع کمیسیون همان حق العمل و کمیسیونر نیز حق العمل کار است.
بیشتر بخوانید:
جزئیات شکایت کارگر از کارفرما بابت نپرداختن ذخیره مرخصی
پرداخت حق مسکن وظیفه کارفرما است / جزئیات شکایت کارگر از کارفرما بابت نپرداختن حق مسکن
اعتیاد کارگر در قانون کار / کارفرما حق اخراج کارگر درگیر اعتیاد را ندارد
جزئیات کسر از حقوق کارگر توسط کارفرما
پرداخت بیمه وظیفه کارفرماست / شکایت کارگر از کارفرما درصورت عدم پرداخت حق بیمه
جزئیات حقوق کارگران کارواش در قانون کار / کارفرما حق پرداخت نکردن حقوق به کارگر را ندارد
اعتیاد کارگر در قانون کار / کارفرما حق اخراج کارگر درگیر اعتیاد را ندارد