جمعه 5 بهمن 1403

آیا استفاده از فیلتر شکن مجازات دارد؟

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
آیا استفاده از فیلتر شکن مجازات دارد؟

این روزها بحث فروش و استفاده از فیلترشکن‌های قانونی و همچنین مجازات تعیین شده برای استفاده از فیلترشکن به یکی از موضوعات خبرساز حوزه فضای مجازی تبدیل شده است.

آیا امکان ارائه فیلترشکن مجاز وجود دارد؟، در پاسخ به این پرسش باید گفت که هیچ مرجعی برای ارائه فیلترشکن مجاز و یا دریافت مجوز برای ارائه فیلترشکن مجاز، وجود ندارد. پس در نتیجه پاسخ به این پرسش منفی است؛ یعنی به هیچ عنوان مرکزی که فیلترشکن مجاز ارائه دهد، وجود ندارد.

آیا احتمال دارد فیلترشکن، گوشی و یا دستگاه را هک کرد؟ «بله» پاسخ کوتاه برای این پرسش است و در ادامه باید اعلام کرد: این احتمال وجود دارد فیلترشکن‌هایی که نصب می‌کنید، آلوده باشند وداده‌های شما را به سرقت برده و اطلاعات دستگاه شما را بدست آورند. وقتی از فیلترشکن استفاده می‌کنید، سازنده فیلترشکن این قابلیت را دارد که به سرور دستگاه یا گوشی دسترسی پیدا کرده و ترافیک شبکه آن را تحت کنترل در بیارود.

در نتیجه از یکسو ممکن است نرم‌افزار فیلترشکن، بدافزار بوده و اطلاعات شما را سرقت کند و از سوی دیگر، کسی که فیلترشکن را می‌فروشد یا مالک سرور آن است و به جزئیات آن دسترسی دارد، بتواند ترافیک شبکه مشتری را کنترل و پیگیری کرده و از طریق این موضوع داده‌ها مشتری را به سرقت ببرد.

در نهایت برای رفع مشکلات اینچنینی و دریافت بهترین پاسخ برای پرسش‌ها و ابهامات خود در این حوزه، نیاز است به یک وکیل سایبری متخصص مراجعه کنید.

آیا استفاده از فیلترشکن مجازات دارد؟ بهترین پاسخ به این پرسش این است که برابر ماده 53 قانون مجازات اسلامی (ماده 25 قانون جرایم یارانه‌ای) که در مورد فیلترشکن در آن صحبت شده است، نمی‌توانیم بگوییم این جرم، مجازات دارد.

همچنین در بند الف ماده 753 به این موضوع اشاره شده است که تولید، یا انتشار، یا توزیع و یا در دسترس قرار دادن، یا معامله داده‌ها یا نرم‌افزارها یا هرنوع ابزار الکتریکی که صرفا به‌منظور ارتکاب جرایم یارانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد، جرم محسوب می‌شود. البته در برخی مواقع در دادسراها در خصوص این موضوع صدور قرار انجام گرفته و کیفر خواست صادر شده ولی واقعیت این است که این ماده شامل استفاده از فیلترشکن نمی‌شود.

در این ماده قانونی و در این ماده 753، گفته شده «ابزار الکترونیکی که صرفا به‌منظور ارتکاب جرایم یارانه‌ای به‌کار برده می‌شود» درحالیکه فیلترشکن اینگونه نیست زیرا در بسیاری از مواقع از فیلترشکنبه منظور امن کردن ترافیک مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا بهره‌برداری از سایت‌هایی که به خاطر تحریم‌ها، دسترسی به آنها برای‌مان بسته شده است؛ درنتیجه این ماده شامل آن نمی‌شود.

به‌طبع آن امکان مجازات فردی که اقدام به فروش فیلترشکن می‌کند، وجود ندارد منتها بازهم مشاهده شده که بعضا دادسراها در این مورد، کیفر خواست صادر کرده‌اند.

وجود VPN‌های دولتی، ابهام بعدی است که در مورد آن باید به این موضوع اشاره کرد که درحال حاضر هیچ VPN دولتی وجود نداشته و در هیچ کجا VPN به‌صورت دولتی ارائه نمی‌شود. البته در برخی سازمان‌های دولتی، برای مجموعه خود از VPN‌هایی استفاده می‌کنند که بیشتر قابلیت امن‌سازی ترافیک را دارد، نه اینکه فیلترینگ را دور بزند.

تمام این موضوعات مطرح شده، مورد تائید علیرضا طباطبایی کارشناس و متخصص حوزه وکالت سایبری است. این وکیل جرایم رایانه‌ای که تجربه بالایی در خصوص موارد مرتبط به مشکلات فضای مجازی دارد، می‌تواند به علاقمندان این حوزه و کسانی که با مشکلاتی در این خصوص روبرو شده‌اند، مشاوره‌های تخصصی ارائه دهد.

تماشاخانه

ببینید | دیپلمات‌های آمریکایی در هند خودروهای خود را با ریکشا عوض کردند

ببینید | جام جهانی قطر عامل رونق فرودگاه دبی / یک و نیم میلیون مسافر دیگر و رکورد 64 میلیون مسافر

فیلم های دیگر کانال عصر ایران در تلگرام
آیا استفاده از فیلتر شکن مجازات دارد؟ 2
آیا استفاده از فیلتر شکن مجازات دارد؟ 3