سه‌شنبه 16 بهمن 1403

اجرای طرح مطالعاتی توسعه اقتصادی در 512 روستای آذربایجان‌شرقی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اجرای طرح مطالعاتی توسعه اقتصادی در 512 روستای آذربایجان‌شرقی

تبریز - ایرنا - عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز و پژوهشگر حوزه اقتصاد روستائی با اشاره به تدوین برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزائی روستاهای کشور، گفت: اجرای این طرح در 512 روستای منتخب از 51 دهستان در سطح روستاهای آذربایجان شرقی مورد مطالعه قرار می‌گیرند.

دکتر محسن آقایاری روز سه شنبه در گفت و گویی اظهار کرد: سال گذشته قرارداد پژوهشی با عنوان "تدوین برنامه توسعه اقتصادی و اشتغالزائی روستاهای منتخب استان آذربایجان شرقی با رویکرد مشارکتی" به کارفرمائی سازمان جهاد کشاورزی و مشاوره و مجری گری دانشگاه تبریز و نظارت عالی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان منعقد شد.

وی با اشاره به فعالیت حدود 40 نفر از پژوهشگران و کارشناسان خبره حوزه اقتصاد روستایی در این طرح، افزود: براساس جز یک بند الف ماده 27 قانون برنامه ششم توسعه کشور مقرر شده است، این مطالعات در سطح کشور و در یکهزار و 280 روستا اجرا شود که از این تعداد، 512 روستا سهمیه 2 سال اول در آذربایجان شرقی است.

آقایاری ادامه داد: کار پژوهشی این طرح توسط تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز شامل اینجانب و آقایان دکتر اکبر رحیمی و دکتر حسین کریم زاده و چند نفر از سایر همکاران به عنوان مشاور و در مجموع 40 نفر متشکل از هیئت علمی، دانشجویان ارشد و دکتری و دانش آموختگان این رشته مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به کلیات و نحوه اجرای قرارداد گفت: مبلغ قرارداد 24 میلیارد و 500 میلیون ریال و مدت قرارداد در ابتدا 6 ماه تعیین شده بود که باتوجه به شیوع ویروس کرونا تمدید شده است، این طرح در سه فاز تدوین شده که فاز اول شامل کلیات، چهارچوب نظری و روش شناسی طرح تمام شده و مرحله دوم شامل شناخت و رجوع و تحلیل برای 512 روستا انجام شده است.

آقایاری اضافه کرد: فاز سوم مطالعات که بخش مهم طرح است شامل هماهنگی لازم برای مراجعه میدانی تیم مطالعاتی به 512 روستا و برگزاری جلسات مشارکتی با حضور همه اقشار مردم اعم از اصناف، کشاورز، دامدار و باغبان جلسه برگزار شده است و ماحصل این جلسات تحت عنوان جلسات ارزیابی مشارکتی نامگذاری می‌شوند.

وی ادامه داد: قابلیت‌ها، پتانسیل‌ها، مسائل و مشکلات و هر آنچه که در ارتباط با توسعه و اشتغالزائی روستاها اهمیت داشته باشد، اطلاعات کمی و کیفی در مورد توسعه روستا جمع آوری شده است و این مرحله را اواخر پاییز 98 تمام کرده و از اول زمستان سال گذشته وارد فاز بررسی داده‌ها شده‌ایم که به دلیل شیوع کرونا روند طبیعی کار به تاخیر افتاده است، اما هم اکنون در حال نتیجه گیری و تدوین گزارش نهائی هستیم.

مسئول تیم تحقیقاتی در خصوص ضمانت اجرائی و کاربردی شدن یافته های پژوهشگران دانشگاه تبریز در سیستم اجرائی استان و امکان کاربردی شدن تحقیقات، گفت: براساس جز یک بند الف ماده 27 قانون برنامه ششم، برای این طرح‌ها جایگاه قانونی تعریف و مقرر شده برای این برنامه‌ها از محل صندوق ذخیره ارزی و بودجه سالانه اعتباراتی و تسهیلاتی جهت اجرائی شدن اختصاص یابد و ضمانت اجرائی دارد.

وی با بیان اینکه بازخوردهای زیادی از طرف کارفرما و ناظر دریافت کرده و اصلاحاتی بوجود آورده ایم تا مدل کاربردی مطلوبی به وجود آید، افزود: امید است بعد از اتمام مطالعات تئوری و اختصاص بودجه‌های اعتباری و سنوات، نتایج تحقیقات عملیاتی شوند.

به گزارش ایرنا، از چند سده اخیر و با رشد پرشتاب صنعت و فناوری در جهان، عقب‌ماندگی مناطق روستایی بیشتر عیان شده است. از آن‌جایی که روستاییان نسبت به شهرنشینان دارای درآمد کمتری هستند و از خدمات اجتماعی ناچیزی برخوردار هستند، اقشار روستایی فقیرتر و آسیب‌پذیرتر محسوب می‌شوند که منجر به مهاجرت آنان به سمت شهرها نیز می‌شود. علت این امر نیز پراکندگی جغرافیایی روستاها، نبود صرفه اقتصادی برای ارایه خدمات اجتماعی، حرفه‌ای و تخصصی‌نبودن کار کشاورزی می باشد که به همین جهت برای رفع فقر شدید مناطق روستایی، ارتقای سطح و کیفیت زندگی روستاییان، ایجاد اشتغال و افزایش بهره‌وری آنان، تمهید «توسعه روستایی» تدوین شد. بنا بر تعریف، برنامه‌های توسعه روستایی جزئی از برنامه‌های توسعه هر کشور محسوب می‌شوند که برای دگرگون‌سازی ساخت اجتماعی - اقتصادی جامعه روستایی بکار می‌روند. این امر در میان کشورهای جهان سوم که دولت‌ها نقش اساسی در تجدید ساختار جامعه به منظور هماهنگی با اهداف سیاسی و اقتصادی خاصی به عهده دارند، به اجرا گذاشته می شوند.

*س_برچسب‌ها_س*