سه‌شنبه 2 بهمن 1403

اختلاف در اداره امسال نمایشگاه کتاب

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
اختلاف در اداره امسال نمایشگاه کتاب

برخی از تشکل‌های فرهنگی نشر در اعتراض به نگاه تبعیض آمیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدیریت نمایشگاه کتاب تصمیم به ترک حضور در این رویداد گرفته‌اند.

برخی از تشکل‌های فرهنگی نشر در اعتراض به نگاه تبعیض آمیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدیریت نمایشگاه کتاب تصمیم به ترک حضور در این رویداد گرفته‌اند.

به گزارش خبرنگار مهر، در اتفاقی عجیب در مدیریت سی و سومین دوره از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به عنوان اعتراض به نگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیریت این نمایشگاه در تضعیف تشکل‌های فرهنگی نشر و تقویت این رویه که این تشکل‌ها در سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران مشارکت نداشته و حذف شوند، مدیران و جمعی از اعضای تشکل‌های بزرگ فرهنگی نشر از جمله انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان و انجمن فرهنگی ناشران آموزشی از حضور در نمایشگاه سال آینده تا این لحظه انصراف داده و شنیده‌ها حاکی از آن است که برخی از ناشران بزرگ عضو این تشکل‌ها نیز چنین تصمیمی داشته و از ثبت‌نام برای حضور در نمایشگاه کتاب منصرف شده‌اند.

در این زمینه پیگیری‌های خبرنگار مهر حاکی از این است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره جدید فقط اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و اتحادیه تعاونی ناشران آشنا را به عنوان تشکل‌های قانونی نشر به رسمیت می‌شناسد و در نتیجه سابقه اجرایی و توان تخصصی انجمن‌های فرهنگی ناشران در تصمیم‌گیری و اجرای نمایشگاه کتاب را نادیده گرفته است. در همین رابطه در زمینه انتخاب اعضای کمیته ناشران داخلی نمایشگاه کتاب تهران نیز هیچیک از اعضای این تشکل‌ها به همکاری دعوت نشده‌اند و از آنها خواسته شده صرف و در صورت تمایل می‌توانند مسئولیت اداره سالن‌ها را بر عهده داشته و مجری تصمیمات کمیته باشند.

در همین زمینه خبرنگار مهر کسب اطلاع کرد پس از برگزاری چند جلسه میان رئیس، قائم مقام و رئیس شورای نظارت بر نمایشگاه با مدیران این انجمن‌ها و وعده صدور حکم عضویت در کمیته برای آنها از سوی رئیس نمایشگاه، این وعده در نهایت عملی نشده و از آنها خواسته شده تا دو نماینده برای بررسی صلاحیت اداره سالن‌های مختلف به کمیته ناشران داخلی معرفی کنند که این موضوع منجر به دلخوری شدید این انجمن‌ها شده و آنها با اعلام انصراف حضور این انجمن‌ها در نمایشگاه اعلام کرده‌اند که مدیران و برخی از اعضای صاحب‌نام این تشکل‌ها نیز در نمایشگاه حضور نخواهند داشت.

این اتفاق‌ها در مدیریت نمایشگاه کتاب تهران در حالی شکل گرفته است که انجمن‌های فرهنگی نشر بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شده‌اند و برخی از آنها بیش از بیست سال است که فعالیت داشته و بر اساس اهداف فرهنگی، مسئولیت برگزاری بخش‌های تخصصی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را تاکنون مدیریت می‌کرده‌اند.

در این زمینه بیان این نکته نیز قابل توجه است که معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با عنوان واسپاری امر و نمایشگاه کتاب به بخش خصوصی نشر طی سال‌های گذشته سعی کرده تا در امور مدیریتی نمایشگاه کتاب جز در موارد حاکمیتی کمترین دخالت را داشته باشد با این همه اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و تعاونی ناشران ایران (آشنا) تنها تشکل‌هایی هستند که در این زمینه از حمایت وزارتخانه برخوردار بوده‌اند. در کنار این مساله نوع نگاه این دو نهاد که در هر دوره از مدیریت آنها دارای جهت‌گیری‌های خاص بوده است اصطکاک‌های زیادی را در میان بدنه نشر ایران برای مدیریت نمایشگاه کتاب تهران ایجاد کرده است که این موضوع در سال جاری احتمال حذف تشکل‌های فرهنگی نشر از مدیریت نمایشگاه کتاب تهران را بسیار جدی تر کرده است.

پیگیری‌ها مهر حاکی از آن است که زمان تنطیم این گزارش تشکل‌های فرهنگی مجری در نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب تهران در اعتراض به این رویه، شامل انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان، انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی و انجمن فرهنگی ناشران آموزشی تصمیم به ترک حضور در این دوره از نمایشگاه کتاب گرفته‌اند.