دوشنبه 1 بهمن 1403

اختلال عملکرد جنسی در زنان را بشناسید

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
اختلال عملکرد جنسی در زنان را بشناسید

محققان کشور در یک مطالعه تحقیقاتی، به بررسی یکی از مهمترین اختلال‌های زندگی زنان که گاه موجبات از هم پاشیده شدن کانون خانواده را فراهم می‌کند پرداخته و عوامل موثر بر آن را معرفی کرده‌اند. محققان کشور در یک مطالعه تحقیقاتی، به بررسی یکی از مهمترین اختلال‌های زندگی زنان که گاه موجبات از هم پاشیده شدن کانون خانواده را فراهم می‌کند پرداخته و عوامل موثر بر آن را معرفی کرده‌اند. حمل رنج ناشی...

محققان کشور در یک مطالعه تحقیقاتی، به بررسی یکی از مهمترین اختلال‌های زندگی زنان که گاه موجبات از هم پاشیده شدن کانون خانواده را فراهم می‌کند پرداخته و عوامل موثر بر آن را معرفی کرده‌اند.

حمل رنج ناشی از آثار روانی مشکلات جنسی برای زوجین مشکل بوده و در روند تداوم زندگی زناشویی، رضایت و کیفیت زندگی زوجین اثرگذار است. شایع‌ترین نوع اختلال جنسی در زنان، اختلال کمبود میل / برانگیختگی است. محققان در سال 2013، پس از انجام کارهای مفهومی، تجربی و کلینیکی، دسته تشخیصی جدیدی را از طریق ترکیب اختلال کمبود میل جنسی و اختلال برانگیختگی جنسی معرفی نموده و آن را اختلال میل / برانگیختگی جنسی نامیدند. طبق اعلام انجمن روانپزشکی آمریکا، علائم این اختلال شامل کاهش یا عدم میل به رابطه جنسی، کاهش یا عدم وجود خیالات / افکار جنسی، شروع نکردن یا کاهش شروع فعالیت جنسی، فقدان یا کاهش لذت و علاقه جنسی و کاهش احساسات تناسلی و غیر تناسلی است.

به گفته متخصصان، در موارد پیشرفته تر این اختلال، فرد دچار بیزاری جنسی می‌شود و از تماس جنسی به طور کامل پرهیز می‌کند. سلامت یا اختلال در روابط جنسی زوجین، بر عملکرد فردی و اجتماعی آن‌ها اثرگذار بوده و در ایجاد یا فقدان حس کامیابی و نشاط آن‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند. بنابراین میل جنسی پایین می‌تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر سلامت و کیفیت زندگی زنان داشته باشد و به سطوح بالای نارضایتی از زندگی و شریک زندگی منجر شود. زنان دارای این اختلال، تصویر بدنی مختل، عزت نفس پایین، دلبستگی عاطفی کمتر نسبت به همسر، احساسات منفی ازجمله ناامیدی، عصبانیت و از دست دادن زنانگی، پریشانی روان شناختی و پریشانی جنسی بیشتری را تحمل می‌کنند و کیفیت رابطه زناشویی در آن ها نسبت به گروه سالم بسیار پایین تر است. همچنین وجود اختلال میل / برانگیختگی جنسی در زنان می‌تواند به سایر اختلالات جنسی نیز دامن بزند.

اهمیت بالای این موضوع، گروهی از محققان کشورمان از دانشگاه لرستان را بر آن داشته تا در خصوص آن، یک مطالعه علمی پژوهشی را انجام دهند. در این مطالعه، تجارب زیسته زنان مبتلا به اختلال میل / برانگیختگی جنسی مورد بررسی و موشکافی قرار گرفته است.

این تحقیق با مشارکت 30 نفر از زنان مبتلا به اختلال فوق مراجعه کننده به مراکز خدمات روان شناختی شهر اصفهان انجام شده و ابزار پژوهش برای جمع آوری داده های مورد نیاز آن، مصاحبه حضوری نیمه ساختاریافته بوده است.

طبق نتایج این تحقیق، تجارب این بیماران در 5 مقوله محوری زیر طبقه بندی شدند: عوامل فردی، ناکارآمدی زندگی زناشویی، عوامل محیطی اجتماعی، پیامدها و ملاحظات درمانی.

به گفته فاطمه رضایی، دانشیار و پژوهشگر گروه روانشناسی دانشگاه لرستان و دیگر همکارانش در این تحقیق، «عوامل فردی مورد اشاره دارای مضامین اصلی ویژگی‌های روان شناختی، نگرش‌های ناکارآمد و فقدان مهارت بوده و موضوع ناکارآمدی زندگی زناشویی نیز شامل مضامین اصلی فرایند ازدواج، تعارضات زناشویی، همسر بازدارنده و ناهمخوانی جنسی است».

این محققان می گویند: «همچنین مضامین اصلی عوامل محیطی اجتماعی شامل عوامل فرهنگی اجتماعی، تاریخچه رشدی و سبک زندگی ناسالم است و پیامدها و ملاحظات درمانی نیز مشتمل بر مضامین اصلی موانع و محدودیت‌های درمان، عوامل تسهیل گر و انتظارات و خواسته‌های درمانی هستند».

یافته های این پژوهش نشانگر آن است که اختلال کم میلی جنسی، اختلالی چندبعدی است و پیامدهای منفی قابل توجهی بر عملکرد و کیفیت زندگی زناشویی این بیماران دارد.

رضایی و همکارانش معتقدند: «شناخت هر دسته از علل روانشناختی می‌تواند برای محققین و درمانگران نویددهنده کشف راهکارهای مؤثر برای درمان روانشناختی به منظور کمک به بهبودی بیماران گردد».

آن ها می افزایند: «با توجه به یافته ها و علایم تجربه شده و پیامدهای بیماری و انتظارات شرکت کنندگان از درمان به نظر می‌رسد که روان شناسان و روانپزشکان برای درمان این بیماری باید رویکردی جامع و همه جانبه در اختیار داشته باشند و بتوانند برای هر کدام از علایم و پیامدهای این بیماری و عوامل اثرگذار در سبب شناسی این بیماری، مجموعه ای از الگوهای درمانی و تکنیک های علمی، به روز و مؤثر را در اختیار داشته باشند و به فراخور نیازها و علایم بیماران از آن در فرایند درمان بهره جویند».

همچنین در این تحقیق اشاره شده است که در نظر گرفتن فرهنگ و شرایط فرهنگی اجتماعی نیز می‌تواند در ایجاد یک چارچوب مفهومی کارآمدتر در برنامه های پیشگیرانه و یا مداخله ای برای جمعیت در معرض خطر ابتلا به مشکلات جنسی کمک کننده باشد و ممکن است که بدون اتخاذ رویکرد فرهنگ محور، شواهد مهمی از دست برود.

قابل ذکر است از این یافته ها، یک مقاله علمی پژوهشی تهیه شده که فصلنامه «پژوهشنامه زنان» وابسته به پژوهشگاه علوم‌انسانی و مطالعات‌فرهنگی به انتشار آن پرداخته است.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

اختلال عملکرد جنسی در زنان را بشناسید 2