یک‌شنبه 4 آذر 1403

از ترجیح بیماری سگ یک آمریکایی بر کارگران معدن تا قتل نماینده تام‌الاختیار مصدق در کرمان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
از ترجیح بیماری سگ یک آمریکایی بر کارگران معدن تا قتل نماینده تام‌الاختیار مصدق در کرمان

مسلما همه پهنه ایران اسلام از دوران سلطه آمریکا بر این کشور زخمهایی به تن دارد و دیار کریمان نیز از این اوضاع بی نصیب نبوده است؛ برای نمونه ترجیح بیماری سگ آمریکایی بر کارگران معدن مس سرچشمه یکی از کوچک جنایات آمریکا بر مردم کرمان بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از راه آرمان؛ بدون شک استکبار جهانی به رهبری آمریکا بازدنده اصلی وقوع انقلاب اسلامی در ایران است چرا که آمریکا تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هر کاری را که اراده می کرد در کشور ایران انجام می داد و بی پروا دست به انواع جنایات علیه مردم ایران می زد.

البته این جنایت ها چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و چه بعد از آن توسط آمریکا علیه مردم ایران صورت می گرفت؛ آمریکائیها در جای جای ایران اسلامی مطابق میل خودشان رفتار می کردند و در این میان کرمان مستثنی نبود.

اما شاید مرور خاطرات دوران سرسپردگی ایران نسبت به آمریکا برای این افراد خالی از لطف نباشد تا بدانند ماهیت استکباری آمریکا هیچگاه تغییر نمی کند حتی اگر حاکمان چونان دوران پهلوی غلامان حلقه به گوش آمریکا باشند و مردم دم نزنند.

ترجیح بیماری سگ آمریکایی بر کارگران معدن مس سرچشمه

یکی از مکانهایی که آمریکایی ها در کرمان تحت سلطه خود درآورده بودند معدن مس سرچشمه بود؛ در این زمان بیشتر مهندس‌های ایرانی توسط رژیم پهلوی برکنار شدند و به جای آنها از مستشاران آمریکایی استفاده کردند که آنها با رفتارهای تحکم‌آمیز مردم را تحقیر می‌کردند و هیچ ارزشی برای مردم قائل نبودند و این موضوع در خاطرات کارکنان صنعت مس کرمان کاملا مشهود است.

انتقال سگ مریض آمریکایی با آمبولانس مخصوص به کرمان

اصغر میرزا علیان به مدت 18 سال استاد کار معدن مس بوده که حدود 5 سال از آن در دوره پهلوی بوده، وی در کتاب انقلاب اسلامی در رفسنجان که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده از وضع فرهنگی حاکم بر معدن و رفتار آمریکایی‌ها چنین می‌گوید:

«از سال 1352 به سرچشمه رفتم و مشغول کار شدم. تمام کارهای سرچشمه زیر نظر کارشناسان آمریکایی بود. زمانی که جهت بازدید از بنای خانه‌های مهندسین و کارشناسان می‌رفتم، خجالت‌آور بود. دستشویی‌ها رو به قبله بود. سگ مخصوص آمریکایی‌ها از خانه‌ها حفاظت می‌کردند. خوردن مشروبات الکلی و جشن‌های مفتضح و مبتذل در حد گفتن نیست. سالن آمفی‌تئاتر پر از مشروبات و آلات لهو و لعب بود... امنیت شغلی در بین کارگران در زمان شاه بسیار کم بود به محض حرف زدن و اعتراض بلافاصله بیرون می‌کردند کسی جرأت اعتراض نداشت حتی در صورت مریض شدن سگ آمریکایی آمبولانس مخصوص با راننده به کرمان جهت مداوا فرستاده می‌شد ولی اگر کارگری مریض می‌شد به زور به درمانگاه برده می‌شد.»

حذف متخصصین ایرانی از امورات معدن مس سرچشمه

همچنین رمضان جمالی پاقلعه که مدتی به عنوان مترجم مجتمع مس سرچشمه مشغول کار بوده و به دلیل مسئولیتش ارتباط نزدیکی با خارجیان داشت و یکبار نیز به خاطر دفاع از حقوق یک کارگر با رئیس حفاظت سرچشمه درگیر شد و تا آستانه اخراج پیش رفت، وضع فرهنگی و سیاسی حاکم بر این مجتمع را چنین توصیف می‌کند:

«اگر خیلی‌ها معنی سلطه را از دیگران شنیده بودند و دین‌زدایی را تا حدی احساس می‌کردند ما خود در متن سلطه قرار داشتیم و آمریکایی‌ها در سرچشمه همه کاره بودند و روحانیت اجازه ورود به سرچشمه را نداشتند. وضعیت کارگران در سرچشمه بسیار بد و اسفناک بود و آنچه بیش از هر چیز آن‌ها را رنج می‌داد سلطه کامل کارفرمایان آمریکایی بر آن‌ها بود... اگر آمریکایی از کارگری خوشش نمی‌آمد او را اخراج می‌کردند هیچ مقامی نمی‌توانست از او دفاع کند.

در مجتمع مس سرچشمه خفقان و سلطه بیش از حد آمریکایی‌ها کارگران به صف تظاهرات و مبارزه کشید. رفتار آمریکایی‌ها با کارکنان مثل رفتار ارباب با رعیت خود بود با این تفاوت که ارباب با رعیت از یک ملیت و فرهنگ هستند حال آن‌که دردآور است با ملیت و فرهنگ بیگانه چنین رفتاری داشتند. متخصصین و تحصیل‌کرده‌ترین افراد ایرانی اجازه دخالت در کارها را نداشته تا چه برسد به کارگران. گرچه ایرانیان با درایت و زیرکی رموز کار را تا حدی دریافتند.»

*س_ قتل نماینده تام الاختیار مصدق در کرمان ارمغان کودتای آمریکایی 28 مرداد / به آتش کشیده شدن مغازه های چهارراه کاظمی در جریان کودتا_س*

سیدمحمدعلی گلاب‌زاده در گفتگو با راه آرمان گفت: هیچ زمانی آمریکا نه تنها با ما بلکه با تمام کشورهایی که تلاش خود را معطوف به استقلال خود داشته اند، بر سر مهر نبوده است و این مسئله از جنگ ویتنام تا جنگ های کذایی دیگر کاملا مشهود و همه این موارد مکتوب است.

وی با اشاره به کودتای 28 مرداد سال 1332 توسط آمریکایی ها بیان کرد: این امر بدیهی است که این کودتا لطمه قابل توجهی به تمامیت ارضی، استقلال و ارزش های ملی ما زد اما مردم کرمان نیز در این رهگذر بی نصیب نبودند؛ چرا که اگر این کودتا صورت نمی گرفت، قتل سرگرد سخایی رئیس شهربانی کرمان که نماینده تام الاختیار مصدق بود در کرمان صورت نمی گرفت.

این تاریخ شناس کرمانی ادامه داد: اگر این کودتا اتفاق نمی افتاد؛ فرماندهی لشکر کرمان در مقابل رئیس شهربانی سرگرد سخایی آن برخورد زشت و بد را نداشت و زمینه ای به وجود نمی آمد که تعداد زیادی از مغازه ها و مطب ها در چهار راه کاظمی شهر کرمان به آتش کشیده شوند و حوادث دیگر موجب لطمه قابل توجه به مردم کرمان نمی شد.

دخالت آمریکایی ها از مسائل کلان کشور تا مناسبات استانی

گلاب زاده با تأکید بر برخوردهای کلان آمریکا در عرصه های سیاسی و امنیتی ابراز کرد: این دولت معمولا از کل به جز می رود به این معنی که اول ایران را نشانه می گیرد و بعد تسلط خود را بر جاهای مختلف اعمال می کند؛ بنابراین مشاهده می کنیم که اقدامات کلان آمریکا حتی تأثیر مستقیم و جز بر مسائل کرمان می گذارد و کرمان نیز در این زمینه آسیب قابل توجهی می بینید.

وی تصریح کرد: اگر چه آمریکا نسبت به کشورمان نظر سو داشت تا چوب لای چرخ انقلاب بگذارد اما آفتاب انقلاب به گونه ای بود که این شمع کوچک و ناچیز در مقابل آن تاب و مقاومت نیاورد و اینگونه بود که در روزهای آخر آمریکایی ها تسلیم شدند و انقلاب پا گرفت.

این تاریخ شناس کرمانی اظهار کرد: قبل از انقلاب مداخلات آمریکا در ایران به صورت مستمر وجود داشت که البته این ارتباط یک طرفه بود؛ به این معنی که آنها در تلاش بودند که بر منابع ما تسلط پیدا کنند تا زمینه ای را به وجود بیاورند که ایران جزیره آرامش آنها باشد.

گلاب زاده با بیان اینکه مستشاران متعدد آمریکایی در ایران بودند که همواره تلاش آنان بر این بود که در مسائل ایران دخالت داشته باشند و به همین دلیل حضور آنان در جاهای مختلف کاملا محسوس بود، گفت: پس از انقلاب آمریکایی ها دست از شیطنت خود بر نداشتند و طرح های مختلفی را به منظور سرکوب و شکست انقلاب طراحی کردند؛ اما نتوانستند آرامشی را برای خود حفظ کنند.

انتهای پیام /