سه‌شنبه 6 آذر 1403

اعزام گروه‌هایی خارج از سهمیه زائر به حج / 1.2 میلیون‌نفر از مردم در نوبت‌اند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
اعزام گروه‌هایی خارج از سهمیه زائر به حج / 1.2 میلیون‌نفر از مردم در نوبت‌اند

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، حج امسال با توجه به کاهش ارزش پول ملی از یک سو و افزایش تورم از سوی دیگر نسبت به سال‌های گذشته رشد چشمگیری خواهد داشت؛ تا جایی که پیش‌بینی اولیه برای هزینه این سفر معنوی 120 میلیون تومان است که به نظر می‌رسد با رشد نرخ دلار این قیمت به 150 میلیون تومان هم برسد.

با توجه به گرانی سفر حج تمتع آن هم برای زائرانی که سال‌ها سپرده‌گذاری کرده‌اند تا بتوانند با هزینه مناسبی عازم این سفر شوند، صرفه‌جویی در هزینه‌ها به منظور کاهش هزینه سفر نقش اساسی و انکارناپذیری دارد. کاهش تعداد نیروهای ستادی و اجرایی، کاهش زمان حضور در عربستان، انتقال کادر اجرایی در ساختمان‌های اداری، اعزام کارگزاران به جای نیروهای ستادی و سپردن برخی امور به آن‌ها و همچنین تغییراتی در شیوه حمل و نقل زائران در عربستان از جمله راهکارهای کاهش هزینه حج تمتع به شمار می‌رود. (اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا و اینجا بخوانید)

اعزامی گروهی از افراد بدون نوبت و هزینه به حج تمتع

بخش دیگر از اقداماتی که می‌تواند موجب کم شدن هزینه سفر زائران به حج تمتع شود، مدیریت اعزام‌های افرادی است که با هزینه زائران به حج تمتع مشرف می‌شوند. هر ساله گروهی از قاریان قرآن در قالب کاروان نور برای امور تبلیغاتی به حج تمتع اعزام می‌شوند که البته فعالیت آن‌ها به خواندن تلاوت قرآن و جمع‌خوانی آیات الهی در مسجدالحرام و مسجدالنبی (ص) خلاصه می‌شود. همچنین جمعی از مبلغان و و زبان‌دان‌ها به غیر از روحانیون کاروان‌ها و گروهی برای تولید محتوای سمعی و بصری یا حتی مستند و خبرهای مکتوب و تصویری به این سفر معنوی بدون پرداخت هزینه یا نوبت به حج تمتع می‌روند و حتی برخی از آن‌ها برای حضور در سرزمین وحی حق مأموریت ارزی دریافت می‌کنند.

هزینه گروه‌هایی که بدون سهمیه عازم حج می‌شوند، از کجا تأمین می‌شود؟

حضور برخی فعالان مذهبی و گاهی برخی با عنوان «آرایشگر» یا حتی گروهی در قالب کاروان اعزامی هواپیمایی نیز از دیگر مواردی است که از این قاعده مستثنی نیست. حضور این گروه‌ها در حج تمتع به معنای تأمین هزینه‌های پرواز، اسکان، تغذیه و تدارکات، بیمه، مشاعر، حمل و نقل، درمان و... است. این گروه‌ها حتی به صورت سهمیه ثابت برای سازمان‌هایی مانند صداوسیما اعمال می‌شود و این امر در حالی است که در شورای عالی حج سهمیه‌ای در این زمینه اختصاص پیدا نکرده است.

با توجه به اینکه نهادهای متولی اعزام زائران به حج تمتع نیز ردیف بودجه‌ای برای اعزام گروه‌های ذکر شده ندارند، به نظر می‌رسد هزینه اعزام این افراد در مجموع هزینه تشرف زائران محاسبه می‌شود. در حالی که ممکن است حتی یک زائر از پرداخت هزینه تحمیل شده رضایتی نداشته باشد. از طرفی نیز بسیاری از زائران خانه خدا در سال‌های اخیر با افزایش هزینه حج برای تشرف به این سفر معنوی بعد از سال‌ها انتظار، خودرو، زمین، طلا و... را می‌فروشند تا هزینه سفر خود را تأمین کنند.

درست است که حج تمتع با توجه به حضور میلیونی زائران از کشورهای مختلف فرصت مناسبی برای تبلیغ است، اما شیوه اعزام گروه‌های مختلفی که خارج از چارچوب مصوبه شورای عالی حج است، باید نظام‌مند شود. چرا که کسی مخالف حضور این گروه‌ها و تبلیغ اسلام و ایران نیست، ولی باید هزینه این اعزام‌ها به صورت حاکمیتی تأمین شود، نه از جیب زائر!

اراده‌ای برای تغییر شیوه اعزام حج تمتع هست؟

مسؤولان هزینه حج تمتع را پنج هزار دلار عنوان کرده‌اند، اما برآورد هزینه‌هایی که در این سفر می‌شود، مشخص نیست و می‌توان با ارائه برخی راهکارها این مبلغ را کاهش داد. آن طور که از برآیند جلسات اخیر مسؤولان حج و زیارت به نظر می‌رسد، ادامه روند قبلی اعزام‌هاست. آیا باید دید اراده‌ای برای ایجاد تغییرات به نفع زائران وجود دارد یا خیر.

در حج تمتع سال جاری که سهمیه ایران 39 هزار و 635 نفر بود، سه هزار نفر از این سهمیه را عوامل اجرایی و ستادی و گروه‌های مختلف خارج از زائرانی که سال‌ها ودیعه‌گذاری کرده‌اند، تشکیل دادند. این امر در حالی است که سه درصد سهمیه هر کشور باید به آن‌ها اختصاص پیدا کند و باقی سهمیه به زائران در نوبت حج تعلق گیرد. در صورتی که هر سال از تعداد نیروهای ستادی و اجرایی حج کاسته شود، بر تعداد زائران افزوده خواهد شد و به این ترتیب حدود یک میلیون و 200 هزار زائری که منتظر تشرف به حج تمتع هستند، زودتر به این سفر مشرف خواهند شد.

به گزارش فارس، در حج تمتع سال آینده قرار است 87 هزار و 500 نفر از کشورمان مشرف شوند که البته رئیس سازمان حج و زیارت از تلاش برای اعزام 90 هزار نفری زائران خبر داده است. البته هنوز تفاهم‌نامه حج امضا نشده و شنبه هفته آینده هم‌زمان با 17 دی‌ماه تیم ایرانی برای مذاکرات حج و امضای تفاهم‌نامه عازم عربستان خواهد شد. پس از امضای تفاهم‌نامه و مشخص شدن ارز اختصاص یافته به عملیات حج 1402 هزینه نهایی حج نیز اعلام خواهد شد. همچنین بر اساس برنامه سازمان حج و زیارت، نام‌نویسی حج آینده از 30 دی‌ماه آغاز می‌شود.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

سازمان حج و زیارت

حج تمتع سهمیه حج 1402 راهکار کاهش هزینه حج حج از جیب زائر این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
اعزام گروه‌هایی خارج از سهمیه زائر به حج / 1.2 میلیون‌نفر از مردم در نوبت‌اند 2
اعزام گروه‌هایی خارج از سهمیه زائر به حج / 1.2 میلیون‌نفر از مردم در نوبت‌اند 3
اعزام گروه‌هایی خارج از سهمیه زائر به حج / 1.2 میلیون‌نفر از مردم در نوبت‌اند 4
اعزام گروه‌هایی خارج از سهمیه زائر به حج / 1.2 میلیون‌نفر از مردم در نوبت‌اند 5