افزایش دستمزد کارگران موجب رونق و افزایش تولید میشود
تهران - ایرنا - تحلیلگر مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه بزرگترین مشکل تولید، کمبود تقاضای موثر است، گفت: افزایش دستمزد کارگران باعث افزایش قدرت خرید و تقاضای موثر در جامعه خواهد شد که در نهایت به افزایش تولید و منجر به استفاده از ظرفیت خالی بنگاههای اقتصادی میشود.
«سعید فتحی سارانی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا در خصوص افزایش دستمزد سال آینده کارگران و انتقادها به این موضوع، اظهار داشت: زمانی افزایش نرخ دستمزد موجب ضربه به تولید میشود که هزینه تولید بیش از نرخ ارز تغییر کند. سال 96 تا کنون نرخ ارز هفت برابر شده در حالی که دستمزد در سال آینده نسبت سال 96 کمتر از شش برابر خواهد شد؛ پس موجب کاهش قدرت رقابت کالای داخلی در برابر با کالای خارجی نمیشود.
بزرگترین مشکل تولید، کمبود تقاضای موثر است
وی افزود: اکنون بزرگترین مشکل بخش تولید، کمبود تقاضای موثر است و کارخانهها و واحدهای صنعتی و تولیدی زیر ظرفیت کار میکنند، این در حالی است که اگر دستمزد کارگران که اقشار ضعیف جامعه هستند، افزایش یابد به دلیل میل بالای نهایی مصرف، باعث افزایش قدرت خرید در جامعه خواهد شد و به رونق و افزایش تولید کمک میکند.
این کارشناس و تحلیگر مسائل اقتصادی ادامه داد: افزایش دستمزد کارگران به صورت غیرمستقیم موجب رشد تقاضای مؤثر میشود؛ با افزایش درآمد و قدرت خرید کارگران انتظار است که آمار ازدواج و نرخ باروری بالا بروند و این امر نیز به تقاضاهای موثر منجر خواهد شد.
وی با بیان اینکه بحث تعدیل نیرو با افزایش دستمزد کارگران قابل طرح نیست، گفت: کشوری که از نظر تجاری با موانع مختلف همچون تحریم مواجه است، رشد مصرف داخلی مهمترین سیاست در افزایش تقاضا است.
عدم افزایش دستمزد باعث افزایش فاصله طبقاتی و بیعدالتی میشود
فتحی سارانی افزود: حتی در مباحث اقتصاد متعارف نیز بحث تعدیل نیرو با افزایش دستمزد زمانی مطرح میشود که نرخ ارز ثابت بوده باشد.
وی بیان داشت: امکان دارد که افزایش دستمزد موجب افزایش تورم شود، ولی مالکان سرمایه، سفته بازان و دولت تورم 40 درصدی را بر اقتصاد تحمیل میکنند، در صورتی که اگر قدرت خرید نیروی کار افزایش نیابد علاوه بر کاهش تقاضا موجب افزایش فاصله طبقاتی و بیعدالتی میشود. اینکه حتما افزایش دستمزد موجب رشد تورم میشود، نیز قطعی نیست، زیرا افزایش تولید با توجه به ظرفیت خالی بنگاهها، موجب استفاده از صرفههای ناشی از مقیاس و کاهش هزینه متوسط تولید خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه اکنون فاصله زیادی بین سبد معیشت و دستمزد کارگران وجود دارد، گفت: امسال بخشی از این خلا پوشش داده شد؛ از طرفی عملکرد وزارت کار و صمت در تعیین دستمزد نیز قابل تقدیر است. این دو وزارتخانه درواقع از جامعه کارگری و کارفرمایی دفاع و با افزایش قدرت خرید به بخش تولید نیز کمک کردهاند
دستمزد منطقهای تعیین شود
فتحی سارانی با تاکید بر اینکه عملکرد دولت در دفاع از نزدیک کردن دستمزد کارگران به سبد معیشت خوب بود، بر تعیین دستمزد منطقهای تاکید کرد و گفت: وزارت کار باید دستمزد را منطقهای تعیین کند، چرا که هزینههای زندگی و سبد معیشت در کلانشهرها بیشتر از شهرستانهای کوچک و روستاهاست که باید تعیین دستمزد بر اساس مناطق جغرافیایی و هزینههای زندگی در اولویت قرار گیرد تا دستمزد به سبد معیشت برسد.
وی بیان داشت: باید اطلاعاتی از صنایع مختلف تهیه شود و نسخهای یکسان برای همه مناطق کشور و همه صنایع در نظر گرفته نشود که این امر کار سختی نیست؛ ضمن اینکه به توسعه متوازن نیز کمک میکند و باعث میشود تا کارفرماها در مناطق کوچک شهری و روستایی اقدام به راهاندازی کارخانهها و کارگاهها و استفاده از نیروی بومی کنند.