"الغدیر" و "کمال صالح" در معرض خطر تشنگی
مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی با اشاره به کاهش میزان نزولات آسمانی در سال آبی جاری نسبت به سال گذشته گفت: اگر وضعیت بارشها به همین منوال باشد شاهد کاهش میزان منابع آبی ذخیرهسازی شده در پشت سدهای استان به ویژه سد کمال صالح اراک و الغدیر ساوه خواهیم بود.
عزتاله آمرهای در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در دریاچه سد 277 میلیون متر مکعبی الغدیر ساوه 109 میلیون مترمکعب بوده و 39 درصد مخزن سد پر آب است، در حالی که میزان آب ذخیره شده در مخزن سد الغدیر در مدت مشابه سال گذشته بالغ بر 191 میلیون مترمکعب و معادل 69 درصد بوده است.
وی افزود: هم اکنون میزان دبی ورودی به سدالغدیر ساوه متاثر از کاهش بارندگیها بسیار ناچیز بوده و به 1.20 مترمکعب رسیده در حالی که در سال قبل و در همین زمان سه متر مکعب میزان دبی ورودی به این سد استان بوده است.
آمرهای ادامه داد: همچنین حجم آب ذخیره شده در دریاچه سد 95 میلیون متر مکعبی کمال صالح اراک 51 میلیون مترمکعب بوده و 54 درصد مخزن سد پر آب است، در حالی که میزان آب ذخیره شده در مخزن سد کمال صالح در مدت مشابه سال گذشته بالغ بر 75.6 میلیون مترمکعب و معادل 80 درصد بوده است.
وی با اشاره به بارندگی روزهای اخیر و تاثیر آن بر میزان دبی ورودی به سدهای استان گفت: این میزان بارش که بسیار ناچیز بوده است تاثیرچندانی در افزایش میزان دبی ورودی به سدهای استان نداشته است. از آنجاکه حوضه آبریز خشک است بارشهای اخیر بر زمین نشسته و جریان آبی در رودخانهها حاصل نشده است که بخواهد وارد سدها شود.
مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی در پاسخ به این پرسش که در صورت کاهش میزان نزولات آسمانی در سال جاری مشکلی در تامین آب شرب مردم استان بوجود نخواهد آمد، گفت: با وجود کاهش بارشها در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل مشکل خاصی در تامین نیاز شهروندان به مصرف آب شرب در سال آینده نخواهیم داشت. گرچه از مردم استان انتظار میرود با توجه به شرایط کنونی فصل آبی و کاهش نزولات آسمانی برای برقراری منابع آبی پایدار در حوزه شرب همکاری لازم را بعمل آورده و در مصرف آب صرفه جویی کنند.
وی افزود: با توجه به کاهش میزان بارندگیها مقرر شده است که منابع آبی از سدهای استان مانند تمامی سدهای کشور برای کشت پائیزه کشاورزان تخصیص نیابد و تنها برای مصارف شرب در نظر گرفته شود و در حال حاضر هر میزان کاهش منابع آبی ذخیره سازی شده در دریاچه های سد الغدیر و کمال صالح به دلیل تخصیص آن به مصارف شرب است.
آمره ای در عین حال تصریح کرد: بیشترین آبگیری سدها معمولا از اواخر فصل زمستان آغاز میشود چرا که جریان یافتن آب در رودخانه ها متاثر از بارش های پائیزی زمان بر بوده و بخشی از آن توسط کشاورزان برای کشت پائیزه بهرهبرداری میشود و نهایتا از اواخر فصل زمستان و اوایل بهار میزان دبی ورودی به سدها افزایش یافته و آبگیری انجام میشود.
گفتنی است، سد الغدیر ساوه با 265 متر طول تاج و حجم 277 میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتنی است که در سال 72 با هدف تأمین برق و آب کشاورزی 23 هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شد.
این سد براساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات سیل، تولید انرژی الکتریکی، اشتغالزایی و ایجاد مراکز گردشگری احداث شده است و از ویژگیهای مسیر انتقال آب در سد الغدیر این است که آب از طریق کانال اصلی به طول حدود 10 کیلومتر به شبکه اصلی آبیاری منتقل میشود.
در پی وقوع سیل در فصل بهار 98 و تکمیل شدن تراز آبی سد الغدیر ساوه، این سد در هشتم اردیبهشت ماه همان سال پس از 22 سال، سرریز کرد.
سد کمال صالح اراک نیز در جنوبیترین نقطه شهرستان شازند با ظرفیت و حجم 95 میلیون مترمکعب برای اولین بار در طول 7 سال اخیر، در اسفندماه سال 1397 و فصل زمستان به میزان 8 مترمکعب در ثانیه سرریز کرد.
آب این سد تاکنون دو مرتبه در فصل بهار سرریز داشته است که این سرریز به سمت سد مروک در استان لرستان در 10 کیلومتری سد کمال صالح هدایت میشود. این سد از نوع سنگریزهای است، ارتفاع تاج سد به 12 متر و ارتفاع سد به 80 متر میرسد و در 45 کیلومتری جنوب شازند و 78 کیلومتری اراک واقع شده است.
سد کمال صالح بالغ بر 40 میلیون مترمکعب نیاز آبی استان را تأمین میکند و 62 درصد شهر اراک را پوشش آبی داده است.
انتهای پیام