چهارشنبه 16 اردیبهشت 1405

انبارها پر و بازار خالی! / تولیدکنندگان مخالف گرانی اند

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
انبارها پر و بازار خالی! / تولیدکنندگان مخالف گرانی اند

بازار لوازم خانگی سال جدید را با ترکیبی از رکود 100 درصدی، انباشت کالا و نبود مشتری آغاز کرده است؛ وضعیتی که می‌تواند در صورت تداوم، زنجیره تولید تا توزیع را با چالش‌های جدی مواجه کند.

تولیدات جدید لوازم خانگی همچنان در انبار‌ها باقی مانده‌اند و فروشندگان در حال مواجهه با رکود 100 درصدی هستند و این وضعیت باعث شده تا مصرف‌کنندگان تنها در شرایطی اقدام به خرید کنند که نیاز واقعی به تعویض کالا پیدا کنند درادامه وضعیت بازار لوازم خانگی را به ویژه پس از جنگ با رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران بررسی می‌کنیم:

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در گفت‌وگو با تابناک با اشاره به شرایط حاکم بر بازار این روزهای لوازم خانگی گفت: خوشبختانه در حال حاضر از نظر تأمین کالا با مشکل خاصی مواجه نیستیم و برخلاف برخی نگرانی‌ها، کمبود محسوسی در بازار دیده نمی‌شود و انبارها نیز از موجودی قابل قبولی برخوردار هستند. با این حال، نکته قابل توجه این است که هنوز هیچ‌گونه تصمیم‌گیری رسمی و قطعی در زمینه تغییر قیمت‌ها صورت نگرفته و بازار از نظر نرخ‌گذاری در حالت انتظار و بلاتکلیفی به سر می‌برد، موضوعی که خود به نوعی بر رکود حاکم دامن زده است.

اکبر پازوکی در ادامه با اشاره به فضای روانی بازار افزود: در روزهای اخیر شایعات و زمزمه‌هایی درباره احتمال افزایش قیمت‌ها در میان فعالان بازار و حتی مصرف‌کنندگان مطرح شده، اما باید تأکید کرد که این صحبت‌ها هنوز جنبه رسمی پیدا نکرده و تا زمانی که تولیدات جدید سال جاری به‌صورت گسترده وارد چرخه توزیع نشوند، نمی‌توان درباره قیمت‌های جدید به‌طور دقیق اظهارنظر کرد و در حال حاضر بخش زیادی از تولیدات جدید در انبارها باقی مانده و به دلیل شرایط نامناسب بازار، روند توزیع آن‌ها با کندی مواجه شده است.

او با تشریح وضعیت توزیع‌کنندگان گفت: بسیاری از توزیع‌کنندگان از اسفندماه سال گذشته، به‌ویژه از تاریخ 9 اسفند که بازار تحت تأثیر شرایط خاص و تنش‌های ناشی از جنگ قرار گرفت، با انباشت کالاهای فروش‌نرفته مواجه شدند و این شرایط باعث شد که عملاً جریان خرید و فروش متوقف شود و بازار وارد یک رکود کم‌سابقه و حتی می‌توان گفت بی‌سابقه شود که در چنین وضعیتی، نه تنها کالاهای جدید به‌خوبی عرضه نشدند، بلکه موجودی‌های قبلی نیز روی دست فروشندگان باقی ماند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در ادامه با ابراز نگرانی از تداوم این وضعیت بیان کرد: ادامه این رکود می‌تواند تبعات جدی برای کل زنجیره این صنعت، از تولیدکننده تا فروشنده، به همراه داشته باشد و بسیاری از واحدهای تولیدی با کاهش نقدینگی و افت فروش مواجه شده‌اند و اگر این روند ادامه پیدا کند، خطر تعطیلی برخی از این واحدها دور از انتظار نخواهد بود به همین دلیل انتظار داریم دولت با درک شرایط حساس موجود، بسته‌های حمایتی مؤثر و هدفمندی را برای حمایت از تولیدکنندگان و فعالان این حوزه در نظر بگیرد.

پازوکی همچنین به برنامه‌های پیش‌رو برای بررسی مشکلات این صنعت اشاره کرد و گفت: در نظر داریم جلساتی با تولیدکنندگان برگزار کنیم تا به‌صورت دقیق‌تر ریشه مشکلات، کمبودها و خلأهای موجود در بازار شناسایی شود و هدف ما این است که با همکاری همه بخش‌ها، از تولید تا توزیع، راهکارهایی عملی برای بهبود وضعیت بازار ارائه دهیم. البته باید تأکید کرد که در حال حاضر مشکل اصلی نه در تأمین کالا، بلکه در کاهش تقاضا و افت شدید قدرت خرید مردم است.

او در ادامه با اشاره به میزان رکود در بازار اظهار داشت: پیش از آغاز سال نو و حتی در ماه‌های منتهی به عید نوروز، بازار با رکود قابل توجهی مواجه بود و طبق برآوردها، حدود 80 درصد کاهش در معاملات ثبت شد اما با تشدید شرایط پس از آن، این رکود عملاً به مرز 100 درصد رسید و بازار به حالت نیمه‌تعطیل درآمد که متأسفانه حتی پس از کاهش نسبی تنش‌ها نیز بازار هنوز نتوانسته به شرایط عادی بازگردد و همچنان با کاهش شدید تقاضا روبه‌رو هستیم.

پازوکی در توضیح رفتار مصرف‌کنندگان بیان کرد: در شرایط فعلی، الگوی خرید مردم به‌طور محسوسی تغییر کرده است و مصرف‌کنندگان تنها زمانی اقدام به خرید لوازم خانگی می‌کنند که واقعاً ناچار باشند؛ یعنی زمانی که وسیله‌ای کاملاً از کار افتاده و دیگر امکان تعمیر آن وجود ندارد اقدام به خرید می کنند در غیر این صورت، افراد ترجیح می‌دهند خرید خود را به تعویق بیندازند؛ چرا که با محدودیت‌های اقتصادی و کاهش توان مالی مواجه هستند و اولویت را به هزینه‌های ضروری‌تر می‌دهند.

پازوکی درباره احتمال تغییر قیمت‌ها تصریح کرد: بر اساس برآوردهای فعلی، اگر قرار باشد تغییری در قیمت‌ها اعمال شود، این موضوع احتمالاً از اوایل اردیبهشت‌ماه عملیاتی خواهد شد اما با این حال، باید توجه داشت که هم تولیدکنندگان و هم انجمن‌های مرتبط تمایل چندانی به افزایش قیمت ندارند چرا که به‌خوبی می‌دانند هرگونه افزایش قیمت می‌تواند رکود بازار را عمیق‌تر کرده و قدرت خرید مصرف‌کنندگان را بیش از پیش کاهش می دهد بنابراین رویکرد غالب این است که با حفظ قیمت‌های مناسب، زمینه برای تحریک تقاضا و خروج تدریجی بازار از رکود فراهم شود.

او در بخش دیگری از سخنان خود به روند افزایشی قیمت‌ها در سال گذشته اشاره کرد و گفت: در ماه‌های دی و بهمن سال گذشته، پیش از بروز شرایط بحرانی اخیر، قیمت لوازم خانگی بین 5 تا 25 درصد افزایش یافت که این افزایش‌ها از دید بسیاری از فعالان بازار، فاقد توجیه منطقی بود و همین موضوع نیز تا حدی بر کاهش تقاضا تأثیر گذاشت اما در شرایط کنونی نیز تأکید ما این است که نباید با طرح موضوع افزایش قیمت فضای بازار را ملتهب کرد چرا که این امر می‌تواند موجب تشدید بی‌اعتمادی مصرف‌کنندگان و تعمیق رکود شود.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون، هیچ افزایش قیمتی در بازار اعمال نشده و دلیل آن نیز این است که تولیدکنندگان هنوز عرضه گسترده محصولات جدید خود را آغاز نکرده‌اند و قیمت‌گذاری نهایی نیز انجام نشده است. با این حال، آنچه امروز بیش از هر چیز در بازار به چشم می‌خورد، رکودی عمیق و فراگیر است که خروج از آن نیازمند مجموعه‌ای از اقدامات هماهنگ، از جمله حمایت‌های دولتی، بهبود شرایط اقتصادی و افزایش قدرت خرید مردم خواهد بود.