انتقاد از اقدام خودسرانه شرکت دخانیات ایران / مخالف با درج عکس یوز ایرانی روی پاکت سیگار
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به خبر درج عکس یوز ایرانی بر روی پاکت سیگار از سوی شرکت دخانیات ایران واکنش نشان داد و گفت: و هرگونه فعالیت در این باره منوط به کسب نظر از این سازمان است و سازمان نظر مخالف این موضوع است.
به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ چندی پیش خبری مبنی بر درج نماد یوزپلنگ ایرانی روی پاکت سیگار طی یک ماه آینده مطرح شد که این امر سبب اعتراض سازمان محیط زیست و جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نسبت به این امر شد.
حسن اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در این باره اظهار داشت: با عنایت به شرح وظایف سازمان حفاظت محیط زیست که تنها متولی حفاظت و حراست از حیات وحش کشور است و هرگونه فعالیت در این باره منوط به کسب نظر از این سازمان است، با توجه به بررسیهای کارشناسی و بازخورد منفی از این اقدام در رسانهها و شبکههای اجتماعی، این سازمان نظر مخالف خود را با درج تصویر یوز ایرانی بر روی پاکتهای سیگار اعلام میدارد.
همچنین این امر نیز سبب واکنش جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران شد و این جمعیت در پایگاه اطلاع رسانی خود بیانیه زیر را اعلام کرد: یوزپلنگ ایرانی یکی از نمادهای نشاندهنده حیات است که تلاش زیادی برای تداوم نسل آن انجام شده است، حال این نماد ملی قرار است به نماد کالایی سرطانزا و کشنده تبدیل شود؛ سیگار با نماد یوزپلنگ ایرانی.
آیا ورود یک کالای مرگآفرین و سرطانزای مطلق به بازار، جای افتخار دارد که از نشان یوز ایرانی برای آن استفاده میکنند؛ درحالی که سیگار با هر نشان و هر نوعی، مضر و مرگآفرین است و این مسئله بر هیچکس پوشیده نیست!
استفاده از نشان یوزپلنگ ایرانی برای تبلیغ خلاف قوانین ملی و بینالمللی است
استفاده از نشان یوزپلنگ ایرانی یک تبلیغ دخانی محسوب شده و خلاف قوانین ملی و بینالمللی ازجمله ماده 11 کنوانسیون معاهده بینالمللی دخانیات (FCTC) مصوب سال 1384 در جلسه کنفرانس اعضا است؛ که طبق آن باید بستهبندی ساده با اعمال 30 درصد سطح هر طرف پاکت را طرحها یا پیامهای سلامتی و زیانهای دخانیات بپوشاند، همچنین طبق ماده 3 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات هر نوع تبلیغ، حمایت، تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات ممنوع است و طبق ماده 5 همین قانون پیامهای سلامتی و زیانهای دخانیات باید مصور و حداقل 50 درصد سطح هر طرف پاکت سیگار (تولیدی - وارداتی) را پوشش دهد که علاوه بر آن طبق تبصره ماده 5 استفاده از تعابیر گمراهکننده مانند ملایم، لایت، سبک و مانند آن ممنوع است.
به طور قطع استفاده از تبلیغات این چنینی باعث گرایش بیشتر نوجوانان و جوانان به این کالای سرطان زاست که در غیر این صورت نیازی به استفاده از این واژه ه و نمادها نخواهد بود، درحالیکه باید تصاویر بیماریهای سرطان و غیره که ناشی از استعمال دخانیات است روی آن درج شود.
حال سؤال اینجاست که شرکتهای دخانیت با وجود اطلاع از این موارد چگونه اقدام به چنین فعالیتهایی می کنند؟ آیا از آمار مرگ و میر سالانه 60 هزار نفر مصرفکننده آن اطلاعی ندارند؟
شرکت دخانیات ایرانبه قوانین توجه کنند
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران ضمن غیرقانونی دانستن این موضوع نگرانکننده، خواستار منع آن و ملزم کردن شرکتهای دخانی به رعایت قوانین از طرف مسئولان ذیربط بهویژه وزارت صمت شد و افزود: انتظار میرود که نهادهای مربوطه بر اساس وظیفه خود، نسبت به ممانعت از تولید کالاهای دخانی اینچنینی، کنند.