چهارشنبه 3 بهمن 1403

اهداف و پیامدهای سفر نانسی پلوسی به تایوان

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

دکتر ایرج مزارعی *

بالاخره هواپیمای بویینگ C- 40 نانسی پلوسی ریس مجلس نمایندگان امریکا بجای عبور از دریای چین جنوبی بر فراز جزیره برنئو اندونزی پرواز کرد و در فرودگاه بین‌المللی شهر تایپه پایتخت تایوان 24 میلیونی به زمین نشست و به گمانه زنی‌ها در خصوص سفر یا عدم سفر ریس مجلس نمایندگان امریکا به این جزیره مورد مناقشه پایان داد و عالی‌ترین مقام امریکا مجددا بعد از 25 سال بار دیگر وارد منطقه مورد مناقشه امریکا و چین شد.

در خصوص اهداف و پیامد‌های این سفر و واکنش کشور چین به این سفر دلایل متعددی میتوان مطرح کرد که در این جا به ذکر چند مورد اکتفا میکنم:

1- هدف اصلی امریکا از این سفر جابجا کردن زمین بازی از "میدان ژئواکونومیک " به "میدان ژئوپلتیک " میباشد.

2 - امریکا به علت دست برتر در " میدان ژئوپلتیک " تمایل زیادی به وارد کردن چپن به این میدان بازی دارد.

3 - راهبرد مهار چین با هدف ایجاد تنش در مرز‌های چین از اهداف دیگر سفر است.

4 - اقناع افکار عمومی داخل امریکا بواسطه فساد مالی شوهر نانسی پلوسی و احیای حزب دموکرات در انتخابات آتی از اهداف دیگر سفر میباشد.

5 - تلاش مضاعف امریکا برای مهار چین و توقف روند قدرت یابی چین در ابعاد مختلف.

6 - این سفر را میتوان در قالب دکترین تحریک هوشمند و خشونت آمیز امریکا نیز تحلیل کرد.

7 - واکنش چین به این سفر از سطح وزیر امور خارجه به سطح عالی سیاسی که همان ریس جمهور است، ارتقا یافت.

8 - به نظر میرسد که واکنش نظامی چین از سطح برگزاری یک رزمایش نظامی بالاتر نمیرود که در 13 مرداد با محاصره تایوان نیز عملیاتی خواهد شد.

9 - دکترین" چین واحد " مهمترین راهبرد این کشور است و تحت هیچ شرایطی تجزیه چین در مانیفست این کشور قابل تصور نمیباشد.

10 - در بعد بین المللی، سه کشور روسیه، ایران و سوریه اولین کشور‌هایی بودند که این سفر را محکوم و از دکترین چین واحد حمایت رسمی کردند.

11 - به جهت حجم بالای روابط اقتصادی و قدرت هسته‌ای طرفین هیچ گونه جنگی بین امریکا و چین قابل تصور نمیباشد، هرچند دنیای سیاست دنیای منافع ملی است و در عین حال شناور هم میباشد.

12 - در آینده نیز به کرات ما شاهد " همگرایی " و " واگرایی "دو کشور آمریکاو چین در ابعاد مختلف خواهیم بود و این بحران‌ها نیز بطئی و مقطعی میباشند و عملا اثری بر ارتباطات ماهوی این دو کشور نخواهند گذاشت.

* کارشناس روابط بین الملل