جمعه 27 تیر 1404

اهدای گواهینامه درجه یک هنری به ابوالفضل پورعرب

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
اهدای گواهینامه درجه یک هنری به ابوالفضل پورعرب

گواهینامه درجه یک هنری به ابوالفضل پورعرب بازیگر پیشکسوت سینما اهدا شد.

به گزارش مشرق به نقل از اداره کل روابط عمومی سازمان سینمایی، آیین اهدای گواهینامه درجه یک هنری به ابوالفضل پورعرب بازیگر پیشکسوت سینما با حضور رئیس سازمان سینمایی و جمعی از هنرمندان و مدیران برگزار شد. دراین مراسم رائد فریدزاده ضمن خوشامدگویی به حاضران با اشاره به برپایی این مراسم در سازمان سینمایی با بیان اینکه اینجا، خانه تمام سینماگران عزیز کشور است گفت: برگزاری چنین مراسم هایی و دیدن آثار قدیمی هنرمندان ما را دوباره به یاد و خاطره گذشته های نه چندان دور می برد که در پس ذهن ما محفوظ مانده بود و دوباره زنده می شود.

رییس سازمان سینمایی ادامه داد: تماشای نسخه ترمیم شده فیلم «عروس» من را به یاد صحبت رولان بارت در کتاب «اتاق روشن» انداخت که شخصیت آن با دیدن عکس مادر به دوران کودکی سفر کرد. با دیدن فیلم‌های پورعرب بخشی از خاطرات ما زنده می‌شود. او برای ما یادآور یک شخصیت خوش تیپ، خوش بیان و خوش چهره روی پرده نقره ای است که سوپراستار نسل من بود. فیلم «عروس» در نوع خودش یک فیلم کالت و یگانه است که هنوز هم برای نسل فعلی تاثیر گذار است.

وی با قدردانی از مدیرانی که طی چهار دهه گذشته سبب ساز چنین تولیداتی در سینمای ایران شدند گفت: باید مدیون و قدردان کسانی باشیم که این فرصت را فراهم کردند و اینکه چه کسانی و در چه مقطعی باعث شدند این سینما زنده بماند، افرادی که هر کدام به نوبه خودشان عمر و جوانی خود را برای رشد و ارتقا سینما گذاشتند و اوقات شخصی و خانوادگی خود را صرف حفظ سینما به عنوان یک میراث فرهنگی و هنری کشور کردند و ما باید قدردان آنها باشیم و باید عملکرد هر کدام از آنها در ظرف زمانه خودشان ارزیابی کرد.

درجه هنری برای وفاداری پورعرب به مردم اهدا شد

شهرزاد راستانی مدیرکل اداره نظارت بر مشاغل، مراکز و مجامع هنری سازمان سینمایی در توضیحاتی درباره اهدای گواهینامه درجه یک هنری گفت: یکی از وظایف ما در سازمان سینمایی تشکیل پرونده برای هنرمندانی است که در رشته‌های مختلف هنری در حوزه سینما فعالیت می‌کنند؛ پس از تشکیل پرونده، فعالیت آن‌ها در کمیته‌ای تخصصی مطرح و در شورای ارزشیابی درجه نهایی تصویب می‌شود.

وی ادامه داد: این مراسم قرار بود به مناسبت زادروز ابوالفضل پورعرب در تیرماه برگزار شود، اما متاسفانه با ضایعه در گذشت مادر ایشان رو به رو شدیم و هم‌زمان کشور درگیر جنگ دوازده روزه شد و امروز کنار یکدیگر قرار گرفتن ما نشان دهنده وجود امید است.

راستانی بیان کرد: با افتخار گواهینامه درجه یک هنری را نه تنها برای فعالیت‌های حوزه بازیگری بلکه برای سال‌ها استقامت، نجابت و وفاداری ابوالفضل پورعرب نسبت به مردم، تقدیم می‌کنیم و امیدوارم سایه او سال‌ها بر سر سینمای ایران مستدام باشد.

پورعرب خدمت زیادی به سینمای ایران کرده است

سپس کامران قدکچیان کارگردان پیشکسوت سینما که در فیلم های «آواز تهران» و «بهشت پنهان» با این بازیگر همکاری داشته است، گفت: تحمل زحمت، کوشش مداوم و استقامت هنرمندان در سینماست که در نهایت باعث تقدیر از آن‌ها می‌شود. سینما حرفه‌ای بسیار بی‌رحم بوده و به شدت زندگی خانوادگی افراد را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. بنابراین یک سینماگر مسیری بسیار دشوار را طی می‌کند تا در نهایت به ماندگاری برسد.

وی ادامه داد: پس از انقلاب، دوره اول سینمای ایران شکل گرفت که مربوط به فیلم‌های جنگی و انقلابی بود. سپس نوبت به فیلم‌های اجتماعی و خانوادگی رسید که دوره درخشان سینمای ایران به شمار می‌رود و فیلم‌های مربوط به آن در دنیا مورد توجه قرار گرفت. آن زمان جشنواره‌های بین‌المللی به لطف حضور فیلم‌هایی از سینمای ایران بود که کامل می‌شدند.

این سینماگر پیشکسوت یادآور شد: بهروز افخمی در آن دوره چهره‌ای را معرفی کرد که بعدها سینمای ایران از وجود او بهره بسیار برد. پورعرب در دوران فعالیت حرفه‌ای خود در آثار بسیار مهم و ارزشمندی از سینمای اجتماعی حضور داشته است. من در چندین فیلم به عنوان کارگردان و یا تدوینگر با او همکاری داشتم و می‌دانم که او بسیار به سینمای ایران خدمت کرده است.

سینما هنر با ارزشی است

محمد متوسلانی، کارگردان و بازیگر پیشکسوت هم با بیان اینکه افتخار داشته در «دو روی سکه» با پورعرب همکار باشد، بیان داشت: برگزاری مراسم تقدیر امر بسیار با ارزشی است اما نیاز دارد تا کلیت سینما مورد تاکید ویژه قرار گرفته و به آن توجه شود. امیدوارم روزی برسد که مردم، سینماگران و تمامی هنرمندان از وضعیت هنر هفتم احساس رضایت کنند.

وی با بیان اینکه سینما هنر بسیار با قدمتی است، ادامه داد: سینما در کشورهای مختلف، تجربیات گوناگونی را پشت سر گذاشته است. نسل جوان فعال در سینما و تئاتر دارای توان و استعداد بسیاری هستند. امیدوارم سینمای ایران بار دیگر به جایگاه شایسته خود دست پیدا کند.

پورعرب یک نفس تازه در سینمای این سرزمین بود

در ادامه ابوالفضل صادق نژاد دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان در سخنانی گفت: هنرمندان در دل مردم جای دارند و دستیابی به چنین جایگاهی، اهمیت و ارزش والایی دارد و نعمت ویژه‌ای است که خدا به آن‌ها عطا کرده است.

وی با بیان اینکه پورعرب همچون یک نفس تازه در سینمای این سرزمین بود، ادامه داد: این اتفاق در سال‌هایی رخ داد که سینما در ایران به تازگی جوانه زده بود و امثال پورعرب باعث شدند تا این هنر به درختی تنومند تبدیل شود. امیدوارم سایه او همواره بر سر سینمای ایران مستدام باشد.

پورعرب در دهه 60 یادآور سوپراستارهای سینما در سال‌های گذشته بود

حسین فرح بخش، تهیه‌کننده پیشکسوت سینما نیز گفت: من در چهار فیلم «نیش»، «آواز تهران»، «بهشت پنهان» و «دو روی سکه» با پورعرب همکاری داشتم که همگی آن‌ها از جمله آثار پرفروش بودند. متاسفانه در ابتدای انقلاب با ستاره‌سازی در سینما مخالفت کردند و در چنین شرایطی ظهور پورعرب در سینمای ایران مانند یک نفس تازه بود.

وی با بیان اینکه سینما با حضور آرتیست و ستاره است که شکل می‌گیرد ادامه داد: این روند در دهه 60 به دلیل نوع نگرش مدیران سینمایی متوقف شد. پورعرب در آن مقطع یادآور سوپراستارهای سینما در سال‌های گذشته بود و بسیار خوشحالم که این مراسم برای او برگزار شده است.

همکاری با پورعرب شانس بزرگ من در سینما بود

در ادامه بهروز افخمی، نویسنده و فیلمساز بیان داشت: ابوالفضل پورعرب بازیگری شیرین بوده و بسیار مورد علاقه دوربین است و این موضوع ارتباطی با شیوه کار یک کارگردان ندارد زیرا او بازیگری به شدت فتوژنیک است.

وی ادامه داد: به نظرم دلیل اینکه برخی هنرمندان این اواخر نتوانسته‌اند به محبوبیت چندانی دست پیدا کنند این است که به اندازه کافی انسان‌های خوبی نیستند. در سال‌های ابتدایی انقلاب با نوعی خوش شانسی مواجه شدم و پورعرب بر سر راه من قرار گرفت. فکر می‌کنم همکاری با او در «عروس» شانس بزرگ من در سینما بود.

در ادامه متنی از سوی سید ضیا هاشمی تهیه‌کننده فیلم «عروس» که به دلیل کسالت نتوانسته بود حضور پیدا کند، توسط کامران ملکی قرائت شد.

در بخشی از متن سید ضیاء هاشمی آمده بود: ابوالفضل پورعرب، نامی آشنا برای همه ماست؛ هنرمندی متعهد و صاحب سبک که با صداقت بازی کرد، با دل زندگی کرد و با هنر ماندگار شد.

افتخار دارم که نخستین حضور سینمایی او در فیلم «عروس» به تهیه‌کنندگی اینجانب، رقم خورد؛ فیلمی که نه‌تنها آغاز درخشش او بود، بلکه یکی از رکوردداران فروش در تاریخ سینمای ایران شد.

پورعرب زمانی آمد که سینما فاقد ستاره بود

سعید سهیلی کارگردان فیلم «مردی شبیه باران» و «مردی از جنس بلور» نیز گفت: پورعرب در کنار جمشید هاشم‌پور و فرامرز قریبیان کار بسیار بزرگی را انجام دادند و جای ستارهایی همچون فردین را پر کردند. آن‌ها در زمانی روی کار آمدند که سینما فاقد ستاره بود و حضور این بازیگران در فیلم‌های مختلف باعث شد تا ستاره سازی در سینمای ایران دوباره صورت اجرایی پیدا کند.

سهیلی با ذکر خاطره‌ای از فیلم «مردی شبیه باران» خاطرنشان کرد: به خاطر دارم که هم‌زمان با روز آخر فیلمبرداری این فیلم، قسط آخر مبلغ قرارداد پورعرب را در قالب یک چک به او تحویل دادم که مبلغی بسیارهنگفتی بود. اما او چک را قبول نکرد و پشت آن نوشت به عشق بچه‌های خراسان مبلغ را به پروژه می‌بخشم.

وی در انتهای صحبت‌های خود به سمت ابوالفضل پورعرب رفت تا دست او را ببوسد و پورعرب او را در آغوش گرفت.

باید منشور اخلاق برای هنرمندان طراحی شود

پژمان بازغی رئیس انجمن بازیگران سینمای ایران نیز گفت: سال‌ها پیش من یک جوان عاشق سینما در شهر رشت بودم و در سودای ورود به سینما به سر می‌بردم. در آن زمان پورعرب یک سوپراستار بود و آرزو داشتم روزی با او کار کنم. خوشبختانه در اولین فیلم خود یعنی «جوانی» توانستم تا با او هم بازی شوم.

وی با بیان اینکه این روزها اخلاق حلقه مفقوده سینمای ایران است، ادامه داد: متاسفانه در نسل جدید این موضوع مورد توجه قرار نمی‌گیرد. به نظر من باید یک منشور اخلاقی در خانه سینما نوشته شود و افراد هنگام ورود به این حرفه قسم یاد کنند. ابوالفضل پورعرب از جمله هنرمندان بسیار با اخلاق سینمای ایران است.

بازغی یادآور شد: یادم می‌آید سال‌ها پیش در صف سینما برای دیدن فیلم ابوالفضل پورعرب ایستاده بودم او من را دید و پرسید که چرا در صف هستم به او گفتم برای دیدن فیلم شما. من را از صف بیرون آورد و دم در سینما گفت ایشان هر وقت آمد بدون ایستادن در صف فیلم‌ها را ببینند.

بازغی در پایان صحبت‌های خود لوح تقدیری را به نمایندگی از انجمن صنفی بازیگران خانه سینما به ابوالفضل پورعرب تقدیم کرد.

همچنان خود را طلبه بازیگری می‌دانم

درانتهای این مراسم ابوالفضل پورعرب بعد از دریافت گواهینامه درجه یک هنری در سخنانی بیان داشت: این مردم ایران بودند که در این سال‌ها به من قوت کار کردن دادند. از بهروز افخمی به عنوان فردی که به من اعتماد کرد تشکر می‌کنم. همچنین از همه عزیزان حاضر در این جمع بسیار ممنونم. هنرمندان این جمع به گردن من حق معلمی دارند و من همچنان خود را طلبه بازیگری می‌دانم و هنوز خود را لایق عنوان استادی در این حرفه نمی‌دانم.

در ابتدای این مراسم فیلم «عروس» به کارگردانی بهروز افخمی و تهیه کنندگی سید ضیاء هاشمی که نخستین حضور پورعرب در سینما با این فیلم بود، به نمایش درآمد.

از دیگر افراد حاضر در این مراسم می‌توان به ابراهیم اصغری، حبیب الله بهمنی، روح الله حسینی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی، محمدرضا فرجی، مسعود نجفی، بهمن حبشی، حجت طباطبایی و حسین یزدان‌شناس از مدیران کل سازمان سینمایی نام برد.

پیش از این در مراسم «بزرگداشت مقام والای هنر» گواهینامه درجه یک هنری جهانگیر میرشکاری و سیروس الوند نیز اهدا شد.

اهدای گواهینامه درجه یک هنری به ابوالفضل پورعرب 2