سه‌شنبه 28 اسفند 1403

ایران جزء 10 کشور نخست تولیدکننده مرغ در دنیاست

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ایران جزء 10 کشور نخست تولیدکننده مرغ در دنیاست

بسیاری از کارشناسان صنعت طیور اذعان کردند که ایران جزء 10 کشور برتر تولیدکننده مرغ در دنیاست.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - بنابر آمار ظرفیت تولید سالانه 3 میلیون تا 3 میلیون و 200 هزارتن مرغ در کشور وجود دارد، درحالیکه حداکثر نیاز کشور 2 میلیون و 200 تا 2 میلیون و 300هزار تن است که با اتخاذ سیاست مناسب صادراتی و حداکثر استفاده از ظرفیت تولید می توان ارزآوری مناسبی از صادرات مرغ به بازارهای هدف داشت.

امسال ایران با تولید بیش از 2 میلیون و 900 هزارتن تا 3 میلیون تن مرغ، ششمین تا هفتمین تولیدکننده در دنیا محسوب می شود، هرچند ظرفیت اسمی واحدهای مرغداری بیش از این رقم است که براین اساس کشورما در زمره صادرکنندگان این محصول پروتئینی است که در صورت اجتناب از تصمیمات خلق الساعه صادرات مبنی بر ممنوعیت های گاه و بیگاه می توان حضور خود در بازارهای منطقه را پررنگ کرد.

بسیاری از کارشناسان صنعت طیور اذعان می کنند که با توجه به جوجه ریزی ماه های اخیر، تولید مرغ اسفندماه بیش از 280 هزارتن است، درحالیکه نیاز کشور از 240 تا 250 هزارتن فراتر نمی رود که براین اساس سیاست مستمر صادرات می تواند راه حلی مناسب برای پایداری تولید باشد.

محمدابراهیم حسن نژاد در ارتباط با بازار مرغ ایام پایانی سال گفته بود: بنابر برنامه ریزی های صورت گرفته، تامین و تولید مرغ نیاز شب عید انجام شده است که براین اساس کمبودی در عرضه مرغ بازار نداریم.

حسن نژاد گفت: امسال برآورد می شود که بیش از 3 میلیون تن مرغ تولید شود که براین اساس بازار مرغ شب عید نوسانی نخواهد داشت.

صادرات مرغ پشتوانه اقتصاد کشور است

علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: با توجه به ازدیاد عرضه در برابر تقاضا، روند جدی در بحث تغییر قیمت بازار نداریم و همواره بدلیل جوجه ریزی های صورت گرفته، میزان مازاد تولید در فروردین ماه پیش بینی می شود که بیش از رقم فعلی باشد.

وی با بیان اینکه مرغ در ارزانترین حالت خود قرار دارد، افزود: علی رغم افزایش هزینه های تولید، قیمت مرغ بدلیل روند خطی تغییری ندارد و به طورکلی قیمت مرغ طی 5 ماه اخیر نسبت به نرخ تمام شده کمتر است که با استمرار این روند توان واحدهای تولیدی کمتر است.

ابراهیمی ادامه داد: با توجه به جوجه ریزی بهمن ماه، تولید مرغ اسفندماه بالای 260 هزارتن است که با خرید و ذخیره مرغ خانگی و کاهش تقاضا در فروردین ماه، نگران بازار هستیم.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی قیمت تمام شده مرغ با احتساب سود 5 درصد برای مرغدار را بالای 67 هزارتومان اعلام کرد و افزود: متوسط قیمت مرغ در ماه های اخیر کمتر از نرخ تمام شده تولید بوده که براین اساس عملا مرغدار از زیان خارج نشده است.

به گفته وی، پرورش طیور گوشتی با ظرفیت های ایجاد شده، چنانچه باب صادرات را باز نکنیم، بسیاری از مرغداران از چرخه تولید خارج می شوند و این توانمندی بخش کشاورزی کشور است، هرچند ذرت و سویا بدلیل محدودیت منابع آبی از طریق واردات تامین می شود که بدلیل شرایط اقلیمی واردات نهاده مزیت محسوب می شود و از طرفی صادرات مرغ به سبب ارزآوری پشتوانه اقتصاد کشور است.

این مقام مسئول با بیان اینکه 140 میلیون قطعه جوجه ریزی جوابگوی نیاز کشور است، افزود: بنابر سیاست وزارت جهاد، ماهانه 150 میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفته است که براین اساس 10 تا 11 هزارتن ظرفیت صادرات داریم و ابتدای فروردین به وزیر جهاد اعلام کردیم و در خصوص طیور گوشتی کمترین سود مرغدار را می برد.

ابراهیمی با تاکید بر صادرات مستمر ماهانه 10 هزارتن مرغ به بازارهای هدف بیان کرد: صادرات مقطعی به اعتبار تجار در بازارهای هدف لطمه می زند. گفتنی است از ابتدای سال تاکنون با احتساب مجوزهای جدید در صورت تحقق 5 هزارتن مجوز جدید، صادرات به 35 هزارتن خواهد رسید.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان ایران جزء دهمین کشور تولیدکننده مرغ در دنیا محسوب می شود، افزود: بنابر آمار با توجه به تولید سالانه مرغ، هفتمین تا هشتمین تولیدکننده در دنیا محسوب می شویم.

بنابر آمار در دی ماه 160 میلیون قطعه، بهمن ماه 157 میلیون قطعه و اسفند بیش از 150 میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفته که بدلیل حجم بالای تولید نگرانی بابت بازار مرغ ایام‌پایانی سال نداریم، این درحالی است که در برخی سال ها قیمت مرغ در ایام‌نوروز و ماه رمضان التهاب چشمگیری در بازار داشت که خوشبختانه با سیاست افزایش جوجه ریزی ها طی 1.5 سال اخیر دیگر شاهد تلاطم بازار و صف های طولانی خرید مرغ تنظیم بازار نیستیم.

پتانسیل صادرات 50 هزارتن مرغ به بازارهای هدف وجود دارد

در ادامه پرویز فروغی دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی گفت: با توجه به میزان جوجه ریزی بالای 160 میلیون قطعه و حجم بالای تولید، مرغ کمتر از قیمت تمام شده با نرخ 53 تا 54 هزارتومان از مرغداران خریداری می شود که براین اساس تولیدکننده در فروش هرکیلو مرغ 15 هزارتومان زیان می کند.

به گفته وی، با توجه به فراوانی مرغ، نوسان خاصی در بازار شب عید و ماه رمضان نخواهیم داشت که بدلیل افزایش حجم جوجه ریزی ها و مازاد تولید، صادرات امری ضروری است.

فروغی نیاز حداکثر جوجه ریزی ماهانه کشور را 130 میلیون قطعه اعلام‌کرد و افزود: با جوجه ریزی ماهانه 130میلیون قطعه حتی امکان ذخیره سازی 10 میلیون قطعه به عنوان ذخایر استراتژیک وجود دارد، تا زمانیکه قیمت به بالاتر از نرخ مصوب رسید، اقدام به توزیع ذخایر در بازار می کنند.

دبیرکانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی با بیان اینکه پتانسیل صادرات ماهانه 50 هزارتن مرغ به بازارهای هدف وجود دارد، تصریح‌کرد: با صادرات منظم، مرغداران نگرانی مبنی بر مازاد جوجه ریزی و فروش مرغ ندارند، درحالیکه هم اکنون به سبب عدم امکان جذب مازاد توسط پشتیبانی و صادرات، افزایش حجم‌جوجه ریزی ها به زیان مرغداران تمام می شود.

باتوجه به حجم بالای تولید مرغ در ماه های اخیر و سیاست وزارت جهاد، امسال در مجموع جوجه ریزی ماهانه مازاد برنیاز کشور است که براین اساس صادرات مستمر به بازارهای هدف باید صورت بگیرد تا علاوه بر جبران بخشی از ناترازی صنعت مربوط به واردات نهاده های دامی امکان ارزآوری وجود دارد.