چهارشنبه 7 آذر 1403

این روزها طلا بخریم یا ارز دیجیتال؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع

‌«ویتالیک بوترین» یکی از بنیانگذاران اتریوم با بیان دلایلی، عملکرد طلا را به لحاظ دارایی امن زیر سوال برد و سرمایه‌گذاری کریپتو را به فلز زرد ارجحیت داد.

«ویتالیک بوترین» یکی از بنیانگذاران اتریوم با بیان دلایلی، عملکرد طلا را به لحاظ دارایی امن زیر سوال برد و سرمایه‌گذاری کریپتو را به فلز زرد ارجحیت داد. او بر این باور است که ارزهای دیجیتال هنوز هم از لحاظ شرط‌بندی عملکرد بهتری نسبت به طلا دارند؛ این در حالی است که صنعت ارز دیجیتال در فصل سرد و زمستانی خود، به سر می‌برد.

سه دلیل از نگاه بوترین

بیت‌کوین، بزرگترین ارز دیجیتال جهان، آخرین بار با 70.5 درصد کاهش نسبت به رکورد 69000 دلاری خود که کمی بیش از یک سال پیش مشاهده شد، با قیمت 20374.91 دلار معامله شد. اتریوم آخرین بار در سطح قیمت 1562.51 دلار بود که 68 درصد نسبت به رکورد 4878 دلاری ثبت‌شده در 10 نوامبر 2021 کاهش داشت. اما در مقام مقایسه، طلا یکی از معدود دارایی‌هایی بوده که در سال جاری زیان نسبتاً محدودی داشته است. این رقم نسبت به سال قبل حدود 10.6 درصد کاهش یافت و آخرین معامله با 1635.90 دلار در هر اونس بود.

طلا و بیت‌کوین

بسیاری از کارشناسان صنعت انتظار داشتند که طلا به دلیل تورم بالای سرسختانه جهانی، عملکرد بسیار بهتری داشته باشد. اما این فلز گرانبها تحت فشار دلار قوی آمریکا و بازدهی بالاتر خزانه‌داری قرار گرفت که با توجه به سیاست سختگیرانه‌ای که توسط فدرال رزرو دنبال می‌شود، در حال پیشرفت است. بوترین در یک توییت، موقعیت طلا را به عنوان یک مرجع غیرمتمرکز برای پول در هم کوبید و اظهار داشت که ارز دیجیتال شرایط بهتری دارد که می‌توان بهتر روی آن حساب باز کرد.

این بنیانگذار اتر معتقد است که طلا دارایی «کاملأ نامطلوبی» است که استفاده از آن همواره دشوار بوده و بدتر آنکه از گزینه‌های ذخیره‌سازی ایمن مانند قابلیت چند امضایی کیف پول (Multisig) پشتیبانی نمی‌کند. بوترین سروکار داشتن با این فلز گرانبها را به ویژه هنگام معامله با اشخاص غیرقابل اعتماد، سخت و دشوار تلقی کرد و افزود: طلا نسبت به رمزارزها کمتر مورد استقبال قرار می‌گیرد، بنابراین به نظر من کریپتو می‌تواند دارایی بهتری برای شرط‌بندی باشد.

نظر بوترین پاسخی به نویسنده پرفروش نیویورک تایمز، زک واینرزمیت بود که مزایای کریپتو نسبت به طلا را زیر سوال برد. واینرزمیت پرسید: چرا وقتی به دنبال جایگزینی برای قدرت متمرکز برای پول هستید، طلا را انتخاب نمی‌کنید؟ پاسخ کامل بوترین بدین شرح است: طلا دارایی فوق‌العاده ناخوشایندی است. استفاده از آن دشوار است، به‌ویژه هنگام معامله با طرف‌های غیرقابل اعتماد. به علاوه، از گزینه‌های ذخیره‌سازی ایمن مانند چندامضایی‌بودن (multisig) پشتیبانی نمی‌کند. در کنار همه اینها، طلا نسبت به کریپتو کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، بنابراین شکی نیست که کریپتو از نظر پتانسیل شرط‌بندی، موقعیت بهتری دارد.

این اولین بار نیست که بوترین از طلا انتقاد می‌کند. او در پست وبلاگ endnote خود در سال 2020، طلا را «لنگ» نامید. بوترین با نگاهی به چشم‌انداز تغییر اقتصاد در آینده، این سوال را مطرح کرد: چگونه باید به دنبال مدل‌های نوینی در جهان اقتصاد باشیم تا آنها را مورد ارزیابی مجدد قرار دهیم؟ یکی از پیام‌های کلیدی او از طرح این پرسش آن است که ارزهای دیجیتال و فناوری پشت آنها نقش مهمی در آینده دارند و قطعأ نمی‌توان تأثیر قابل توجه آنها را در آتیه نزدیک نادیده گرفت.

با این حال، به دنیای گسترده‌ای وارد می‌شویم که در آن بلاکچین و ارزهای دیجیتال آماده هستند تا نقش مهمی را ایفا کنند؛ گرچه به نظر می‌رسد دلایلی بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی که اکثر مردم فکر می‌کنند، در بین باشد و البته نقش نیروهای فرهنگی نیز در این راستا بر کسی پوشیده نیست. چرا که هر چیز مالی می‌تواند با مسائل فرهنگی و اجتماعی ارتباط تنگاتنگ داشته باشد.